Ciasto ze śliwkami i kremem kokosowym

Sezon na śliwki uznaje za rozpoczęty! Ogarnęło mnie fioletowe szaleństwo. W mojej kuchni goszczą śliwkowe  sosy, knedle, powidła i wyjątkowe ciasta. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na drożdżowym spodzie z warstwą kremu kokosowego, dużą ilością śliwek i kruszonki. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Długo zachowuje wilgotność i jest go dużo. Nic tylko korzystać! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na spód:

375 g mąki pszennej

50 g cukru

20 g drożdży świeżych

125 ml mleka

50 g masła

szczypta soli

Składniki na krem kokosowy:

4 żółtka

250 g mleka kokosowego

100 g cukru

sok z ½ cytryny

szczypta kardamonu

150 g wiórków kokosowych

Składniki na kruszonkę:

100 g masła

125 g mąki pszennej

125 g cukru

DODATKOWO:

1 kg śliwek

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.

2. Pozostałą mąkę i sól przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier  i roztopione masło.  Całość ugniatać do momentu w którym ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

3. Przygotować krem kokosowy: Żółtka utrzeć z cukrem przez około 5 minut, następnie dodać mleko i wiórki kokosowe i kardamon. Całość dobrze wymieszać.

4. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę  do pieczenia o wymiarach 28 x25 cm wyłożyć papierem.

5. Śliwki umyć i usunąć pestki. Posypać łyżką cynamonu.

6. Przygotować kruszonkę:  W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia – dodać mąkę i cukier. Całość włożyć do lodówki.

7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i włożyć do przygotowanej foremki, następnie wyłożyć krem kokosowy a na niego śliwki pokrojone w ćwiartki. Całość posypać kruszonką. Piec 40 – 50 min lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









One Response

  1. Natalia pisze:

    Czy w przepisie na spód nie pominięto białek? Ciasto nie chciało mi się ładnie wyrobić, więc dodałam jeszcze na koniec. Poza tym zabrakło mi mąki pszennej i wymieszałam z kokosową:) Mi ciasto smakowało, dla męża za suche,ale on lubi tylko bardzo wilgotne ciasta. Pozdrawiam; )

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel