Nowy rok ruszył z kopyta! Nawet nie dał chwili na lekkie, zimowe rozluźnienie. Może i dobrze ? – zawsze powtarzam, że lepiej jak jest praca, niż jej nie ma! Całe dnie spędzam albo w drodze, albo przed komputerem, a kiedy znajdę chwilę – ruszam do kuchni i gotuję.
Każda wolna sekunda to czas na nowe plany. I tak pomiędzy jedną podróżą a przepisem postanowiłam, że blog nieco będzie się zmieniał. Nie martwcie się! Przepisy nadal będą stanowiły jego zdecydowaną większość. Chcę wprowadzić serię postów tzw. „prozdrowotnych” – roboczo przez mnie tak nazwanych ?. Będę w nich przedstawiać produkty, które mają znaczenie w diecie, podejmę się tematu opisywania walorów żywności prozdrowotnej, opisywać będę badania, którym się poddałam itd. Musicie wiedzieć, że wszystko, co pojawia się na blogu jest przeze mnie sprawdzane. Tylko te najlepsze, moim zdaniem skuteczne tematy będę opisywała. Mam nadzieję, że spodoba Wam się nowy wątek na blogu i razem prowadzić będziemy dyskusję na różne „zdrowe” tematy. Zachęcam również do śledzenia mnie na Instagramie, gdyż tam codziennie zdaję relacje z tego, co planuję i co się w danym momencie u mnie dzieje (kliknij Tutaj a trafisz na mój INSTAGRAM).
Wracając do bohaterów dzisiejszego dnia, zapraszam po przepis na pyszne ciasteczka owsiane! Zrobicie je w jednej misce dosłownie w 5 minut. Idealne na śniadanie i podwieczorek, do pracy i w drogę. ?
Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.
Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
płatki owsiane - można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi
syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią
wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami
żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami
orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką
siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik
Porcji 15
- Ilość na porcję
- Kalorie 136
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7.5g12%
- Sód 14mg1%
- Potas 146mg5%
- Węglowodany 16.3g6%
- Białko 2.5g5%
- Wapń 13%
- Żelazo 1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Do dużej miski wyłożyć pokrojone w kawałki banany, oliwę, syrop klonowy i cynamon. Całość zmiksować blenderem lub ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków (wolę tę formę, gdyż pozwala ona na zachowanie kawałków banana).
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać za pomocą łyżki, miarki kuchennej lub gałkownicy do lodów ciastka.
Włożyć do nagrzanego do 160 C piekarnika z funkcją grzania góra-dół na 25-30 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.
banany - można zastąpić startym jabłkiem lub ugotowanym batatem
płatki owsiane - można zastąpić dowolnymi płatkami np. jaglanymi, żytnimi, orkiszowymi
syrop klonowy - można zastąpić miodem, syropem z agawy lub cukrem trzcinowym, kokosowym, ksylitolem, erytrytolem, stewią
wiórki kokosowe - można zastąpić płatkami owsianymi, mielonymi migdałami lub dowolnymi płatkami
żurawinę - rodzynkami, śliwkami, suszonymi morelami, daktylami lub wiśniami
orzechy włoskie - można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami czy nawet czekoladą gorzką
siemię lniane - można pominąć lub zastąpić nasionami chia lub babka płesznik
Pysznie wyglądają te ciasteczka. Z pewnością przetestuję przepis 😉
Pani Kingo!
Uwielbiam Pani przepisy! To kolejny przepis który „sprawdziłam” i jak zawsze okazał się strzałem w dziesiątkę! 🙂
Pyszności!
Takie ciasteczka jako alternatywa do pracy/szkoły zamiast niezdrowych szybkich przekąsek to coś co lubie najbardziej.
ja ostatnio robiłam podobne tylko użyłam masła orzechowego i bananów jako masy
Hej, szybkie pytanie – czy płatki owsiane można zastąpić otrębami owsianymi?
tak
Re we la cja!
Takie przepisy uwielbiam – proste, szybkie i zdrowe 😀
Zrobiłam z płatków owsianych, jak i jaglanych – obie wersje wyszły baaardzo dobrze 🙂 Dziękuję!
dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
Pyszne !!! Piękę juz kolejna porcje. Z podwójnej ilości składników 🙂 wczorajsze zniknęły błyskawicznie 🙂
aaaa cudownie
dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂
Zapach ciasteczek unoszący się w domu jest obłędny :). Mój mąż przyszedł sprawdzić co się dzieje w kuchni. Ciasteczka przepychota.
