Smacznego:)
Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.
Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)
Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.
* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)
Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.
Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.
Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.
Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.
Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)
Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.
* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)
Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.
Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.
Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.
Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Jakich składników można by użyć do kremu, aby go troszkę odchudzić? Może jakiś serek zamiast masła i śmietany? Ma Pani jakąś propozycję ?
oczywiście można użyć serka typu labneh – czyli odcedzony na sicie przez 2 dni w lodówce jogurt – to będzie świetna alternatywa
Zdjęcia i przepis naprawdę obiecujące. Już dodane do listy -do wypróbowania:)
polecam 🙂
Ilość składników jest podana na foremke 20×20 tak? Czyli jakbym chciała zrobić ciasto na dużej blaszce to wszystkie składni x2? 🙂
tak to ilość podana dla formy 20 x 20 cm.
Dla więszkej formy należy podwoić ilość składnikow
1/2 szkalnki masła 1/3szklanki masła jakbyś mogła podać miej wiecej ile to bedZie w gramach bo szkalanka szklance nie rowna :)dzieki:)
szklanki zawsze używam 250 ml – masła to około 1/3 szklanki to 3 łyżki
proszek budyniowy tzn.budyń na surowo?
dokładnie tak ma być, chodzi o tiksotropujące właściwości skrobii ziemniaczanej 🙂 a dodatkowo i aromacik samego budyniu
dziękuję :*
tak 🙂