Wegańskie gofry

Pokochałam je od pierwszego kęsa, wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Idealne na  śniadanie – aromatyczne, korzenne, doskonałe. Jak zwykle ekspresowe przygotowanie. Moja wegańska propozycja tych cudownych „wafli” dostarcza w jednej sztuce 135 kcal.

Wielu z Was pyta w przepisach o ich kaloryczność – postaram się dodawać takie informacje przy każdym kolejnym przepisie. Obowiązkowo dajcie znać jeżeli wykonacie te gofry!

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 1 szklanka mąki gryczanej
 ¼ szklanki mąki z tapioki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego imbiru
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta  mielonych goździków
 1 szklanka mleka migdałowego
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżka oleju kokoswego

1

Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.

2

W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.

3

Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.

4

Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.

Możliwości:
5

mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

6

mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku

7

zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu

8

przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć

9

syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy

10

olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

 1 szklanka mąki gryczanej
 ¼ szklanki mąki z tapioki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli morskiej
 ½ łyżeczki cynamonu
 ¼ łyżeczki mielonego imbiru
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 szczypta kardamonu
 1 szczypta  mielonych goździków
 1 szklanka mleka migdałowego
 3 łyżki syropu klonowego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżka oleju kokoswego

Przygotowanie

1

Mleko wymieszać z sokiem z cytryny, syropem klonowym, rozpuszczonym olejem kokosowym i odstawić na 5 minut.

2

W dużej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.

3

Połączyć zawartość obu misek - dobrze całość wymieszać.

4

Na rozgrzaną mocno gofrownicę wylewać około pół szklanki ciasta na 1 gofra. Gofry piec około 3-4 minuty aż zrobią się złote.

Możliwości:
5

mąkę gryczaną można zamienić na: mąkę pszenną razową, mąkę żytnią lub połowę porcji mąki owsianej lub kokosowej

6

mąkę z tapioki można zamienić na: mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą lub użyć waniliowego budyniu w proszku

7

zamiast mleka z migdałów - można użyć dowolnego mleka lub maślanki, kefiru lub jogurtu

8

przyprawy mogą stanowić dowolną kombinację lub można je pominąć

9

syrop klonowy można zamienić na miód, syrop z agawy lub cukier trzcinowy

10

olej kokosowy może zastąpić masło klarowane, olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Wegańskie gofry

 

(Wyświetlono 22 104 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

60 komentarzy

  1. Kasia 6 marca 2020 o 15:27

    Szklanka tzn ile? 250 ml ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 marca 2020 o 10:23

      dokładnie 250 ml

      Odpowiedz
  2. Kasia 6 października 2019 o 21:56

    Wow! Bylam sceptycznie nastawiona do tych gofrow ale to sa najlepsze gofry jakie jadlam! Myslalam ze cos poszlo nie tak bo widzialam ze duzo nie urosly podczas pieczenia ale nic sie nie rozwarstwialo, zazwyczaj gofry bez jajka sa cale mokre w srodku i nawet nie da sie ich wyjac. Te byly pysznie chrupkie. Nawet po ponownym podgrzaniu w gofrownicy byly chrupiace. Zjadlam wszystkie sama… Dziekuje 🙂

    Odpowiedz
  3. serwap 30 stycznia 2019 o 19:17

    Mi za pierwszym i drugim razem wyszły fantastycznie, natomiast potem (kilka dni później) za każdym razem przyklejały się do gofrownicy. Robiłem za każdym razem według przepisu (tylko z mąką kasztanową zamiast gryczanej, oraz z mlekiem kokosowym zamiast migdałowego). Grill nasmarowany, olej w cieście, dodany proszek… Czy może jest to wina gofrownicy (np. nie trzyma temperatury), albo np włożone do zbyt zimnej gofrownicy?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:31

      myślę że może być coś z gofrownicą

      Odpowiedz
    2. Grażyna 19 czerwca 2019 o 06:27

      Przy gofrach gryczanych musi być mocna gofrownica, na 1400W, bo gofry mogą nie wyjść. Gofry robię na najwyższej temperaturze przez ok. 6-7 minut. Wychodzą świetnie, a moje dzieci chodzą za mną i tylko słyszę: jesie, jesie (znaczy jeszcze) ?
      Przepis świetny, rodzina pod wrażeniem. A najbardziej się cieszę, że moje dziecko bezmleczne, bezjajeczne i bezglutenowe również może się delektować smakiem pysznych goferków ?
      Pani Kingi, dziękuję za przepis ?

      Odpowiedz
  4. Takajaka 2 listopada 2018 o 20:51

    Idealne. Pierwszy raz w życiu jadłam idealne bezglutenowe i wegańskie gofry. Na szczęście coś mnie tknęło i od razu zrobiłam z podwójnej ilości składników ciasto.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:34

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  5. Julia 13 września 2018 o 12:37

    Jeżeli użyję mąkę owsianą to muszę dalej dodać mąkę z tapioki?

    Odpowiedz
  6. Oriana 28 lipca 2018 o 07:04

    Nie wyrosły mi ;(
    Gofrownica była nagrzana na maksa.
    W przepisie zamieniłam mąkę gryczana na polowe porcji owsianej oraz mąkę z tapioki na jedno opakowanie budyniu.
    Gdzie popełniłam błąd ?

    Odpowiedz
    1. admin 30 lipca 2018 o 15:30

      a czy został dodany proszek do pieczenia?

      Odpowiedz
  7. Karolina 16 lipca 2018 o 22:55

    Czy ta zmiana oznacza, ze mozna zamiast 1 szkl gryczanej dac 1/2 owsianej lub kokosowej? Czy ze zamiast 1szkl gryczanej 1/2owsianej I 1/2 kokosowej? PrzeprSzam za to pytanie ale nie jestem pewna czy zrozumialam 🙂

    Odpowiedz
  8. Alina 29 kwietnia 2018 o 11:24

    Bardzo dobre gofry, świetne na lekkie śniadanie.
    Jednak aby były chrupiące, musiałam piec dłużej, ok. 10 minut – zapewne z powodu słabszej mocy gofrownicy!

    Odpowiedz
    1. admin 8 maja 2018 o 10:32

      dzięki za wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
    2. Takajaka 2 listopada 2018 o 20:53

      To kwestia gofrownicy. Ja piekę 3,5 minuty.

      Odpowiedz
  9. Karolina 17 lutego 2018 o 18:47

    Idealne! Przepyszne! Dziękuję za przepis :)))

    Odpowiedz
  10. Ania 8 stycznia 2018 o 19:31

    OMG, Rewelacja !!! Zrobiłam z mąką pełnoziarnistą, ziemniaczaną i maślanką. Następnym razem zdecydowanie muszę zrobić z podwójnej porcji. Super. Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:12

      super informacja – dzięki za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  11. oksynka 12 sierpnia 2017 o 20:14

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Dzieci były zachwycone! Z dodatkiem masła orzechowego i bananów smakują super!

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:25

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  12. Fitmom 5 maja 2017 o 09:00

    Czy nie ma jakiegoś zamiennika dla tłuszczu? Bez oleju nie wyjdą jeśli dodałabym np banana?

    Odpowiedz
    1. admin 7 maja 2017 o 14:47

      spokojnie wyjdą jeżeli pominiesz tłuszcz lub dodasz banan

      Odpowiedz
  13. myszahihi 1 maja 2017 o 18:59

    Ile tego budyniu w proszku? 🙂 Bardzo jestem ciekawa tej wersji

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:43

      taka sama proporcja co mąki z tapioki

      Odpowiedz
      1. myszahihi 4 maja 2017 o 18:56

        Bardzo dziękuję 🙂

        Odpowiedz
  14. myszahihi 1 maja 2017 o 18:58

    Ile tego budyniu w proszku?? 🙂 Bardzo mnie zaciekawiła ta wersja.

    Odpowiedz
    1. Iwona 2 stycznia 2020 o 15:11

      Genialny przepis! Pyszne gofry, na początku myślałam że nic z tego nie wyjdzie bo ciasto jakoś strasznie „lepkie” wyszło ale po upieczeniu super, pyszne w smaku. Dzięki!

      Odpowiedz
  15. Anna 11 kwietnia 2017 o 07:30

    Wyszły pyszne mimo że wegańskie i bezglutenowe to są super chrupiące! Na prwno teraz tylko takie będą u mnie gościć 🙂 nawet mój synek wczoraj tak się patrzył jak jem, że musiałam dać mu pociamkać, a że bez mleka, bez glutenu i niezdrowego cukru, to nie miałam obawy przed podaniem (ma 6 miesięcy i zaczęliśmy rozszerzać diete). Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2017 o 16:26

      Aniu cudownie czytać takie komentarze 🙂 dziękuję Ci :*

      Odpowiedz
  16. Amelia 20 marca 2017 o 18:29

    Nie wyszły mi. Po otworzeniu gofrownicy rozdwajaly się mimo, że posmarowalam ją tluszczem. Co mogło być tego przyczyną?

    Odpowiedz
    1. admin 21 marca 2017 o 16:01

      a czy dodałaś tłuszcz do ciasta?

      Odpowiedz
    2. kasia 25 marca 2017 o 09:00

      Ja jak za szybko próbuję otworzyć gofrownice to też mi się rozwarstwia ciasto- może to to 😉

      Odpowiedz
    3. Mila 4 kwietnia 2017 o 16:07

      u mnie było to samo mimo że dałam tłuszcz do ciasta i smarowałam dodatkowo gofrownice 🙁

      Odpowiedz
      1. admin 5 kwietnia 2017 o 20:39

        a czy gofrownica była mocno nagrzana?

        Odpowiedz
        1. Amelia 17 kwietnia 2017 o 20:29

          Dodałam do ciasta i posmarowalam gofrownicę.

          Odpowiedz
  17. kasia 19 marca 2017 o 20:38

    Gofry wyszły wspaniałe (robiłam kokosowo- owsiane ). Moja córka zjadła 2 choć z reguły 1 to już dla niej wyzwanie 😉 Idę dalej buszować po blogu 🙂 POzdrawiam

    Odpowiedz
    1. kasia 25 marca 2017 o 08:58

      Dziś robiłam po raz drugi i wyszły jeszcze lepsze tzn to najlepsze gofry jakie jadłam. Wcześniej po połączeniu mąki owsianej i kokosowej stwierdziłam że ciasto jest zbyt rzadkie więc dodałam jeszcze trochę i choć gofry wyszły bardzo dobre to dziś dałam chwilkę mące na wchłonięcie mleka i wyszły takie delikatne jakby z pęcherzykami powietrza – ale chrupiące 😉 ZNAKOMITE !!!Pozdrawiam serdecznie Kasia

      Odpowiedz
  18. Vanja 19 marca 2017 o 10:06

    Właśnie stoję w kuchni i objadam się przepysznymi goframi! Rewelacja 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2017 o 18:13

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  19. Sabina 18 marca 2017 o 09:51

    Pyszne? zrobiłam pół na pół z mąki gryczanej i pszennej razowej! Są naprawde smaczne i chrupiące. Zastanawiam się tylko czy mogła bym użyć mąki ryżowej?

    Odpowiedz
  20. Ewelina 14 marca 2017 o 11:44

    Robiłam gofry w weekend na deser. Wyszły prze pyszne. Ale nurtuje mnie jedno pytanie, gdyż na zdjęciach u Pani wyglądają na chrupiące, a moje wyszły puszyste nie chrupiące kompletnie. Czy coś zrobiłam nie tak?

    Gofry podałam z ubitym mlekiem kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i owocami 🙂
    DZIĘKUJE ZA PRZEPIS

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2017 o 19:44

      może gofrownica była nastawiona na niższą moc? niższa temperatura powoduje że gofry są miękkie

      Odpowiedz
  21. Izabela 13 marca 2017 o 20:02

    Uwielbiam gofry! Niedawno przeszłam na weganizm i przepis przyda się na pewno. Muszą być pyszne i już nie mogę doczekać się jak ich spróbuję 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2017 o 19:42

      Izabelo gofry są cudowne – polecam. Koniecznie daj znać co o nich myślisz jak je wypróbujesz 🙂

      Odpowiedz
  22. Renata 11 marca 2017 o 16:08

    Superowy przepis! Dlaczego? Bo moje dzieci niejadki wchłonęły wszystko;) a przy tym zdrowo! Bardzo dziękuję!!!

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:04

      Renata i takie komentarze lubię najbardziej 🙂 dziękuję :* pozdrowienia dla dzieciaków

      Odpowiedz
  23. Kasia 10 marca 2017 o 16:00

    Kingo, jesteś wspaniała! Uwielbiam Twoje przepisy i w wolnych chwilach zaglądam i czekam na nowe 🙂
    Poradz proszę jaką kupić gofrownicę, ostatnio kupiłam Tefala..nie chcę robić antyreklamy ale niestety gofry były jak dętka i przyklejały się do niej. Mam 3 dzieci, które uwielbiają moje kuchenny rewolucje 😉
    Pozdrawiam Cię i czekamy na więcej!!!!

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:09

      Kasiu ja mam gofrownice marki Eldom i jestem z niej bardzo zadowolona. Polecam Ci wypróbować dodać do ciast łyzki oleju wtedy gofry nie przywierają 🙂

      Odpowiedz
  24. Anita 7 marca 2017 o 10:13

    Jestem weganką od niedawna i nie znam jeszcze zbyt dużo przepisów. Mama kupiła nową gofrownice profi i cała rodzina zajada się goframi. Narobili mi zapachów. A ja też chciałam zjeść gofry, tylko żeby były wegańskie. Dzięki za przepis w sobotę go wypróbuje.

    Odpowiedz
    1. admin 7 marca 2017 o 21:30

      Anita koniecznie daj znać czy Ci smakują 🙂

      Odpowiedz
  25. Cateromarket 6 marca 2017 o 00:01

    Mniam! Zjadłabym chętnie takiego gofra. Super, że podałaś zamienniki. W ten sposób każdy dobierze produkty do swojej diety. Ja na pewno wypróbuję przepis! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2017 o 20:05

      koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂

      Odpowiedz
  26. Monika 5 marca 2017 o 18:29

    Wyszły pyszne ?

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2017 o 20:08

      wspaniale! uwielbiam takie informacje! dziękuję za wypróbowanie! :*

      Odpowiedz
  27. FitStyle 5 marca 2017 o 13:09

    Super! Rewelacja ze podajesz ewentualne zamienniki. Chęci są, produkty tez. Teraz tylko… muszę kupić gofrownicę ?

    Odpowiedz
  28. Jula 5 marca 2017 o 11:44

    Oo mniam napewno pokuszę się o zrobienie??Ps.Jestem twoją wielką fanką???

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2017 o 20:39

      Julia nawet nie wiesz jaki miło mi czytać takie komentarze ?

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.