No i cóż ja mam napisać. Wiem! Dzisiaj o relacjach damsko-męskich 🙂 czyli dlaczego ja uwielbiam wanilię, a on cytrynę. Wiele jest takich smaków, które nas różnią jednak połączone stanowią doskonałe małżeństwo. Tak jest i w tym wypadku! CYTRYNA – on uwielbia jej kwaśny smak, pasuje mu do wszystkiego.
Zgadam się, że jest nie zastąpiona w kuchni jednak mam w stosunku co do niej pewne ograniczenia:) Lubię ją jednak zjeść całej bym nie potrafiła.
WANILIA – nie wyobrażam sobie bez niej kremów, ciast, deserów. Ma nawet specjalne miejsce w lodówce. Odpoczywa sobie w drewnianym pudełeczku – prosto z Madagaskaru (jest najlepsza). Oj mogłabym wymieniać jej zalety. On uważa, że przesadzam z jej ilością wszędzie! Męczy go jej aromat! – nie rozumiem, no ale….
Abyśmy razem mogli się cieszyć naszymi ulubionymi smakami powstał cudowny krem cytrynowo-waniliowy.
Pasuje do rożnych deserów i ciast. Ja podałam go do bezy i do deseru o którym już niebawem.
Zapraszam:)
Smacznego:)
4 żółtka
sok z jednej cytryny
skórka strata z 2 cytryn
1 szklanka cukru
60 g masła
2 łyżki skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
150 ml wody
ziarenka z 1 laski wanilii
1
Skrobię kukurydzianą wymieszaj w wodą w rondelku.
2
Dodaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, masło pokrojone w kostkę i cukier.
3
Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.
4
Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.
Składniki
4 żółtka
sok z jednej cytryny
skórka strata z 2 cytryn
1 szklanka cukru
60 g masła
2 łyżki skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
150 ml wody
ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie
1
Skrobię kukurydzianą wymieszaj w wodą w rondelku.
2
Dodaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, masło pokrojone w kostkę i cukier.
3
Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.
4
Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.
(Wyświetlono 1 084 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)