Banany – uwielbiam. W szczególności te mocno dojrzałe. Idealnie zastępują wtedy cukier w wypiekach. Dziś kolejna odsłona chlebka bananowego – wersja bardziej wilgotna, aromatyczna i lżejsza. Nie ma w nim jajek, masła jest za to siemię lniane i olej rzepakowy.
Proste przepisy najlepiej czują się w moich rękach i w mojej kuchni. Musicie to sprawdzić – zapraszam po przepis 🙂
Pokochaj olej rzepakowy:
Z żywieniowego punktu widzenia ważne jest, by niektóre witaminy (np. E lub K) spożywane były razem z tłuszczami. Tłuszcze postrzegane są często niesłusznie tylko w związku z otyłością, podczas gdy tak naprawdę stanowią ważne i konieczne źródło energii. Z szeregu funkcji, jakie pełnią w organizmie, warto podkreślić ich udział we wchłanianiu i transporcie witamin. Spośród olejów to właśnie rzepakowy ma udowodniony naukowo najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, toteż jest przez wielu żywieniowców polecany do codziennego stosowania. W oleju rzepakowym znajdziemy między innymi dużą ilość rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, która wspiera ochronę białek, lipidów i DNA przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, a więc pomaga chroni
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powinna być przyjmowana regularnie wraz z pokarmem, podobnie jak witamina K. Olej rzepakowy zawiera jej kilkakrotnie więcej niż oliwa z oliwek, a już dużo więcej niż na przykład olej słonecznikowy, czy niemal pozbawiony witamin lniany¹.
¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-pelen-witamin/
Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.
Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.
Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.
Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.
Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Mielone siemię lniane umieścić w miseczce i zalać 6 łyżkami ciepłej wody. Odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 180 º C. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać olej rzepakowy, syrop klonowy, siemię lniane namoczone w wodzie.
Dodać rozgniecione widelcem banany i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, solą, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Połączyć zawartość z obu misek. Dobrze wymieszać.
Orzechy posiekać i część dodać do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami oraz siemieniem lnianym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez 55 - 60 minut aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy.
Mąkę pszenną razową można zamienić na mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę migdałową.
Można do ciasta dodać kawałki gorzkiej czekolady.
cześć, jak mogę przechowywać chlebek?
najlepiej w lodówce w pojemniku
Witam Kingo,
Doświadczywszy okrutnie słodkiego chlebka bananowego w kawiarni, postanowiłam nigdy więcej już się na to nie narazić. Wiedziałam, że Ty zaproponujesz coś o niebo lepszego.
Oto komentarz mojego męża: „to ciasto jest niebezpieczne” i połowa wypieku zniknęła.
Dziękuję Ci za kolejny niezawodny przepis.
Czy jako środka słodzącego można użyć erytrytolu?
A mąkę razową zastąpić kokosową?
można użyć erytrytolu a mąki kokosowej należy dodać o połowę mniej
Wspaniałe. Wilgotne, idealnie słodkie,chrupiące orzechami. Banalne w przygotowaniu. Ubrudzilam widelec, łyżkę, miskę i sito:) dziękuję!
Czy moze byc maka orkiszowa lecz pisze na niej do wypieku chleba?
oczywiście
Bardzo smaczny, chociaż troszkę mi się przypiekł:)
http://dopilar.pl/meskie-sprawy/phallomax/
Polecam również dodać połamaną gorzką czekoladę bo robi dobrą robotę ?
Zamiast siemienia dałam jajko, syrop klonowy zamieniłam na cukier kokosowy…po prostu bajka? Ciasto jest mięciutkie i wilgotne w środku a z zewnątrz chrupiące. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Polecam poczekać aż wystygnie, chłodniejsze jest jeszcze lepsze!
dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂
Robiłam ten chlebek w ostatni weekend – jest przepyszny! Polecam z dodatkiem masła orzechowego! Mniam!!
http://potv.pl/penilarge-tabletki-na-powiekszenie-penisa-poznaj-moja-opinie
bardzo się cieszę . -dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Kinga, czy chodzi Ci o mleczko kokosowe czy o bardziej rozwodnioną wersję, taką w kartonie? A może można po prostu rozrzedzić mleczko kokosowe?
Witam.
Czym mogę zastąpić syrop klonowy? Może być miód lub mus z daktyli?
Pozdrawiam 🙂
Dorota spokojnie możesz zastąpić podanymi przez Ciebie produktami
Zrobiłam, jest super 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz :*
Witam
Czym można zastąpić mleko kokosowe?
Jaka będzie temp oraz czas pieczenia dla termoobiegu?
Pozdr 🙂
Kasiu kiedy używamy termoobiegu wystarczy od podanej w przepisie temperatury odjąć 10C
Mleko kokosowe możesz zastąpić dowolnym innym mlekiem lub sokiem np. z pomarańczy
PRZEEEPYYYSZNE ! 🙂 dodałam też trochę nasion chia 🙂
super! Magda dzięki za komentarz:)
Powiem tak… WYSZŁO PRZEPYSZNE !!! Coś wspaniałego 🙂
Znalazłam jednak szklankę mąki żytniej razowej i dałam jej szklankę a kokosowej dałam 3/4 szklanki 🙂 Dodałam też odrobinę posiekanej czekolady. Dzięki za super przepis 🙂 !
wspaniale – takie komentarze uwielbiam 🙂 dzięki za wypróbowanie :*
Kinia czy mogę użyć mąki kokosowej? Ostatnio zakupiłam i kombinuję do czego mogę ją użyć 🙂
oczywiście ale daj jej połowę porcji podanej w przepisie ponieważ mąka ta jest bardzo chłonna
możesz też ograniczyć ilość dodanej substancji słodzącej ponieważ ta mąka sama w sobie jest już słodka
Zrobiłam, jest genialne 🙂 dzieki 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂 i życzę wszystkiego najlepszego w tym Roku :*
Bardzo fajny przepis 🙂 Mam pytanie – jaka mąka bezglutenowa będzie pasowała do tego typu chleba? Ryżowa, jaglana, gryczana, czy może jeszcze inne ? Zależy mi na tym, żeby był ten chleb mokry i się nie rozpadał.
Pozdrawiam !
Kasiu gryczana będzie super i jaglana 🙂
Droga Kingo, ile ml jest 1/3 szklanki lub 1/4 szklanki itp. Pozdrawiam I czekam na odp:)
moja szklanka ma 250 ml czyli 1/3 ma około 83 ml