Sernik pomarańczowy cappuccino

I stało się! Nareszcie mogę Wam go pokazać. Trwało to trochę zanim osiągnęłam wymarzony efekt ale jak to się mówi  „cierpliwi zostaną wynagrodzeni”. Przedstawiam niesamowity sernik, chyba od teraz najlepszy na blogu o  smaku pomarańczy i cappucinnno na orzechowym spodzie. Nie jest może szybki, tani ale raz na jakiś czas możemy przecież zaszaleć. Polecam go na świąteczny stół – jest doskonały.

Składniki na spód:
1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów

50-80 g ciastek owsianych zmielonych

2 łyżki cukru
3 łyżki stołowe masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
1 szklanka cukru
450g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
450 g mascarpone
3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka stołowa kawy cappuccino smak śmietankowy
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczy
kawa cappuccino ( wg uznania )

Przygotowanie
1.Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.

2.Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:) 3. W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.
4. Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.
5. Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.
6. W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.
7. Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.
8. Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę.  Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
9. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h – najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.

Smacznego:)









4 Responses

  1. Marta pisze:

    Brzmi i wygląda pysznie. A na jakiej średnicy formę to przepis?

  2. Magda pisze:

    Hej Kinga- jutro robię sernik, jakiej śmietany do niego użyłaś?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel