W tym roku totalnie przepadłam na punkcie truskawek i malin. Całą ciążę nie miałam ani jednej kulinarnej zachcianki. Moja dieta była taka, jak i przed ciążą choć z pewnymi modyfikacjami (zakaz jedzenia w ciąży surowych ryb, produktów niepasteryzowanych itd). Gdzieś, kiedyś czytałam teorię, że ponoć dziecko już w łonie matki kształtuje swój smak-zobaczymy niebawem 🙂 Teraz zakręcam lato do słoików i robię lekkie konfitury z sezonowych owoców. Dziś przedstawiam Wam cudo z malin – zagęszczone nasionami chia i osłodzone ksylitolem. Zdecydowanie najlepsza z możliwych wersji. Polecam Wam wypróbować – minimum czasu, maksimum przyjemności.
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zmiksować. Postawić na małym ogniu i zagotować.
Kiedy zacznie bulgotać - gotować jeszcze 5 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonego i suchego słoika. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia do góry dnem.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zmiksować. Postawić na małym ogniu i zagotować.
Kiedy zacznie bulgotać - gotować jeszcze 5 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonego i suchego słoika. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia do góry dnem.
Odnośnie przechowywania… Na Twoim blogu, jako na jedynym, z przepisami na dżemy z dodatkiem chia, można go przechowywać do kilku miesięcy.
Wszyscy piszą, że w lodówce, max do tygodnia. To jaka w końcu jest prawda?
Moja konfitura jest wekowana co wydłuża znacznie termin spożycia
twoje inspiracje są super!
bardzo się cieszę 🙂
Dzięki wielkie za super inspiracje 🙂
Witaj kochana ? Jak się czujesz?
Odnośnie konfitury: używam do słodzenia etyrolu-mogę go użyć w tym przepisie? Czy specjalnie kupić ksylitol?
tak można użyć erytolu. ps. czuje się już jak słonica dobrze ale cieżko 🙂
Jestem takim malinożercą, że mogłyby dla mnie nie istnieć żadne inne owoce. W tym roku na pewno zamknę je w słoiczkach w taki sposób, jak proponujesz. Wygląda baaardzo zachęcająco.
polecam 🙂
Czy zamiast ksylitolu można dodać miodu ale na koniec, tak aby go nie podgrzewać tylko wymieszać z zagotowanymi malinami, czy wtedy też uzyskam konfiturę?
Pozdrawiam, Twoje przepisy jak zwykle świetne!
tak – spokojnie mozna dodać miodu
Przepraszam, jeśli pytanie głupie, ale jako że robię takie słoiczki po raz pierwszy nie jestem obeznana: czy wieczka powinny się „zassać”? 🙂
A ja dodałem jeszcze dwie łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (hyćki) i wyszło delicious! ?
wspaniale! dzięki za komentarz i wypróbowanie 🙂
Cześć, czy china tez miksujemy czy dodajesz dopiero po zblendowaniu owoców?
można tak i tak
Kingi czy można zrobić taki sam dżem tylko z truskawek? I czy takie same proporcje??
dokładnie można zrobić również z truskawek – polecam dodać mniej ksylitolu gdyż truskawki są słodsze od malin
Piszesz, że zamykasz lato do słoików a lata nawet jeszcze nie ma natomiast owoce już się pojawiły. Szokujące jest to, co dzieje się teraz za oknem. Przepis prezentuje się nadzwyczaj atrakcyjnie i smacznie. W ten sposób jeszcze nie słodziłam konfitur, ale spróbuję. Podpinam się pod pytanie Ani: jak długo i w jaki sposób przechowywać taką konfiturę?
Po wystygnięciu słoik przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu np. spiżarce. Ja zazwyczaj zużywam je w przeciągu kilku miesięcy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Ile można taką konfiturę przechowywać?
Po wystygnięciu słoik przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu np. spiżarce. Ja zazwyczaj zużywam je w przeciągu kilku miesięcy. Po otwarciu przechowuje w lodówce.