Nanaimo Bars – Ciasto prosto z Kanady

Dzisiejszy przepis dostałam od mojego kuzyna z Kanady. Zapytałam go ostatnio czy wyśle mi „coś” co jest typowo tamtejszym specjałem. Dostałam przepis na Nanaimo Bars – jest bardzo prosty w przygotowaniu, bez pieczenia i smakuje bardzo ciekawie. Przepis na „spód” ciasta na pewno wykorzystam nie raz. Marek dziękuję Ci za pokazanie mi Kanady od kuchni 🙂
Poniżej historia tego przepisu którą otrzymałam wraz z nim.
Ciastka pochodzą z miasta „Ladysmith” w Brytyjskiej Columbii. Na południe od miasta Nanaimo w latach 50 tych gospodyni domowa, Pani Mabel Jenkins podała ten przepis do corocznego wydawnictwa Cowichan Women’sInstitute Cookbook”. Była to książka, która sprzedawano w tym rejonie na zbieranie funduszów dla miasta. Książka stała się popularna w wielu domach Brytyjskiej Columbii, i była sprzedawana w wielu kawiarniach na popularnej ulicy „Commercial Street” miasta Nanaimo. Turyści, szczególnie z Ameryki, którzy przypływali do Nanaimo w weekend na jachtach nazwali ten deser „Nanaimo Bars”. W tym okresie jeszcze, mieszkańcy miasta Nanaimo nazywali go „Mabel Bars”, po pani Mabel. Przepis ten był oficjalnie pierwszy raz wydrukowany w Ameryce w roku 1957. Oczywiście Nowojorczycy mówią, że przepis pochodzi od nich, ale nigdy tego nie udowodnili i do dzisiaj, deser nazywa się Nanaimo Bars i jest najpopularniejszym deserem w Kanadzie.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 ½ szklanki masła
  szklanki brązowego cukru
 1 jajko
 3 łyżki kakao
 1 ¾ szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
 1 szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
Składniki na krem:
  szklanki masła
 2 łyżki proszku budyniowego
 ¼ szklanki śmietanki 30% lub 36%
 2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)
Składniki na polewę czekoladową
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 3 łyżki masła

Przygotowanie spodu:
1

Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.

2

Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.

3

Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)

4

Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.

5

* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)

Przygotowanie kremu:
6

Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.

7

Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.

8

Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.

Przygotowanie polewy: 
9

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.

10

Czekoladą polej przygotowane ciasto.

Składniki

Składniki na spód:
 ½ szklanki masła
  szklanki brązowego cukru
 1 jajko
 3 łyżki kakao
 1 ¾ szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
 1 szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanki płatków migdałów
Składniki na krem:
  szklanki masła
 2 łyżki proszku budyniowego
 ¼ szklanki śmietanki 30% lub 36%
 2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)
Składniki na polewę czekoladową
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 3 łyżki masła

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:
1

Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.

2

Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.

3

Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)

4

Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.

5

* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)

Przygotowanie kremu:
6

Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.

7

Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.

8

Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.

Przygotowanie polewy: 
9

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.

10

Czekoladą polej przygotowane ciasto.

Nanaimo Bars – Ciasto prosto z Kanady
(Wyświetlono 6 341 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Ania 17 kwietnia 2018 o 13:17

    Jakich składników można by użyć do kremu, aby go troszkę odchudzić? Może jakiś serek zamiast masła i śmietany? Ma Pani jakąś propozycję ?

    Odpowiedz
    1. admin 17 kwietnia 2018 o 19:55

      oczywiście można użyć serka typu labneh – czyli odcedzony na sicie przez 2 dni w lodówce jogurt – to będzie świetna alternatywa

      Odpowiedz
    1. admin 24 sierpnia 2016 o 17:21

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. Natalia 20 marca 2016 o 11:17

    Ilość składników jest podana na foremke 20×20 tak? Czyli jakbym chciała zrobić ciasto na dużej blaszce to wszystkie składni x2? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2016 o 15:49

      tak to ilość podana dla formy 20 x 20 cm.
      Dla więszkej formy należy podwoić ilość składnikow

      Odpowiedz
  3. Natalia 22 lutego 2016 o 21:15

    1/2 szkalnki masła 1/3szklanki masła jakbyś mogła podać miej wiecej ile to bedZie w gramach bo szkalanka szklance nie rowna :)dzieki:)

    Odpowiedz
    1. admin 24 lutego 2016 o 00:13

      szklanki zawsze używam 250 ml – masła to około 1/3 szklanki to 3 łyżki

      Odpowiedz
  4. ciacho 22 lutego 2016 o 16:02

    proszek budyniowy tzn.budyń na surowo?

    Odpowiedz
    1. szybkaiokienko 22 lutego 2016 o 19:17

      dokładnie tak ma być, chodzi o tiksotropujące właściwości skrobii ziemniaczanej 🙂 a dodatkowo i aromacik samego budyniu

      Odpowiedz
      1. admin 24 lutego 2016 o 00:13

        dziękuję :*

        Odpowiedz
    2. admin 24 lutego 2016 o 00:14

      tak 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.