Budyń owsiany z Katarzynki® VEGAN i KONKURS

Powoli odnajduję się w nowej rzeczywistości. Odkrywam świat pachnący słodyczą i kipiący miłością. Narodziny mojej córeczki wywróciły wszystko do góry nogami, ale pozwoliły mi również zrozumieć co jest naprawdę  ważne. Pierwsze dni błąkałam się sama ze sobą, codziennie szukając odpowiedzi na nieistotne pytania. Bałam się swoich myśli. Bałam się, że już nie wrócę do mojego kulinarnego świata.

Na wszystko potrzeba czasu, do wszystkiego trzeba mieć dystans – i tak było w moim przypadku. Każdy dzień staje się prostszy, bardziej zrozumiały i zorganizowany. Jeszcze kilka dni temu nie sądziłam, że dam radę siąść przy komputerze i napisać post. Dziś mam w sobie mnóstwo energii i chcę działać.

Kiedy zostałam zaproszona do współpracy z Fabryką Cukierniczą Kopernik wiedziałam, że to jest ten moment, aby wrócić. Specjalnie z wykorzystaniem ich pierniczków przygotowałam deser inspirowany kuchnią mojej Babci. W mojej wersji to owsiany budyń z dodatkiem Katarzynki® VEGAN  i owocami. Receptura ta powstała, aby zachęcić Was do udziału w KONKURSIE -APPetyt na Kopernika. Uczestnikiem może być każdy – nie musisz być blogerem, instagramerem czy vlogerem 🙂 Wystarczy,  że z wykorzystaniem Pierników z Fabryki Cukierniczej Kopernik wymyślisz przepis (w kategoriach: danie główne, przystawki lub desery/wypieki), zrobisz piękne zdjęcie, a następnie wypełnisz i prześlesz formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie organizatora – TUTAJ – na tej stronie znajduje się również cały regulamin. 

Nagrodami w Konkursie są:

a) za zajęcie pierwszego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 5000 zł brutto,

b) za zajęcie drugiego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 3000 zł brutto,

c) za zajęcie trzeciego miejsca – voucher na dowolną wycieczkę dla dwóch osób z biura podróży Rainbow o wartości 2000 zł brutto

Poniżej przedstawiam Ci moją inspirację i zachęcam do spróbowania swoich sił w tym konkursie. Pamiętaj! Zawsze warto próbować, szczęście przychodzi do ludzi, którzy pracują na nie 🙂

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 łyżka masła tahini
 1 szklanka mleka migdałowego
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki owoców sezonowych
 1 opakowanie Katarzynki® VEGAN

1

W rondelku podgrzać płatki owsiane wraz z mlekiem migdałowym, syropem i pastą sezamową (tahini). Całość gotować aż masa zgęstnieje.

2

Kiedy płatki wchłoną płyn zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli całość jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka.

3

Masę przełożyć do pucharków na przemian z pierniczkami i owocami.

4

Odstawić na 5-10 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości:
5

zamiast płatków owsianych można użyć - kaszy jaglanej, ryżu, płatków orkiszowych czy żytnich

6

tahini - można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

7

mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim

8

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, daktylami, miodem, ksylitolem, cukrem kokosowym

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 łyżka masła tahini
 1 szklanka mleka migdałowego
 1 łyżka syropu klonowego
 ½ szklanki owoców sezonowych
 1 opakowanie Katarzynki® VEGAN

Przygotowanie

1

W rondelku podgrzać płatki owsiane wraz z mlekiem migdałowym, syropem i pastą sezamową (tahini). Całość gotować aż masa zgęstnieje.

2

Kiedy płatki wchłoną płyn zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli całość jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka.

3

Masę przełożyć do pucharków na przemian z pierniczkami i owocami.

4

Odstawić na 5-10 minut aby smaki się przegryzły.

Możliwości:
5

zamiast płatków owsianych można użyć - kaszy jaglanej, ryżu, płatków orkiszowych czy żytnich

6

tahini - można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

7

mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim

8

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, daktylami, miodem, ksylitolem, cukrem kokosowym

Budyń owsiany z Katarzynki® VEGAN i KONKURS

 

(Wyświetlono 2 999 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Ogrodniczek 15 listopada 2018 o 10:39

    Fajny przepis, musi smakować obłędnie. Ps. przepiękne fotografie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:25

      bardzo dziękuję 🙂

      Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:27

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. Adam 14 października 2018 o 14:45

    Dobrze, że te składniki można zastąpić innymi bo tego masła nigdzie nie mogę znaleźć

    Odpowiedz
  3. Marta 28 września 2018 o 12:57

    Uwielbiam owsiane rzeczy, są bardzo pożywne i idealne na pierwsze lub drugie śniadanie, często do pracy noszę jakieś owsianki 🙂 Na pewno przetestuję ten przepis.

    Odpowiedz
  4. Kacper 27 września 2018 o 08:47

    Super! Bardzo fajne pierniczki i świetny budyń owsiany, podoba mi się bardzo ten przepis, a co do konkursu to nie bardzo mam czas zeby teraz coś przyrządzić ciekawego bo żona wyjechała.

    Odpowiedz
  5. Artur 27 września 2018 o 08:20

    Super, bardzo fajny konkurs ciekawe jaki przepis i jaka potrawa z tego wyjdzie. Bardzo kreatywnie, powiem szczerze że podoba mi się. A budyń z pierniczkami bardzo fajny.

    Odpowiedz
  6. Paweł 26 września 2018 o 12:08

    Wygląda świetnie, zrobię dzieciakom na weekend, u nas wszyscy kochają maliny. Dzieciaki będą wniebowzięte jeśli uda mi się odwzorować twoje dzieło. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Aga 26 września 2018 o 08:53

    Maliny, maliny i maliny. Szukam pomysłu na deser po obiedzie dzisiejszym (taka okazja hehe) i już któryś z kolei przepis to maliny. Przekonaliście mnie, biorę to 😀

    Odpowiedz
  8. Marta 25 września 2018 o 08:35

    Pomysł z katarzynkami nawet bardzo fajny. Wiem, że to ma być tak „na zdrowo” i w ogóle ale ja bym dodała z wielką chęcią do tego jeszcze bitą śmietanę. Deser idealny!

    Odpowiedz
  9. Darek 24 września 2018 o 13:57

    Bardzo fajny konkurs, trzeba trochę wytężyć swój mózg i wymyślić jakiś przepiski z tymi piernikami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A twój przepis bardzo fajny.

    Odpowiedz
  10. Daria 21 września 2018 o 11:59

    Ale to ślicznie wygląda! Skusiłaś mnie m.in. tym ostatnim zdjęciem. Na bank dzisiaj wypróbuje ten przepis i dam znać jak smakowało a na 100% jak zawsze gdy biorę stąd przepis będzie pysznie.

    Odpowiedz
  11. Suwka 20 września 2018 o 13:29

    Matko, to wyglada tak pysznie a ja jeszcze 3 godziny w pracy :<

    Odpowiedz
  12. Jadzia 14 września 2018 o 17:23

    Och, to wygląda przepysznie! Muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.