Najlepsze lody ?

Wraz z pierwszymi upałami w mojej kuchni ruszył sezon na lody. Mieszam i kręcę, wymyślam i zmieniam. Z przypadku, a czasami celowo powstają zupełnie nietypowe smaki, takie jak dzisiejszy, czyli lody z olejem rzepakowym. Wielu z Was wyda się to połączenie dziwne, wielu szalone, jednak w tym wariactwie jest smak, a o to mi chodzi w moich przepisach. Dla mnie lody muszą być kremowe, delikatne, nie za słodkie, a jednocześnie charakterystyczne i wyjątkowe. Te zdecydowanie takie są.

Pokochaj olej rzepakowy:

Olej rzepakowy wzbudza ostatnimi czasy wiele kontrowersji. Nie tylko w tym przypadku szukamy  informacji, która potwierdzi nam jednoznacznie, czy dany produkt jest dobry, czy zły. W codziennych wyborach musimy się kierować przede wszystkim jakością, sposobem pozyskiwania czy certyfikatami, aby mieć pewność, że stoją za tym korzystne właściwości.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno pozyskiwany z dobrych źródeł jest produktem wysoko cenionym ze względu na walory, jakie daje osobom stosującym zdrową dietę. Jest bardzo dobrym źródłem kwasów ALA z rodziny omega-3 i LA z rodziny omega-6 (pomagają one w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu). Olej rzepakowy charakteryzuje się tym, że posiada idealny, rekomendowany przez dietetyków stosunek pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 (2:1). 

Jestem zdania, że najkorzystniejsza jest dla nas dieta opierająca się na składnikach pozyskiwanych w naszej strefie geograficznej. Zbilansowany jadłospis to świadomość dotycząca produktu i ilości. W moim jadłospisie obecny jest codziennie olej rzepakowy i sama odczuwam pozytywne właściwości.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas4 godziny

 1 ½ szklanki mleka 3,2%
 ¼ szklanki śmietany 36%
 1 szczypta soli himalajskiej
 ½ szklanki cukru drobnego
 4 żółtka
 1 skórka starta z cytryny
 ¼ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
 1 porcja = 180 kcal

1

 W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.

2

W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.

3

Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.

4

Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.

5

Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.

6

Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.

7

Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.

8

Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.

Możliwości:
9

lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę

10

zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego

11

w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.

Składniki

 1 ½ szklanki mleka 3,2%
 ¼ szklanki śmietany 36%
 1 szczypta soli himalajskiej
 ½ szklanki cukru drobnego
 4 żółtka
 1 skórka starta z cytryny
 ¼ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
 1 porcja = 180 kcal

Przygotowanie

1

 W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.

2

W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.

3

Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.

4

Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.

5

Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.

6

Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.

7

Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.

8

Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.

Możliwości:
9

lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę

10

zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego

11

w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.

Najlepsze lody ?
(Wyświetlono 2 049 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Mari 29 marca 2018 o 21:38

    Zrobiłam wyszły pyszne?Polecam przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:19

      bardzo się cieszę i polecam na przyszłość

      Odpowiedz
  2. Mari 29 marca 2018 o 10:27

    Czy dobrym pomysłem będzie dodanie masła orzechowego?pomijam wtedy olej?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:39

      to super pomysł 🙂

      Odpowiedz
    2. admin 29 marca 2018 o 17:40

      tak

      Odpowiedz
  3. Joasia 3 stycznia 2018 o 20:20

    Kinga, ile minut miksować żółtka z cukrem drobnym? Dziękuję serdecznie za poradę:)

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:08

      ok 10 minut aż staną się kremowe i podwoją objętość

      Odpowiedz
  4. Bridget 9 lipca 2017 o 13:43

    Czy jest jakaś opcja z mleka roślinnego? 🙂 mam ochote na te pyszne lody, ale mam alergię na mleko krowie 🙁
    BTW dzięki za super przepisy i to co robisz, ogromna pomoc w codziennej kuchni. Teraz robi się kurczak miodowy z granatem i szpinakowym pesto 😉

    Odpowiedz
    1. admin 11 lipca 2017 o 21:21

      można zastąpić mlekiem kokosowym 🙂
      bardzo się cieszę że przepisy przypadły ci do smaku 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.