jajecznica jakiej nie znacie, a to wszystko za sprawą jej przygotowania! koniecznie przeczytajcie ten przepis!
Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.
Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.
Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.
Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.
jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.
Porcji 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 278
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 19g30%
- Węglowodany 9g3%
- Białko 17g34%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Na dnie patelni rozpuścić masło. Na rozgrzany tłuszcz wybić jajka. Zmniejszyć ogień na średni.
Za pomocą sylikonowej szpatułki mieszać tylko ścinające się białko uważając na żółtko, aby pozostało płynne.
Kiedy prawie całe białko jest już ścięte, odkładamy na bok patelnie, doprawiamy jajecznicę solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ponownie kładziemy patelnie na ogień i całość mieszamy tym razem również żółtka.
Całość mieszamy dosłownie chwile, aby żółtka delikatnie się ścięły ale nadal były płynne. (jeżeli lubimy bardziej ścięta jajecznicę smażymy ją dłużej).
Jajecznicę podawać z kromką razowego pieczywa, posmarowanego masłem i plastrem pomidora oprószonego solą i pieprzem.
jajecznice można wzbogacić o dowolne dodatki tj. suszone pomidory, szparagi, wędzonego łososia, szynkę, boczek, ser itd.
Polecam przed smażeniem oddzielić żółtka od białek – najpierw wrzucić białka i jak zaczną się ścinać, dodać żółtka – mamy wówczas jajeczniczkę z odpowiednio ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – idealnie! 🙂
Kinga! Uwielbiam Twojego bloga- też za takie właśnie przepisy! Niby to tylko jajecznica, nie ma żadnej filozofii, ale pokazujesz swoje sposoby i inspirujesz.
Super, dziękuję że stworzyłaś tak wspaniałe miejsce jakim jest Twój blog! ❤
ale miło – dziękuję :*
Robię identycznie;) Taka jest najlepsza!