Witam! Właśnie zrobiłam ciasteczka. Nie chciały mi się kleić? ? piekłam je 30 min na termoobiegiem i wyszły trochę miękkie w środku. Co jest nie tak? Mam nowy piekarnik i nie mogę ogarnąć funkcji góra dół ?
Ja też miałam taki sam problem
Nice post. It is really an interesting and important topic you are talking about. You writing style is also unique and good. Keep it up.
W weekend dostałam te ciasteczka od siostry… Sa przepyszne, właśnie będę je znowu piekła! 🙂 Aaa no i pierwszy raz spotykam się z listą zamiennikow, super pomysł! 🙂
Świetna sprawa z tymi zamiennikami i kaloryką, a ciasteczka PYSZNE !
Ciasteczka upieczone. Dziękuje za przepis. Bardzo prosty i pyszny. W najbliższych dniach ciasteczka zasilą śniadaniówkę mojej córki:)
Ciasteczka przepyszne!! Wyjelam je przed chwilą z piekarnika i właśnie narzeczony je ostatnie! Proponowane zamienniki są świetna alternatywa dla osób które chca zrobić coś pysznego i pozywnego ze składników, które mają w domu. Mniam 🙂
136 kcal przypada na jaką wagę ciastka? w gramach
Co dodać zamiast syropu klonowanie? Czy miód może być?
Oczywiście syropu klonowanie chodziło.
tak może być
tak
Ciasteczka są obłędne 🙂 robię je z wykorzystaniem rodzynek zamiast żurawiny i słonecznikiem zamiast orzechów. Wszystkie ciasteczka z Twoich przepisów robią furorę wśród gości a ja sama zajadam się nimi codziennie. Poproszę o więcej przepisów łatwych, szybkich i wegańskich. I dziękuję za listę zamienników – bardzo ułatwiają pieczenie mamie alergika 🙂
Ciasteczka są rewelacyjne! U mnie powiedziały trochę dłużej w piekarniku i w temperaturze 170 st. Dodałam gorzkiej czekolady, zamiast wiórek których nie miałam dodałam zmielone migdały, zamiast żurawiny wrzuciłam rodzynki i wyszły doskonałe. Chrupiące, delikatne słodkie, idealne do lunchboxa na drugie śniadanie. Kinga – dzięki za świetny przepis, na pewno powtórzę 🙂
Karolina nawet nie masz pojęcia jak się cieszę. Dziękuję za komentarz i za wypróbowanie przepisu. Oczywiście polecam się na przyszłość.
Czy ciastka są chrupiące czy raczej bardziej miękkie?
Wygladają na chrupiące, a ja jak zwykle robilam z bananem z innych przepisów to ciagnely się potwornie..
Jutro mam zamiar upiec 2gi raz i mam pytanie- czy mogę oliwe z oliwek zastąpić olejem kokosowym? Pozdrawiam ??
tak oczywiście
Uwielbiam Panią i Pani przepisy! Ciasteczka wyszły przesmażone! Dziękuje, że podaje Pani różne zamienniki to jest bardzo pomocne. Buziaki
Przesmaczne 😉
🙂
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz i proszę zwracać się do mnie po imieniu :*
Supeerr! Dzisiaj wieczorem wjeżdzają do piekarnika!
koniecznie daj znać czy się udały i czy smakowały?
Boskie!!! ??? zamiast orzechów płatki migdałowe ? coś czuję, że będę często korzystać z tego przepisu ?
Coś pysznego! Właśnie spróbowałam, są jeszcze ciepłe ☺
Co prawda zmieniłam troszkę przepis, ale baza jest ta sama. Nie dodałam wiórków, za to dużą ilość pestek dyni i słonecznika. Pycha!!!
Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych? Jesli tak to czy gramatura taka sama jak zwykłych? Pozdrawiam 🙂
tak można – gramatura taka sama
Ciastka wyszly miekkie, co mogłam zrobic nie tak?
płatki np. błyskawiczne mogą spowodować takie stan 🙂 również za długie mieszanie składników czy zbyt krótkie pieczenie
Mama pytanie czy jeśli używam funkcji w piekarniku z termoobiegiem to czy tez mam nastawić na 160 stopni
lepiej obniżyć temperaturę o 10 C
Ciasteczka wyszły przepyszne! Dziękuje za przepis?
wspaniale 🙂 – dziękuję za komentarz 🙂
Witaj.
Czy siemię lniane w ziarenkach czy może mielone.
może być mielone
Dziekuje za odpowiedź: -))
Ciastka rewelacyjne . Wczoraj zrobione ,dziś nic już nie zostało 🙁
Trzeba zrobić drugą porcję 🙂
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂
Witam Pani Kingo, ja mam pytanie z innej beczki 😉 od dłuższego czasu mam spory zapas habermusu orkiszowego i nie mam pojecia do czego moglabm go uzyc? Interesuje mnie jakie produkty moglabym nim zamienic np w wypiekach? Jest on niestety malo popularny i nie znalazlam informacji na ten temat:( Pozdrawiam
polecam go w zastępstwie płatków owsianych górskich – to ześrutowane ziarno orkiszu więc fantastycznie sprawdzi się w roli owsianki. W ciastach można dodawać do wypieków jednak tu poleciłabym aby go bardziej zmiksować w młynku do kawy. Postaram się wrzucić kilka przepisów w najbliższym czasie.
Kinga a widzisz, tak się składa że od razu pytanie związane z Twoim nowym pomysłem dotyczącym opisywania tzw super food, mi sięnasunelo Otóż czy po dodaniu do ciasta siemie lniane tudzież babka płesznik nie tracą swoich właściwości Jesli tak, to który z tych produktów używać zważając na maksymalne wykorzystanie wartości odżywczych produktu
już odpowiadam 🙂 – oczywiście taki post również pojawi się na blogu.
Ziarna siemienia lnianego są odporne na wysoką temperaturę- dlatego można je prażyć i piec. Istnieją badań które potwierdzają, że kwasy omega 3 zawarte w siemieniu poddane wysokiej temperaturze 150 stopni C pozostają stabilne. Poza tym wysoka temperatura niszczy cyjany.
Więcej szczegółów będzie w poście
I jeszcz pytanko – czy istnieje jakiś sposób, żeby zapobiec przypalaniu się rodzynek?
można je namoczyć w soku z pomarańczy, odcedzić i dodać do ciasta
Potwierdzam – też nie mam talentu, a wyszły świetnie.
Tylko o wiele więcej ich niż 15, w ogóle nie zmieściły mi się na raz na blachę, więc do drugiej połowy domieszałam kakao. Na razie siedzą w piekarniku, ale pachną i wyglądają bosko.
Trochę tylko za suche ciasto mi wyszło, nawet po dodaniu całych 2 bananów (ponad 200 g). Do połowy z kakao dodałam następnego całego banana (więc w sumie chyba z dobrych 300 g) i ciasto było o wiele bardziej homogeniczne. Ale banany nie były aż takie bardzo dojrzałe, więc może miały mniej soku.
W każdym razie fajny przepis, na pewno będę tu wracać.
polecam się na przyszłość 🙂
Melduję, że te kakaowe z takiego rozmamłanego ciasta były o wiele gorsze pod względem konsystencji (bo pod innym względem były spalone 😉 kakao to nie dla takich amatorów jak ja, trudno rozpoznać, kiedy ciasto jest upieczone).
Ale dzisiaj robię powtórkę, na pewno tym razem będzie lepiej, rodzynki namoczę, zobaczymy, co z tego wyjdzie. No i dziękuję za obie odpowiedzi. 🙂
koniecznie daj znać 🙂 trzymam kciuki za powodzenie 🙂
Świetne ciasteczka nawet dla tych, którzy nie mają talentu kulinarnego 🙂
🙂 dziękuję za wypróbowanie 🙂
Proste, a na pewno bardzo smaczne. Wypróbuję 🙂
polecam 🙂
Pani Kingo,
Zastąpiłam banan jabłkiem, bo akurat nie miałam w domu bananów- ale ciastka nie chciały się kleić 🙁 dodałam jajko i już było ok. Miałam ciastka z jajkiem i bez i te z jajkiem lepsze- miały strukturę ciastka 🙂 ale i tak są ok, chociaż następnym razem zamiast oliwy dodam olej kokosowy (nie lubię smaku oliwy) no i zrobię je z bananem, może będą się lepiej kleić:)
Pozdrawiam serdecznie!
