Warzywne gofry na słono 🥕🥒

Moja praca należy do najsmaczniejszych i najpiękniejszych na świecie! Uwielbiam jedzenie, bo ono łączy wszystko, co dla mnie najważniejsze – rodzinę, zdrowie, pasje, radość, miłość – mogłabym wymieniać bez końca.

Dobre jedzenie to dla mnie minimum składników zestawionych ze sobą w najprostszy sposób. Odpowiednie kombinacje czy sposób przygotowania sprawia, że odkrywamy coś na nowo.

Tak jest w przypadku gofrów na słono z warzywami, które dziś dla Was przygotowałam. Składnikiem głównym są warzywa: marchewka i cukinia. Takie gofry jem na śniadanie z awokado i jajkiem w koszulce. Dodaję jako dodatek do zupy lub ukochanego jesienią chili con carne.

Polecam spróbować 😘


Warzywne gofry na słono 🥕🥒



Ilość porcji: 17 sztuk - serduszek
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 5-6 minut
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • ½ szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ok ½ sztuki)
  • 1½ szklanki startej na grubych oczkach cukini (ok ½ sztuki)
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • ½ szklanki  mąki migdałowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).
  2. W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.
  3. Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte  warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.
  4. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut – do momentu kiedy gofry będą złote.

MOŻLIWOŚCI:

  • marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem
  • mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową
  • olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym
  • całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.







12 Responses

  1. Kuba pisze:

    mam pytanie poniekąd związane z przepisem, mianowicie czy ma Pani sprawdzony sklep internetowy ze zdrową żywnością, który ma dobrej jakości produkty?
    Niestety u mnie mało dostępne są takie produkty, siemie lniane oczywiście kupię ale kupić mąkę migdałową czy niepaloną kaszę gryczaną to już gorzej,
    z góry dziękuję
    czekam na kolejne przepisy :)

  2. Grześ pisze:

    Otworzyłaś mi oczy na zupełnie nowe oblicze gofrów! Jadłem na słono, ale ze zwyczajnego ciasta, po prostu z dodatkiem soli zamiast cukru, ale wersja z marchewką i cukinią – rewelacja. Na pewno wypróbuję :)

  3. Julka pisze:

    Czy jajka można zastąpić siemieniem lnianym lub chia?

  4. Renata pisze:

    Kingo, a czy tylko mąka migdałowa się do tego przepisu nadaje? Jaką inną mąką można by zastąpić migdałową?

  5. Maja pisze:

    Gofry w warzywnej odsłonie to dla mnie zupełna nowość.

  6. Asia pisze:

    W jakich proporcjach zastąpić jajka siemieniem lnianym?na jedno jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody

  7. adabellqa pisze:

    Witam, a czym zastąpić marchew ? nie wolno mi bo ma wysoki indeks glikemiczny?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel