Ciasto jogurtowe z ananasem i truskawkami

Dzisiaj propozycja sprawdzona przeze mnie już nie raz, niezawodna i przede wszystkim szybka czyli ciasto jogurtowe z ananasem. Przepis powstał w oparciu o już sprawdzony publikowany w TYM poście.
Aby ciasto urozmaicić dodałam do niego ananasy z puszki widoczny na zdjęciach. Aby ciasto udało się w 100% bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – nawet jogurt!!! Zachęcam do spróbowania bo według mnie to najlepsze ciasto jogurtowe – wilgotne i sprężyste – bardzo apetyczne:)

Składniki:

  • 340g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 całe, duże jajka,
  • 100g cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 300g jogurtu – użyłam 2 jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakoma
  • puszka ananasów
  • kilka truskawek

Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem. – ważne aby przesiać mąkę – a nie wsypać i wymieszać
2. Dodajemy do maki cukier – mieszamy delikatnie
3. Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie. (Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)
4. Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), na wierzch układamy odsączone krążki ananasa i truskawki – ja piekłam w formie 25×30,  i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). – pieczemy do tzw suchego patyczka
5. Kiedy ciasto ostygnie posypuje cukrem pudrem z cynamonem:)

Smacznego:)









6 Responses

  1. Maja pisze:

    Robiłam je wiele razy z różnymi owocami, jest super!

  2. Gosia pisze:

    Ciasto jest genialne. Proste i szybkie, a jednocześnie przepyszne. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu, więc idealnie nadaje się na niezaplanowane odwiedziny. Właśnie piekę po raz kolejny i chyba nigdy mi się nie znudzi.

  3. EWA pisze:

    Ciasto łatwe szybkie . Ja zrobiłam z truskawkami. Pyszooota :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel