W naszym domu kochamy Chili. Tak nazywaliśmy naszego psa, te ostre papryczki nie opuszczają lodówki, a danie o tej nazwie często gości w mojej kuchni. Do tego stopnia mój mąż ukochał sobie Chili con carne, że robi je sobie sam testując na mnie stopień ostrości. Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy bo wzbogacony o gorzką czekoladę, która niesamowicie wzbogaca smak. Ja dodaję jeszcze seler naciowy i majeranek – one sprawiają, że danie dostaje lekkości. Moim zdaniem to najlepsze chili con carne jakie jadłam, a ja kocham CHILI 🙂
Jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało 🙂
Smacznego!
Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.
Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.
Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.
Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody
Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną
Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.
Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.
Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.
Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody
Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną
Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.
Kingo!!!
To chili to chyba mój ulubiony przepis z Twojego blogu, smakuje każdemu z moich gości, a są to wymagające bestie 😉
Dziękuję z serca za ten przepis, gości u mnie od kilku dobrych lat!!
Życzę zdrówka dla Ciebie i Maleństwa!!! 😉
ale super! nawet nie wiesz ile dla mnie znaczą takie słowa!
dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂
Na mniej wiecej ile smakoszy jest przepis ? 🙂
Petarda! Mój ukochany przepis. Jestem uzależniona! <3
dzis zrobilem potrawe wg przepisu i jest bez smaku! dosalam, dopieprzam i nic. szkoda bylo zachodu, znam lepsze przepisy. z pozdrowieniami, tomek
w sumie na drugi dzien chyba sie „przegryzlo” i juz smakuje calkiem calkiem 😉
te danie zdecydowanie lelepij smakuje kolejnego dnia 🙂
Potwierdzam że przepis z czekoladą jest obledny?
U nas jeszcze z dodatkiem zwykłej czerwonej papryki.
🙂 bardzo się cieszę 🙂
NAJ LEP SZE! Wlasnie zrobiłam po raz kolejny 🙂 Ulubiona potrawa mojego męża 😉
będę nieskromna ale również uważam że to chili jest najlepsze 🙂
Kolejny przepis wypróbowany i kolejny raz było przepysznie 🙂 na czas jedzenia przenieśliśmy do Meksyku mmmmm cudownie dziekuje ?
wspaniale! dziękuję za komentarz 🙂 tak się cieszę jak przepisy wychodzą i najważniejsze! smakują 🙂