Najlepsze kokosanki

Kokosanki to smak moich egzotycznych wakacji. Nigdzie nie jadłam tak doskonałych. Miękkie w środku, niesamowicie aromatyczne i przyjemnie słodkie. Nie byłabym sobą gdybym nie wzięła ze sobą przepisu. Musiałam go mieć.

Każdego dnia musiałam zjeść kokosankę w towarzystwie świeżego mango, którego smak powalał mnie na kolana. Życzę każdemu tak aromatycznych i pysznych wakacji.

W kraju gdzie kokos, wanilia i rum są tak pospolite ja u nas ziemniaki czy jabłka powstają cudowne potrawy z nimi w roli głównej. Kuchnia zupełnie inna, biedna jednak bogata w niesamowity, aromatyczny smak. Już wkrótce napiszę relację z mojej podróży. Nie zdradzę teraz miejsca które odwiedziłam, ale za to zdradzę przepis  który zdobyłam :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 28 sztuk:

400 g wiórków kokosowych
1  puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki rumu
2 białka
1 łyżeczka soku z limonki
skórka z limonki

Przygotowanie:

1. Blachę dopieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nastawić na temperaturę  160 º C z funkcją grzania góra-dół.
2. Kokos wymieszać z mlekiem skondensowanym, rumem, ekstraktem waniliowym i skórką z limonki.
3. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając sok z limonki.
4. Połączyć ubite białka z masą kokosową. Delikatnie wymieszać. Formować kulki i wykładać w odstępach na blachę, najlepiej odmierzać masę za pomocą łyżki.
5. Piec około 10-15 minut aż nabiorą  lekko złotego koloru. Ostudzić.

Kokosanki można polać gorzką czekoladą lub podawać z lodami, jogurtem czy świeżymi owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

 









4 Responses

  1. Kasia pisze:

    Właśnie zrobiłam i jest pysznie. W końcu świetny przepis na kokosanki :) Wanilia i rum to strzał w dziesiątkę. Ja uformowałam duże kokosanki z całej łyżki i piekłam 25 minut. Ile czasu można je przechowywać?

  2. Ania pisze:

    Bardzo smaczne prosty przepis polecam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel