Bezglutenowe ciasto

Tak! Jestem fanką czekolady! Nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni. Najbardziej lubię ją solo lub w ciastach. Dlatego dziś przygotowałam coś absolutnie wyjątkowego. Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe. Wilgotne w środku, a przy tym lekkie. Są w nim tylko 2 łyżki mąki z migdałów. Może wydać Wam się zaskakujące użycie zamiast masła oleju rzepakowego – jednak on w połączeniu z czekoladą daje spektakularny efekt, a przy tym podkreśla orzechową nutę.
Dekorację pozostawiam Waszej fantazji. Można oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i podawać z kleksem śmietany lub obłożyć świeżymi owocami.

Pokochaj olej rzepakowy:
Ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych i bogactwo witamin E i K , pozytywnie wpływających na organizm, olej rzepakowy powinniśmy często używać w naszej diecie. Nie do przecenienia jest jego wszechstronne wykorzystanie , np. jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych, składnik sosów czy do przygotowywania ciast. Eksperci polecają 2 łyżki oleju rzepakowe dziennie. W takiej ilości zapewni nam pełną dawkę ALA z rodziny omega-3, których nasz organizm sam nie wytwarza, dlatego właśnie musimy dostarczać je regularnie, najlepiej z jedzeniem.

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas55 minut

 200 g czekolady 70%
 125 ml oleju rzepakowego
 200 g cukru kokosowego
 2 łyżki mielonych migdałów
 5 jajek
 1 szczypta soli

1

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.

3

Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.

4

Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.

5

Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.

6

Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.

7

Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.

Możliwości:
9

♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną

10

♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej

Wartości odżywcze

Porcji 10

Składniki

 200 g czekolady 70%
 125 ml oleju rzepakowego
 200 g cukru kokosowego
 2 łyżki mielonych migdałów
 5 jajek
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.

3

Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.

4

Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.

5

Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.

6

Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.

7

Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.

Możliwości:
9

♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną

10

♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej

Bezglutenowe ciasto

(Wyświetlono 3 322 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

35 komentarzy

  1. Marta Małgorzata 30 kwietnia 2018 o 20:24

    Dziękuję ❤ robię już kolejny raz! Wszystkim zawsze smakuje!

    Odpowiedz
  2. Karolina 22 kwietnia 2018 o 21:40

    Ciasto pycha. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ja u góry posypałam bezami. Pozdrawiam i dziękuję .

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:51

      dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Marta Małgorzata 22 kwietnia 2018 o 13:14

    Bardzo baaardzo słodkie… Czy można użyć mniej cukru, nie tracąc na tym struktury?

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2018 o 15:49

      tak mozna zmniejszyć ilość cukru

      Odpowiedz
      1. Marta Małgorzata 30 kwietnia 2018 o 20:22

        Dziękuję ❤

        Odpowiedz
  4. kama 28 marca 2018 o 23:37

    Przepis sobie drukuję. W weekend robiłam, pyszne. Często np na szybko robię babeczki albo kopiec kreta bezglutenowe od dr oetkera, ale czasem jak mam więcej czasu eksperymentuję 😉

    Odpowiedz
  5. Malina 17 marca 2018 o 10:20

    Ciasto wychodzi obłędne!! Ma chrupiące wierzch i mieki, czekoladowy środek. Pysio! Na pewno jeszcze je upiekę, poczekam tylko na świeże owoce 🙂

    Odpowiedz
  6. maja 8 marca 2018 o 18:29

    Jaką czekoladę najlepiej użyć ? W sensie czy jest jakaś sprawdzona firma?

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:21

      ja najczęściej używam gorzkiej 70% z Lidla – świetnie sprawdza się w wypiekach

      Odpowiedz
  7. Fitmum 22 marca 2017 o 07:59

    Czy zamiast oleju mogę użyć banana?

    Odpowiedz
    1. admin 22 marca 2017 o 11:55

      śmiało 🙂

      Odpowiedz
  8. Fitalicious 8 marca 2017 o 22:21

    Przepyszne! Właśnie się piecze na jutro do pracy 🙂 Robię już trzeci raz. Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    1. admin 9 marca 2017 o 10:00

      wspaniale! bardzo dziękuję :*

      Odpowiedz
  9. Ania 25 października 2016 o 19:35

    Witam.
    A czy zamiast oleju rzepakowego, można użyć kokosowego? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 26 października 2016 o 11:44

      tak 🙂

      Odpowiedz
  10. Lorda 18 października 2016 o 10:05

    Co zrobilam zle. Ciasto strasznie sie kruszy. Nawet kostki nie da sie ukroic. Smak natomiast ok

    Odpowiedz
    1. admin 18 października 2016 o 15:16

      A jakiej mąki dodałaś?

      Odpowiedz
      1. Lorda 18 października 2016 o 21:27

        Dodalam 2 lyzki mielonych migdalow

        Odpowiedz
        1. admin 19 października 2016 o 15:57

          Zrobiłaś wszystko jak w przepisie – więc myślę, że jedynym problemem może być czekolada która spowodowała taką sytuację. Ciasto powinno być mokre i raczej zwarte.

          Odpowiedz
          1. Lorda 21 października 2016 o 14:54

            Czekolada 70% wawel. No nic sprobuje jeszcze raz 🙂

          2. admin 21 października 2016 o 18:02

            polecam z inną czekoladą 🙂 Wawel nie zachowuje się dobrze podczas pieczenia – sprawdzałam to 🙁

  11. Anitamisma 26 września 2016 o 18:10

    Witam, jezeli chce zastapic cukier miodem to ile go dodac?

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 00:11

      około połowę szklanki jednak polecam bardziej syrop klonowy – miód w wysokich temperaturach traci wszystkie swoje właściwości

      Odpowiedz
  12. Aleksandra 23 czerwca 2016 o 10:53

    witam:-) czy można cukier zastapić miodem. Nie stosuje cukru .. a mam w domu miod akurat 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2016 o 12:02

      można 🙂

      Odpowiedz
  13. Magda 25 maja 2016 o 22:57

    Kinga, a zamiast cukru kokosowego lepszy będzie cukier trzcinowy czy ksylitol? I gdzie w ogóle można kupić cukier kokosowy, bo szukałam w kilku sklepach i bez skutku 🙁 pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 26 maja 2016 o 18:00

      Magdo cukier kokosowy można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. W tym przepisie lepiej zastąpić cukrem trzcinowym

      Odpowiedz
      1. Bezglutynowe ciasto 2 sierpnia 2019 o 04:07

        Witam,
        Moja tortownica ma 26 cm o ile musze zwiekszyc wszystkie produkty aby ciastko mialo taka sama konsystencje jak w orginalnym przepisie( 22cm forma)?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 10 sierpnia 2019 o 14:31

          o pół porcji

          Odpowiedz
  14. Gosia 21 maja 2016 o 21:59

    Brzmi super, niedługo mam urodziny, kocham czekoladę i jestem na diecie bezglutenowej, więc to ciasto to rewelacyjne rozwiązanie jako tort urodzinowy;) Pozdrawiam!;)

    Odpowiedz
    1. Gosia 22 maja 2016 o 16:32

      Pani Kingo mam pytanie, ile cm wysokości ma to ciasto?

      Odpowiedz
      1. admin 22 maja 2016 o 20:59

        około 5-7 cm

        Odpowiedz
        1. Gosia 22 maja 2016 o 22:05

          Dziękuję za odpowiedź, proszę trzymać kciuki by wyszło, bo kiepsko u mnie z wypiekami;))

          Odpowiedz
          1. admin 23 maja 2016 o 11:44

            na pewno się uda:) 3mam kciuki :*

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.