Stollen – świąteczna strucla

Stollen to bożonarodzeniowe ciasto  drożdżowe pieczone na święta w Niemczech. Jest niesamowicie aromatyczne poprzez dużą ilość bakalii nasączonych w alkoholu i marcepan.
Muszę przyznać, że trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale jego smak po prostu zniewala.
Kończyłam je robić w Wigilię o północy. W domu roznosił się niesamowity zapach, a efekt przerósł moje oczekiwania. Robiłam je po raz pierwszy i już na stałe będzie gościć na moim stole nie tylko w święta.
_skvg1izyxc-jennifer-pallian
Smacznego:)

Stollen - świąteczna strucla



Ilość porcji: 12-15 porcji
Czas przygotowania: 40-50 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Czas całkowity: 5 godzin

Składniki:

  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki żurawiny
  • 1/3 mieszkanki kandyzowanych skórek cytrusowych
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 50 ml whisky lub rumu
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki – ja używam mąki typ 550
  • skórka starta z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g stopionego, wystudzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g marcepanu
  • 1 jako roztrzepane z 1 łyżką wody
  • 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Rodzynki, żurawinę, migdały, skórkę z kandyzowanych cytrusów umieścić w misce i zalać whisky. Przykryć i odstawić na noc.
  2. Zrobić zaczyn tzn. do miski wlać 2 łyżki letniej wody, dodać szczyptę cukru i drożdże. Odstawić na 5 min do momentu im spienienia.
  3. Następnie po 5 min do miski z drożdżami dodać mleko (1/2 szklanki) i szklankę mąki. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 30 min. Ja zazwyczaj odkładam na kaloryfer.
  4. Po 30 min przekładam masę do większej miski, dodaję skórkę z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, 1/4 szklanki cukru, 60 g stopionego, wystudzonego masła. Wszystko należy wymieszać, następnie dodać pozostałą mąkę (185 g) oraz sól i wyrabiać ręką aż masa będzie gładka i elastyczna. Mi zajmuje to ok 10 min. Przykryć ponownie folią i odstawić na 2 godziny do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. (kaloryfer:))
  5. Kolejnym etapem jest uderzenie w ciasto pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodaje nasączone alkoholem bakalie i ponownie wyrabiam ok 6 min do momentu dobrego połączenia się składników.
  6. Z ciasta formuje prostokąt o wymiarach ok 30 x 25 cm. Marcepan kroję w paski o grubości ok 1 cm i wykładam go na środku placka na długość 30 cm.
  7. Brzegi ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem z wodą, po czym mocno je złączam. Końce również należy złączyć.
  8. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam płóciennym ręcznikiem i odstawiam na 45 min do wyrośnięcia.
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Strucle piekę 50 min do momentu suchego patyczka. Jeżeli zbyt szybko się rumieni należy przykryć ją kawałkiem foli aluminiowej.
  10. Po upieczeniu smaruję Stollen pozostałym masłem (1 i 1/2 łyżki roztopionego masła) i grupo sypię cukrem pudrem.

UWAGA! W szczelnie zamkniętym pojemniku stollen można przechowywać do 2 tygodni.







5 Responses

  1. a-m80@o2.pl pisze:

    Droga Kingo jaki konkretnie marcepan masz na mysli – gdzie moge taki dostac?

  2. a-m80@o2.pl pisze:

    dzieki bardzo za info

  3. aga pisze:

    Chciałam zapytać czy pieczesz go w keksówce czy na prostej blaszce?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel