Co lubię, a czego nie?
Zdecydowanie uwielbiam wiosnę i nowalijki. Nie lubię braku odpowiedzi, niesłowności, mydlenia oczu i braku konkretu. Rozkoszuję się wolną chwilą, ciekawą nutą i dobrą książką. Dręczy i męczy mnie dzień bez słońca, czasami bezsilność, a czasami naiwność. I nareszcie lubię gotować, fotografować i smakować.
Dzisiejszy sernik powstał spontanicznie i takie zauważyłam zawsze się udają. Nie jest skomplikowany, a zebrał tak wyrafinowane pochwały. I znowu nie lubię kawy, a w cistach, cukierkach, lodach sprawia, że za nią szaleję. Nie lubię
masy cukrowej, strojnych, ciężkich, kremowych wypieków, za to urzekają mnie ciasta rustykalne, dekorowane kwiatami, owocami lub po prostu czekoladą, która w tym wypadku wygląda na serniku jak szlachetne kamienie. I na sam koniec uwielbiam ten sernik 🙂
Smacznego:)
Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.
Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.
Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.
Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.
W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.
Składniki
Przygotowanie
Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.
Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.
Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.
Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.
W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.
Kingo, zrobiłam już Twój sernik i wyszedł obłędnie przepyszny! 🙂 Mam jednak pytanie – gdybym chciała go zrobić z dwóch porcji to czy trzeba zwiększyć czas pieczenia?
I czy można go zrobić ze zwykłego sera sernikowego? 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie! 🙂
Wszystko zależy od średnicy formy której będzie piekł się sernik. Możesz użyć zwykłego sera sernikowego jednak Zwróć uwagę aby miał dużą zawartość tłuszczu.
Kingo jak zawsze Twój blog jest pierwszym miejscem na którym szukam pomysłu 🙂 i również i tym razem znalazłam to czego szukałam!
Serniczek wyszedł pyszny! Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam sok i skórkę z pomarańczy 🙂
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Gabrysiu bardzo się cieszę że sernik się udał i że smakuje:) dziękuję :* Tobie również pięknych, smacznych i kolorowych Świąt
Jakie ciasteczka owsiane będą najlepsze?Jakiej marki?
ja kupuję Digestive Lu
Czy zamiast serka mascarpone może być zwykły np. Piątnicy?
tak ale zwróć uwagę na ilość tłuszczu – nie kupuj tego odtłuszczonego. Ser twarogowy z Piątnicy do serników jest bardzo dobry a chodzi mi o ten
Kliknij TUTAJ
Kinga dziękuję za odpowiedz – takiego właśnie używam, uważam że jest najlepszy z dostępnych na rynku, nigdy mnie nie zawiódł. Kochana a może pokusiłabyś się o post o serach jakie stosujesz w swoich wypiekach? Sery białe gotowe z wiaderek, ricotta, mascarpone itp. Przepraszam jeśli zrobiłam błąd w pisowni. Pozdrawiam
Wygląda świetnie, już na samą myśl cieknie mi ślinka 🙂
Dodam po spróbowaniu że niestety sernik bardzo opadł i gorzka czekolada zabiła delikatny smak kawy i mascarpone, ode mnie nie polecam tego aby ją dodawać
wszystko zależy od czekolady polecam gorzką 70% z Lidla 🙂
Ten sernik tak apetycznie wygląda, że postanowiłam go zrobić 😀 Po pierwsze jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba przeciskać sera przez maszynkę, po drugie masa jest tak smaczna że można ją jeść łyżkami równie dobrze na surowo. Nie obłożyłam tylko ciasta papierem do pieczenia, bo mam taką odpinaną formę i mam nadzieje że wszystko pięknie wyjdzie. Dziękuje za ten przepis i pozdrawiam ! Ciesze się, że je zrobiłam bo nie jest specjalnie skomplikowane 🙂
Kinga sernik jest mistrzostwo swiata z mascarpone:) nie moglam sie powstrzymac i sprobowałam jeszcze przed sniadaniem. Gratuluje talentu i kolejnego udanego przepisu. cos czuje ze on długo w tej lodowce nie bedzie 😉 pozdrawiam i milego dnia dla Ciebie i Twoich bliskich
super! ale się cieszę:) dziękuję za ten komentarz:*
Pani Kingo
Sernik w smaku pyszny ale opadl mi i zrobił się płaski mimo tego, że zgodnie z Pani zaleceniami pozostawiłam go do ostygnięcia w piekarniku. Co mogłam zrobić źle?
ten sernik jest z rodzaju opadających i ciężkich. Nic Pani źle nie zrobiła – on taki jest:)
Sernik juz w piekarniku, wygląda tak pysznie ze zrobiłam z potrorej porcji. PANI Kingo! Uwielbiam Panią, dla mnie jest Pani Master chefka bez dwóch zdan Pozdrawiam
Pani Ewo bardzo dziękuję:) nie ma Pani pojęcia jak się cieszę:) proszę zwracać się do mnie po imieniu i oczywiście poinformować jak się udał i smakował:)
oczywiscie , jutro zaraz dam znac jak smakuje;) przyznam sie ze juz bardzo chciałam spróbowac i ciutke dziubnełam od gory,zapowiada sie prawdziwa rozkosz dla podniebienia 🙂 uwielbiam generalnie mascarpone i wszelkie wariacje z nim zwiazane 😉 jestes swietna w tym co robisz:) i widac twoja pasje w kazdym słowie,opisie, tyle emocji przekazujesz cudownych….swietnie ze sa tacy ludzie 🙂 swiat odrazu staje sie lepszy i smaczniejszy
Polecam coś nowego na spód sernika. Sucharki potarte i pomieszane z nutellą. Wychodzi takie chrupiące coś, rewelacja
Nie mam funkcji grzania góra dół
to użyć termoobiegu i temperaturę zmniejszyć o 10 C
Wygląda niezwykle apetycznie:)
Czy zamiast czekolady do masy mogę dodać pokruszoną chałwę ?? Proszę pilnie o odpowiedź 🙂 Zaraz pędzę kupić wszystkie produkty ;-))
Powiem z doświadczenia, że mimo że nie znoszę chałwy, to dodatek pokruszonej do sernika jest dla mnie obłędnie smaczny:) Więc polecam:) a Na wierzch glazura chałwowa – chałwa podgrzana ze śmietanką i wylana na wierzch ♥
jasne:)
Piękny:) forma o jakiej średnicy ?
20 cm – pisze w przepisie 🙂
W przepisie podana jest średnica 😉
Wygląda nieziemsko! I te cudownie romantyczne zdjęcia…nie można tego przepisu nie wypróbować! 🙂
A co to za 3 warstwa na górze przy kakao, taka obwódka delikatnie galaretowata? Pozdrawiam 🙂
to sernik:)
Czy czekoladę rozkładamy na schłodzonym spodzie przed wlaniem masy ? Pzdr
ja wrzuciłam do masy:) sama opadnie na spód:)
Będzie na weekend:) mama kocha serniki:)