następnym razem można dodać siemienia – ono zastąpi jajko – i sklei całość
Świetny przepis! Szczególnie super, ze jest bez jajka, bo mój syn jest na diecie bezjajecznej. Zmieniłam o tyle, ze zmieliłam płatki, wiórki i orzechy w thermomixie na moze nie miał, ale drobne grudki, bo moje dziecko woli takie ciastka. Dodałam jeszcze dwie łyżki sezamu bo miałam pod ręka! Naprawdę super przepis! Dzięki 🙂
polecam się na przyszłość 🙂
Ciasteczka rewelacyjne, co prawda zmodyfikowalam je pod to co akurat miałam w swoich zapasach 🙂 ciasto wylizywałam z palców 🙂
uwielbiam takie komentarze 🙂
Witam.
Dziś kupiłam książkę Fit słodkości oraz obserwuję przepisy.
Jedynie czego mi brakuje lub nie zauważyłam jest brak kcal na szt. mniej wiecej oczywiście. Poza tym petarda
Agnieszko – zgada się – nie podaję kaloryczności na sztukę w książce – na blogu już to zmieniłam i najnowsze przepsiy taką informację psoiadają.
Oczywiście w nowych książkach takie informacje będą podawane – obiecuję 🙂
Właśnie zjadłam iiii…. poczułam niebo!! Robiłam już wiele razy ciasteczka owsiane ale te ciasteczka to po prostu poezja smaku ??
Bardzo dziękuję Pani Kingo za to, że od teraz mogę się cieszyć ciasteczkami owsianymi własnej roboty a nie kupnymi jak to było do tej pory ?
Pani Patrycjo – na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Bardzo się cieszę że przepis przypadł do smaku – postaram się wrzucać jak najwięcej szybkich, lekkich i zdrowszych przepisów
Dziękuję za komentarz :*
Czy plastyki owsiane należy zaparzyć ?
nie 🙂
Kinga, czy oliwę można zastąpić olejem kokosowym?
tak
wow, wyglądają mega! Idealne na zimowe wieczory z serialami 😉
dokładnie 🙂
Dziś upieczone i… z trudem nie zjedzone wszystkie na raz 😀 Są przepyszne! Jadłam jak jeszcze były ciepłe – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku… Cudowne, dziękuję! <3
aaaaaaaa super! nawet nie wiesz jak się cieszę :* dziękuję :*
Właśnie się pieką!
koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂 ?
Kinga, uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze wszystko wychodzi pyszne i robi furorę wśród gości ? ciastek owsianych jeszcze nie robiłam, ale jutro to nadrobię ❤️ Pozdrawiam cieplutko ?
Aga nawet nie wiesz ile energii dają mi takie komentarze 🙂 dziękuję :*
Właśnie wysłałam męża po banany, bo akurat ich nie miałam i zaraz upiekę te ciasteczka:) Kinga…. najbardziej uwielbiam w Tobie to, że podajesz pod przepisami zamienniki… to ogromny plus! Dla mnie jesteś dzięki temu wiarygodna, nie udajesz, że gotowanie to konkretny przepis i koniec. Pokazujesz, że w gotowaniu trzeba mieć duszę, intuicję, że każdy może sobie poradzić… I to takie fajne, że pomimo, iż nie mam jakiegoś składnika, mogę dać rodzinie pyszne ciasteczka bo wystarczy jakaś mała zamiana… Super! Pełen luz, naturalność … Buziaki 🙂
KArolino nawet nie masz pojęcia jak się cieszę, że doceniłaś tą listę zamienników 🙂 dziękuję Ci za każde miłe słowo!to wiele dla mnie znaczy :*
Tak tak ta lista jest najlepsza. Ja tu glowkuje skąd syrop, jak i co, a tu mam gotowa odpowiedź. Dzięki wielkie za przepis (akurat szukam na ciasteczka do przedszkola) i tą cudowną listę.
My robimy bez cukru takie ciasteczka
Dokładnie. Dobrze, że publikowane są zamienniki pod przepisem. Czasem jest ciężko odnaleźć cokolwiek w sklepie…