Świąteczny wieniec

Dzisiaj pomysł i przepis na inne świąteczne danie. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny i wyśmienity wieniec drożdżowy. Aby jego smak był wyjątkowy wzbogaciłam go o pastę z suszonych moreli i migdały.
Pięknie się prezentuje, w sam raz na Wielkanocny stół.
Jestem ciekawa jakie są obowiązkowe potrawy które goszczą w Twoim domu podczas tych świąt?
 Składniki na masę morelową:
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
miód lub cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Suszone morele zalewamy szklanka soku z jabłek i dusimy na średnim ogniu około 15 -20 min. Do momentu aż wchłoną cały sok.
2. Dodajemy do smaku miodu lub cukru i miksujemy blenderem do momentu  uzyskania gładkiej masy.
3. Odkładamy do wystudzenia
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
1 szklanka ciepłej wody
6 łyżek cukru
4 szklanki ciepłej mąki typ 500 (miskę z mąką ustawić na kaloryferze) -można pominąć też wyjdzie.
3 jajka
1 łyżeczka soli
migdały w płatkach do dekoracji
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Przygotować rozczyn mieszając ze sobą drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min.
2. Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem ok 1 min.
3. Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ugniatamy ciasto ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Można podsypać mąką jednak nie dodawaj jej zbyt dużo bo ciasto zrobi się twarde.
4. Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 20 min.
5. Po 20 min uderz pięścią w ciasto. Stolnice podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.
6. Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę morelową, posyp ją dodatkowo płatkami migdałów.
7. Ciasto zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku.  Uformuj pierścień, mocno łącząc brzegi.
8. Przełóż wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Ostrym nożem ponacinaj ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryj wilgotnym, bawełnianym ręczniczkiem i odstaw na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
10. Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoja objętość ) posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do momentu aż będzie miało ładny złoty kolor. Możesz sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostaw je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjmij i wystudź.
11. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Ela pisze:

    Czy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Ameryki” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego? Dawno temu piekłam podobne ciasto, zgubiłam przepis, a chciałabym go odtworzyć. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel