Moja idealna jajecznica

jajecznica jakiej nie znacie, a to wszystko za sprawą jej przygotowania! koniecznie przeczytajcie ten przepis!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 5 jajek ekologicznych
 1 łyżki masła
 szczypiorek

1

Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.

2

Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.

3

Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

4

Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.

5

Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.

Możliwości:
6

jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 278
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 19g30%
Węglowodany 9g3%
Białko 17g34%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 5 jajek ekologicznych
 1 łyżki masła
 szczypiorek

Przygotowanie

1

Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.

2

Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.

3

Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

4

Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.

5

Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.

Możliwości:
6

jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.

Moja idealna jajecznica
(Wyświetlono 12 467 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Marta 28 sierpnia 2019 o 08:09

    Polecam przed smażeniem oddzielić żółtka od białek – najpierw wrzucić białka i jak zaczną się ścinać, dodać żółtka – mamy wówczas jajeczniczkę z odpowiednio ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – idealnie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Justyna 22 czerwca 2019 o 20:15

    Kinga! Uwielbiam Twojego bloga- też za takie właśnie przepisy! Niby to tylko jajecznica, nie ma żadnej filozofii, ale pokazujesz swoje sposoby i inspirujesz.
    Super, dziękuję że stworzyłaś tak wspaniałe miejsce jakim jest Twój blog! ❤

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 czerwca 2019 o 16:26

      ale miło – dziękuję :*

      Odpowiedz
  3. KasiaM 21 czerwca 2019 o 22:00

    Robię identycznie;) Taka jest najlepsza!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.