Sernik kawowo-czekoladowy

Co lubię, a czego nie?

Zdecydowanie uwielbiam wiosnę i nowalijki. Nie lubię braku odpowiedzi, niesłowności, mydlenia oczu i braku konkretu. Rozkoszuję się wolną chwilą, ciekawą nutą i dobrą książką. Dręczy i męczy mnie dzień bez słońca, czasami bezsilność, a czasami naiwność. I nareszcie lubię gotować, fotografować i smakować.

Dzisiejszy sernik powstał spontanicznie i takie zauważyłam zawsze się udają. Nie jest skomplikowany, a zebrał tak wyrafinowane pochwały. I znowu nie lubię kawy, a w cistach, cukierkach, lodach sprawia, że za nią szaleję. Nie lubię masy cukrowej, strojnych, ciężkich, kremowych wypieków, za to urzekają mnie ciasta rustykalne, dekorowane kwiatami, owocami lub po prostu czekoladą, która w tym wypadku wygląda na serniku jak szlachetne kamienie. I na sam koniec uwielbiam ten sernik :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na spód:

200 g ciasteczek owsianych

2 łyżki kakao

60 g masła

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Masło roztopić.

2. W misce połączyć ze sobą pokruszone za pomocą malaksera ciasteczka , kakao, szczyptę soli i rozpuszczone masło.

3. Masę wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy, dobrze docisnąć i włożyć do lodówki na czas przygotowanej masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g sera mascarpone

100 g cukru

2 jajka

1 żółtko

1½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego)

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

70 g gorzkiej czekolady (około 1 tabliczki)

kakao do posypania

Przygotowanie:

1. Serek mascarpone, cukier, jajka i żółtko oraz kawę, skrobię kukurydzianą i ekstrakt mieszać mikserem aż dobrze się połączą.

2. Czekoladę posiekać na grube kawałki, zastawiając około 20 g do dekoracji.

3. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 °C z funkcją grzania góra-dół. Przygotowaną masę wylać na schłodzony spód i piec 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do momentu wystudzenia pieca.

4. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc.

5. Udekorować posypując kakao i kawałkami czekolady.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









34 Responses

  1. kasia pisze:

    Będzie na weekend:) mama kocha serniki:)

  2. Agata pisze:

    Czy czekoladę rozkładamy na schłodzonym spodzie przed wlaniem masy ? Pzdr

  3. SylwiaRuda pisze:

    A co to za 3 warstwa na górze przy kakao, taka obwódka delikatnie galaretowata? Pozdrawiam :-)

  4. kJoa pisze:

    Wygląda nieziemsko! I te cudownie romantyczne zdjęcia…nie można tego przepisu nie wypróbować! :)

  5. Marzena pisze:

    Piękny:) forma o jakiej średnicy ?

  6. ewka1986 pisze:

    Czy zamiast czekolady do masy mogę dodać pokruszoną chałwę ?? Proszę pilnie o odpowiedź :) Zaraz pędzę kupić wszystkie produkty ;-))

    • kasia pisze:

      Powiem z doświadczenia, że mimo że nie znoszę chałwy, to dodatek pokruszonej do sernika jest dla mnie obłędnie smaczny:) Więc polecam:) a Na wierzch glazura chałwowa – chałwa podgrzana ze śmietanką i wylana na wierzch ♥

    • admin admin pisze:

      jasne:)

  7. Kulinarnie Niebanalnie pisze:

    Wygląda niezwykle apetycznie:)

  8. Dori pisze:

    Nie mam funkcji grzania góra dół

  9. Iza pisze:

    Polecam coś nowego na spód sernika. Sucharki potarte i pomieszane z nutellą. Wychodzi takie chrupiące coś, rewelacja

  10. ewa28 pisze:

    Sernik juz w piekarniku, wygląda tak pysznie ze zrobiłam z potrorej porcji. PANI Kingo! Uwielbiam Panią, dla mnie jest Pani Master chefka bez dwóch zdan Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Pani Ewo bardzo dziękuję:) nie ma Pani pojęcia jak się cieszę:) proszę zwracać się do mnie po imieniu i oczywiście poinformować jak się udał i smakował:)

      • ewa28 pisze:

        oczywiscie , jutro zaraz dam znac jak smakuje;) przyznam sie ze juz bardzo chciałam spróbowac i ciutke dziubnełam od gory,zapowiada sie prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) uwielbiam generalnie mascarpone i wszelkie wariacje z nim zwiazane 😉 jestes swietna w tym co robisz:) i widac twoja pasje w kazdym słowie,opisie, tyle emocji przekazujesz cudownych….swietnie ze sa tacy ludzie :) swiat odrazu staje sie lepszy i smaczniejszy

  11. Bea pisze:

    Pani Kingo
    Sernik w smaku pyszny ale opadl mi i zrobił się płaski mimo tego, że zgodnie z Pani zaleceniami pozostawiłam go do ostygnięcia w piekarniku. Co mogłam zrobić źle?

  12. ewa28 pisze:

    Kinga sernik jest mistrzostwo swiata z mascarpone:) nie moglam sie powstrzymac i sprobowałam jeszcze przed sniadaniem. Gratuluje talentu i kolejnego udanego przepisu. cos czuje ze on długo w tej lodowce nie bedzie 😉 pozdrawiam i milego dnia dla Ciebie i Twoich bliskich

  13. Ewelina pisze:

    Ten sernik tak apetycznie wygląda, że postanowiłam go zrobić 😀 Po pierwsze jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba przeciskać sera przez maszynkę, po drugie masa jest tak smaczna że można ją jeść łyżkami równie dobrze na surowo. Nie obłożyłam tylko ciasta papierem do pieczenia, bo mam taką odpinaną formę i mam nadzieje że wszystko pięknie wyjdzie. Dziękuje za ten przepis i pozdrawiam ! Ciesze się, że je zrobiłam bo nie jest specjalnie skomplikowane :)

  14. Ewelina pisze:

    Dodam po spróbowaniu że niestety sernik bardzo opadł i gorzka czekolada zabiła delikatny smak kawy i mascarpone, ode mnie nie polecam tego aby ją dodawać

  15. stySstStylowa kuchnia pisze:

    Wygląda świetnie, już na samą myśl cieknie mi ślinka :)

  16. Iwona C. pisze:

    Czy zamiast serka mascarpone może być zwykły np. Piątnicy?

    • admin admin pisze:

      tak ale zwróć uwagę na ilość tłuszczu – nie kupuj tego odtłuszczonego. Ser twarogowy z Piątnicy do serników jest bardzo dobry a chodzi mi o ten
      Kliknij TUTAJ

      • Iwona C. pisze:

        Kinga dziękuję za odpowiedz – takiego właśnie używam, uważam że jest najlepszy z dostępnych na rynku, nigdy mnie nie zawiódł. Kochana a może pokusiłabyś się o post o serach jakie stosujesz w swoich wypiekach? Sery białe gotowe z wiaderek, ricotta, mascarpone itp. Przepraszam jeśli zrobiłam błąd w pisowni. Pozdrawiam

  17. Monika pisze:

    Jakie ciasteczka owsiane będą najlepsze?Jakiej marki?

  18. Gabrysia pisze:

    Kingo jak zawsze Twój blog jest pierwszym miejscem na którym szukam pomysłu :) i również i tym razem znalazłam to czego szukałam!

    Serniczek wyszedł pyszny! Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam sok i skórkę z pomarańczy :)

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych!

    • admin admin pisze:

      Gabrysiu bardzo się cieszę że sernik się udał i że smakuje:) dziękuję :* Tobie również pięknych, smacznych i kolorowych Świąt

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel