Kilka dni temu moja bratowa poprosiła mnie żeby upiec dzieciom na festyn ciasto! Ależ się ucieszyłam:)
Myśląc o odpowiednim wypieku na ten dzień wiedziałam, że musi to być przepis sprawdzony, smaczny, łatwy do krojenia i trzymania w ręce oraz „bezpieczny” przy tym upale i tak powstało ciasto drożdżowe z owocami i cynamonową kruszonką. Uwielbiam robić ciasta drożdżowe, ten zapach w domu!!!
Mam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oczywiście z blogu Moje Wypieki.
Dla mnie to przepis idealny. Ciasto pięknie się wyrabia i ładnie wyrasta. Smakuje jak pyszna owocowa drożdżówka. Należy uważać z ilością owoców aby zbytnio nie obciążyły wypieku. A kruszonka to po prostu marzenie.
Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże.
Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.
Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Składniki
Przygotowanie
Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże.
Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.
Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyszło przepyszne 🙂 kruszonka tak jak pisałaś : marzenie 🙂 u nas było z jabłkami pokrojonymi w kostkę i podduszonymi z miodem i cynamonem. Jak dla mnie idealne ciasto drożdżowe 🙂 pozdrawiam 🙂