Puszyste pancakesy cytrynowe – doskonałe

Ten przepis spontanicznie wkradł się do mojej kuchni. Jest oszałamiający. Ekstremalnie cytrynowy, puszysty, wilgotny, odpowiednio słodki. Uwielbiam je na niedzielne śniadanie choć przyznam, że udało im się nieraz zastąpić podwieczorek. Takich pancakesów jeszcze nie jadłam więc chyba te słowa będą dla nich najlepszą rekomendacją.

Koniecznie spróbujcie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

250 g sera ricotta (lub serek śmietankowy, twarożek)

½ szklanki mleka

2 jajka

¾ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 cytryna

2 łyżki cukru pudru

olej rzepakowy do smażenia

do podania: syrop klonowy, maliny, cytryna, cukier puder, masło

Przygotowanie:

1. Ser ricotta wymieszać z mlekiem i żółtkami.

2. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz startą na tarce skórkę z całej cytryny oraz 2 łyżki jej soku. Całość wymieszać na gładką masę.

3. Białka jaj ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze minutę.

4. Ubite białka dodać do masy serowej, całość  delikatnie wymieszać.

5. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na nego wykładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć pancakesy po 1 minucie z każdej strony.

6. Układać jeden na drugi, na koniec dekorując malinami, kawałkiem masła i obficie polewając syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









One Response

  1. Ania pisze:

    Placuszki sa super ale co zrobic by po zdjeciu z patelni pozostaly puszyste ?? Na patelni sa super a na talerzyku od razu flapsy😥

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel