Pyszne ciasteczka owsiane ?

Nowy  rok ruszył z kopyta! Nawet nie dał chwili na lekkie, zimowe rozluźnienie. Może i dobrze ?  – zawsze powtarzam, że lepiej jak jest praca, niż jej nie ma! Całe dnie spędzam albo w drodze, albo przed komputerem, a kiedy znajdę chwilę –  ruszam do kuchni i gotuję.

Każda wolna sekunda to czas na nowe plany. I tak pomiędzy jedną podróżą a przepisem postanowiłam, że blog nieco będzie się zmieniał. Nie martwcie się! Przepisy nadal będą stanowiły jego zdecydowaną większość. Chcę wprowadzić serię postów tzw. „prozdrowotnych” – roboczo przez mnie tak nazwanych ?. Będę w nich przedstawiać produkty, które mają znaczenie w diecie, podejmę się tematu opisywania walorów żywności prozdrowotnej, opisywać będę badania, którym się poddałam itd. Musicie wiedzieć, że wszystko, co pojawia się na blogu jest przeze mnie sprawdzane. Tylko te najlepsze, moim zdaniem skuteczne tematy będę opisywała. Mam nadzieję, że spodoba Wam się nowy wątek na blogu i razem prowadzić będziemy dyskusję na różne „zdrowe” tematy. Zachęcam również do śledzenia mnie na Instagramie, gdyż tam codziennie zdaję relacje z tego, co planuję i co się w danym momencie u mnie dzieje (kliknij Tutaj a trafisz na mój INSTAGRAM).

Wracając do bohaterów dzisiejszego dnia, zapraszam po przepis na pyszne ciasteczka owsiane! Zrobicie je w jednej misce dosłownie w 5 minut. Idealne na śniadanie i podwieczorek, do pracy i w drogę. ?


Pyszne ciasteczka owsiane ?



Ilość porcji: 15 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 1½ dojrzałego banana (ok 180 g)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 180 g  płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).
  2. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  3. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.
  4. Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

MOŻLIWOŚCI:

  • banany – można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
  • płatki owsiane –  można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi
  • syrop klonowy – można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią
  • wiórki kokosowe – można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami
  • żurawinę – rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami
  • orzechy włoskie – można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką
  • siemię lniane – można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik







68 Responses

  1. Karolina pisze:

    Właśnie wysłałam męża po banany, bo akurat ich nie miałam i zaraz upiekę te ciasteczka:) Kinga…. najbardziej uwielbiam w Tobie to, że podajesz pod przepisami zamienniki… to ogromny plus! Dla mnie jesteś dzięki temu wiarygodna, nie udajesz, że gotowanie to konkretny przepis i koniec. Pokazujesz, że w gotowaniu trzeba mieć duszę, intuicję, że każdy może sobie poradzić… I to takie fajne, że pomimo, iż nie mam jakiegoś składnika, mogę dać rodzinie pyszne ciasteczka bo wystarczy jakaś mała zamiana… Super! Pełen luz, naturalność … Buziaki :)

    • admin admin pisze:

      KArolino nawet nie masz pojęcia jak się cieszę, że doceniłaś tą listę zamienników :) dziękuję Ci za każde miłe słowo!to wiele dla mnie znaczy :*

  2. Aga pisze:

    Kinga, uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze wszystko wychodzi pyszne i robi furorę wśród gości ? ciastek owsianych jeszcze nie robiłam, ale jutro to nadrobię ❤️ Pozdrawiam cieplutko ?

  3. Zosia pisze:

    Właśnie się pieką!

  4. Kasia pisze:

    Dziś upieczone i… z trudem nie zjedzone wszystkie na raz 😀 Są przepyszne! Jadłam jak jeszcze były ciepłe – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku… Cudowne, dziękuję! <3

  5. wow, wyglądają mega! Idealne na zimowe wieczory z serialami 😉

  6. Maria pisze:

    Kinga, czy oliwę można zastąpić olejem kokosowym?

  7. Michał pisze:

    Czy plastyki owsiane należy zaparzyć ?

  8. Patrycja pisze:

    Właśnie zjadłam iiii…. poczułam niebo!! Robiłam już wiele razy ciasteczka owsiane ale te ciasteczka to po prostu poezja smaku ??
    Bardzo dziękuję Pani Kingo za to, że od teraz mogę się cieszyć ciasteczkami owsianymi własnej roboty a nie kupnymi jak to było do tej pory ?

    • admin admin pisze:

      Pani Patrycjo – na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu :)
      Bardzo się cieszę że przepis przypadł do smaku – postaram się wrzucać jak najwięcej szybkich, lekkich i zdrowszych przepisów
      Dziękuję za komentarz :*

  9. Agnieszka pisze:

    Witam.
    Dziś kupiłam książkę Fit słodkości oraz obserwuję przepisy.
    Jedynie czego mi brakuje lub nie zauważyłam jest brak kcal na szt. mniej wiecej oczywiście. Poza tym petarda

    • admin admin pisze:

      Agnieszko – zgada się – nie podaję kaloryczności na sztukę w książce – na blogu już to zmieniłam i najnowsze przepsiy taką informację psoiadają.
      Oczywiście w nowych książkach takie informacje będą podawane – obiecuję :)

  10. Ania pisze:

    Ciasteczka rewelacyjne, co prawda zmodyfikowalam je pod to co akurat miałam w swoich zapasach :) ciasto wylizywałam z palców :)

  11. Malgosia pisze:

    Świetny przepis! Szczególnie super, ze jest bez jajka, bo mój syn jest na diecie bezjajecznej. Zmieniłam o tyle, ze zmieliłam płatki, wiórki i orzechy w thermomixie na moze nie miał, ale drobne grudki, bo moje dziecko woli takie ciastka. Dodałam jeszcze dwie łyżki sezamu bo miałam pod ręka! Naprawdę super przepis! Dzięki :)

  12. Zuzanna pisze:

    Pani Kingo,
    Zastąpiłam banan jabłkiem, bo akurat nie miałam w domu bananów- ale ciastka nie chciały się kleić :( dodałam jajko i już było ok. Miałam ciastka z jajkiem i bez i te z jajkiem lepsze- miały strukturę ciastka :) ale i tak są ok, chociaż następnym razem zamiast oliwy dodam olej kokosowy (nie lubię smaku oliwy) no i zrobię je z bananem, może będą się lepiej kleić:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  13. Jadzia pisze:

    Proste, a na pewno bardzo smaczne. Wypróbuję :)

  14. Jakub pisze:

    Świetne ciasteczka nawet dla tych, którzy nie mają talentu kulinarnego :)

  15. Kata pisze:

    Potwierdzam – też nie mam talentu, a wyszły świetnie.
    Tylko o wiele więcej ich niż 15, w ogóle nie zmieściły mi się na raz na blachę, więc do drugiej połowy domieszałam kakao. Na razie siedzą w piekarniku, ale pachną i wyglądają bosko.
    Trochę tylko za suche ciasto mi wyszło, nawet po dodaniu całych 2 bananów (ponad 200 g). Do połowy z kakao dodałam następnego całego banana (więc w sumie chyba z dobrych 300 g) i ciasto było o wiele bardziej homogeniczne. Ale banany nie były aż takie bardzo dojrzałe, więc może miały mniej soku.
    W każdym razie fajny przepis, na pewno będę tu wracać.

    • admin admin pisze:

      polecam się na przyszłość :)

      • Kata pisze:

        Melduję, że te kakaowe z takiego rozmamłanego ciasta były o wiele gorsze pod względem konsystencji (bo pod innym względem były spalone 😉 kakao to nie dla takich amatorów jak ja, trudno rozpoznać, kiedy ciasto jest upieczone).
        Ale dzisiaj robię powtórkę, na pewno tym razem będzie lepiej, rodzynki namoczę, zobaczymy, co z tego wyjdzie. No i dziękuję za obie odpowiedzi. :)

  16. Kata pisze:

    I jeszcz pytanko – czy istnieje jakiś sposób, żeby zapobiec przypalaniu się rodzynek?

  17. zaanka pisze:

    Kinga a widzisz, tak się składa że od razu pytanie związane z Twoim nowym pomysłem dotyczącym opisywania tzw super food, mi sięnasunelo Otóż czy po dodaniu do ciasta siemie lniane tudzież babka płesznik nie tracą swoich właściwości Jesli tak, to który z tych produktów używać zważając na maksymalne wykorzystanie wartości odżywczych produktu

    • admin admin pisze:

      już odpowiadam :) – oczywiście taki post również pojawi się na blogu.
      Ziarna siemienia lnianego są odporne na wysoką temperaturę- dlatego można je prażyć i piec. Istnieją badań które potwierdzają, że kwasy omega 3 zawarte w siemieniu poddane wysokiej temperaturze 150 stopni C pozostają stabilne. Poza tym wysoka temperatura niszczy cyjany.
      Więcej szczegółów będzie w poście

  18. Patrycja pisze:

    Witam Pani Kingo, ja mam pytanie z innej beczki 😉 od dłuższego czasu mam spory zapas habermusu orkiszowego i nie mam pojecia do czego moglabm go uzyc? Interesuje mnie jakie produkty moglabym nim zamienic np w wypiekach? Jest on niestety malo popularny i nie znalazlam informacji na ten temat:( Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      polecam go w zastępstwie płatków owsianych górskich – to ześrutowane ziarno orkiszu więc fantastycznie sprawdzi się w roli owsianki. W ciastach można dodawać do wypieków jednak tu poleciłabym aby go bardziej zmiksować w młynku do kawy. Postaram się wrzucić kilka przepisów w najbliższym czasie.

  19. Aleksandra pisze:

    Ciastka rewelacyjne . Wczoraj zrobione ,dziś nic już nie zostało :(
    Trzeba zrobić drugą porcję :)

  20. Patrycja pisze:

    Dziekuje za odpowiedź: -))

  21. Marzena pisze:

    Witaj.
    Czy siemię lniane w ziarenkach czy może mielone.

  22. Sara pisze:

    Mama pytanie czy jeśli używam funkcji w piekarniku z termoobiegiem to czy tez mam nastawić na 160 stopni

  23. Marcelina pisze:

    Ciastka wyszly miekkie, co mogłam zrobic nie tak?

    • admin admin pisze:

      płatki np. błyskawiczne mogą spowodować takie stan :) również za długie mieszanie składników czy zbyt krótkie pieczenie

  24. Ewelina pisze:

    Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych? Jesli tak to czy gramatura taka sama jak zwykłych? Pozdrawiam :)

  25. Mada pisze:

    Coś pysznego! Właśnie spróbowałam, są jeszcze ciepłe ☺
    Co prawda zmieniłam troszkę przepis, ale baza jest ta sama. Nie dodałam wiórków, za to dużą ilość pestek dyni i słonecznika. Pycha!!!

  26. Justyna pisze:

    Boskie!!! 😋😊😍 zamiast orzechów płatki migdałowe 😊 coś czuję, że będę często korzystać z tego przepisu 😁

  27. Małgosia pisze:

    Supeerr! Dzisiaj wieczorem wjeżdzają do piekarnika!

  28. Kituleczkat pisze:

    Uwielbiam Panią i Pani przepisy! Ciasteczka wyszły przesmażone! Dziękuje, że podaje Pani różne zamienniki to jest bardzo pomocne. Buziaki

  29. Natalia pisze:

    Jutro mam zamiar upiec 2gi raz i mam pytanie- czy mogę oliwe z oliwek zastąpić olejem kokosowym? Pozdrawiam 😊😊

  30. Renata pisze:

    Czy ciastka są chrupiące czy raczej bardziej miękkie?
    Wygladają na chrupiące, a ja jak zwykle robilam z bananem z innych przepisów to ciagnely się potwornie..

  31. Karolina pisze:

    Ciasteczka są rewelacyjne! U mnie powiedziały trochę dłużej w piekarniku i w temperaturze 170 st. Dodałam gorzkiej czekolady, zamiast wiórek których nie miałam dodałam zmielone migdały, zamiast żurawiny wrzuciłam rodzynki i wyszły doskonałe. Chrupiące, delikatne słodkie, idealne do lunchboxa na drugie śniadanie. Kinga – dzięki za świetny przepis, na pewno powtórzę :)

    • admin admin pisze:

      Karolina nawet nie masz pojęcia jak się cieszę. Dziękuję za komentarz i za wypróbowanie przepisu. Oczywiście polecam się na przyszłość.

  32. Kasia pisze:

    Ciasteczka są obłędne :) robię je z wykorzystaniem rodzynek zamiast żurawiny i słonecznikiem zamiast orzechów. Wszystkie ciasteczka z Twoich przepisów robią furorę wśród gości a ja sama zajadam się nimi codziennie. Poproszę o więcej przepisów łatwych, szybkich i wegańskich. I dziękuję za listę zamienników – bardzo ułatwiają pieczenie mamie alergika :)

  33. Marzena pisze:

    Co dodać zamiast syropu klonowanie? Czy miód może być?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel