Wegański omlet na słono z warzywami

Omlet bez jajek!? Tak, to możliwe! Fantastyczny przepis na omlet dla fanów wegańskiej kuchni.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

Składniki na omlet
 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka soli czarnej kala namak
 ½ łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 375 ml wody
 1 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka zielonego groszku
 1 papryczka chili
 6 sztuka suszonych pomidorów w oliwie
 świeża rukola
 sól i pieprz

1

Przygotować ciasto na omlet. W misce wymieszać ze sobą mąkę z ciecierzycy wraz z siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, czarną solą, kurkumą, oliwą i wodą. Odłożyć na bok na 5-10 minut.

2

Przygotować farsz. Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojony w talarki czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz groszek. Całość smażyć ok 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3

Rozgrzać drugą patelnię, wlać na nią odrobinę oliwy i dobrze rozprowadzić na powierzchni.
Ustawić palnik na średni ogień. Ciasto wylać na patelnię tak jak naleśnik obracając ją aby równo się rozlało po dnie.

4

Smażyć przez 3-4 minuty, aż uzyska złoty kolor na spodzie.
Omlet wypełnić przygotowanym farszem, posypać świeżą rukolą.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Składniki na omlet
 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka soli czarnej kala namak
 ½ łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 375 ml wody
 1 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka zielonego groszku
 1 papryczka chili
 6 sztuka suszonych pomidorów w oliwie
 świeża rukola
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Przygotować ciasto na omlet. W misce wymieszać ze sobą mąkę z ciecierzycy wraz z siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, czarną solą, kurkumą, oliwą i wodą. Odłożyć na bok na 5-10 minut.

2

Przygotować farsz. Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojony w talarki czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz groszek. Całość smażyć ok 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3

Rozgrzać drugą patelnię, wlać na nią odrobinę oliwy i dobrze rozprowadzić na powierzchni.
Ustawić palnik na średni ogień. Ciasto wylać na patelnię tak jak naleśnik obracając ją aby równo się rozlało po dnie.

4

Smażyć przez 3-4 minuty, aż uzyska złoty kolor na spodzie.
Omlet wypełnić przygotowanym farszem, posypać świeżą rukolą.

Wegański omlet na słono z warzywami
(Wyświetlono 7 424 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Beata 1 czerwca 2019 o 17:53

    Zachowałam dokładnie proporcje ciasta, zupełnie się rozwalały, rozpadały na malutkie kawałeczki, bez szans na obrócenie. Dodałam zmielonego siemienia i dalej to samo. Dwa jajka trochę uratowały sytuację, ale placki nadal się rozwalały, choć powiedzmy na 2-3 kawałki. Proporcje farszu do naleśników absolutnie niewystarczające, farsz należałoby by podwoić by starczyło do takiej ilości ciasta. No i maksymalnie dwie porcje – 5-6 placków. Smak bardzo dobry, ale reszta zniechęca.
    Pozdrawiam
    Beata

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.