Chleb dla prawdziwego faceta lub zabieganej kobiety. Zacznę od tego, że do jego przygotowania brudzimy tylko miskę i łyżkę, robi się go z 5 składników i bardzo szybko. Smak? Doskonały, zaskakujący, nie czuć w nim piwa tylko cudowny orzechową nutę mąki razowej. Pięknie wyrasta, ma świetną chrupiącą skórkę i w całej swojej okazałości jest niesamowity. Mój mąż stwierdził, że to od teraz najlepszy chleb jaki zrobiłam.
Teraz tylko kupcie wasze ulubione piwo i przygotujcie sobie swój własny ekspresowy chleb 🙂
Smacznego 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania termoobieg lub 190°C z funkcją grzania góra - dół. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem.
Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce.
Do suchej mieszanki wlać piwo cały czas mieszając.Ciasto przelać do formy i piec 45-55 minut aż będzie miało rumiany kolor lub patyczek włożony w środek będzie suchy.
- zamiast piwa można użyć cydru
- można wzbogacić o dodatki ziół takie jak rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano itd. lub dowolne pestki czy nasiona,
- świetnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę, podsmażony wędzony boczek lub szpinak z czosnkiem wmieszany do ciasta przed pieczeniem
- chleb przed pieczeniem można polać roztopionym masłem wtedy będzie bardziej wilgotny i maślany w smaku
- można użyć mąki pszennej zwykłej
- piwo bezalkoholowe też się nadaje
-wersja na słodko: można użyć piwa smakowego np. czekoladowego, dodać kawałki czekolady oraz trochę więcej cukru
- wtedy otrzymamy pyszny deser
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania termoobieg lub 190°C z funkcją grzania góra - dół. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem.
Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce.
Do suchej mieszanki wlać piwo cały czas mieszając.Ciasto przelać do formy i piec 45-55 minut aż będzie miało rumiany kolor lub patyczek włożony w środek będzie suchy.
- zamiast piwa można użyć cydru
- można wzbogacić o dodatki ziół takie jak rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano itd. lub dowolne pestki czy nasiona,
- świetnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę, podsmażony wędzony boczek lub szpinak z czosnkiem wmieszany do ciasta przed pieczeniem
- chleb przed pieczeniem można polać roztopionym masłem wtedy będzie bardziej wilgotny i maślany w smaku
- można użyć mąki pszennej zwykłej
- piwo bezalkoholowe też się nadaje
-wersja na słodko: można użyć piwa smakowego np. czekoladowego, dodać kawałki czekolady oraz trochę więcej cukru
- wtedy otrzymamy pyszny deser
Czy można całkowicie pominąć cukier w przepisie lub ewentualnie dodać miód zamiast cukru? Jeśli tak, to ile?
Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂 Będę dziś działać!
można pominąć cukier ale polecam dodać odrobinę miodu dla smaku
Hej a mi nie wyrasta tak ładnie jak u ciebie. Ledwo podniesie się. Dawałam mąkę orkiszową a innym razem owsianą.
Proszę o podpowiedź czemu taki placek jest
Witam. Robiliśmy ten chleb juz trzy razy i za każdym jest gorzki i wychodzi taka” kejza” klejąca. Jak Pani sądzi dlaczego ? Wszystko zgodnoe z przepisem , raz z dodatkiem słonecznika.Szkoda bo jest fajna alternatywa na szybkie pieczywo . Pozdrawiam
myślę że może piwo dawać taki gorzki posmak. JEżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać nieco więcej mąki. Polecam wypróbować ten przepis ponownie gdyż naprawdę chleb jest pszyny
Dziękuję . Dam mu jeszcze szansę 🙂 Ale Pani też używa piwa, mogę zapytać jakiego ? U nas było już Żywiec, Lech i Karmi . A może źle mieszany jest ? Z ciasta robi się taka maź klejąca …tak ma być ? Pozdrawiam 🙂
Też mam stary, gazowy piekarnik. Aleeee… mam też duży kombiwar, z termoobiegiem. Czy myśli Pani, że uda się ten chlebuś pieczony w kombiwarze? Do wyboru ruszt niski i wysoki, chyba powinnam ustawić na niski?
powinno się udać na niskim ruszcie
Na niskim ruszcie chleb wyszedł wyśmienicie 🙂 robi się go w ekspresowym tempie! Na pewno zagości w mojej kuchni na stałe 🙂 rewelacyjna alternatywa dla chleba kupnego, następnym razem spróbuję z płatkami owsianymi.
Spróbowałam dzisiaj piec ten chlebek, ponieważ przepis mnie bardzo zachęcił. Dodałam do niego odrobinę masła kokosowego i trochę słonecznika.
Mam co prawda słaby gazowy piekarnik, ale piekłam w nim już kilka chlebów na mące pszennej i wszystko było ok. Z tym miałam trochę problemów, patyczek po 1 g. 45 min. wciąż był mokry a już się skórka spiekała.
Czy ten chleb po upieczeniu powinien być wilgotny? Po zdjęciach wydaje mi się, że raczej suchy. Chyba, że niepotrzebnie dodałam słonecznik i olej?
chleb po upieczeniu powinien być suchy tak jak widoczny jest na zdjęciu. Słonecznik i olej mogły obciążyć całe ciasto i stąd taka sytuacja.
Uwielbiam ten chleb, cukru daje tylko 1 łyżeczkę, czasami daje do niego podsmażoną cebulkę i zioła. Pychaaaaa…
Zrobiłam z syropem klonowym, pyszny wyszedł, miękki i smaczny.
Czy można zrobić to samo z dodatkiem innej mąki np gryczanej albo żytniej bez zmiany proporcji?
Pozdrawiam 🙂
oczywiście że można! Olu polecam Ci też wypróbować najnowszy przepis na chleb z nasion gryki https://kingaparuzel.pl/blog/2016/06/chleb-z-kaszy-moc-wartosci/
Fajny, będzie następny 🙂
A wczoraj znowu upiekłam na piwie tylko z dodatkiem nasion dyni, słonecznika i siemienia lnianego – super 🙂
Czy można zmniejszyć ilość cukru albo czymś go zastąpić?
oczywiście że można zmniejszyć ilość cukru lub zamiast niego dodać 1 łyżeczkę syropu klonowego
Czy przy zmianie mąki na zwykłą pszenną, zmieniamy proporcje??
nie zmieniamy proporcji