Jadalny prezent – granola ?

Zaczynam cykl świątecznych ? prezentów, które możecie zrobić sami w kuchni! W mojej wersji będą to opcje lekkie, proste i łatwe w wykonaniu. Na sam początek przedstawiam Wam świąteczną, piernikową granolę. Uważam, że to fantastyczny podarunek dla koleżanki, kolegi lub kogoś bliskiego. Przez własnoręcznie przygotowany, jadalny prezent  jesteśmy w stanie pokazać jak ważna dla nas jest obdarowywana osoba. Często pytam i słucham co lubią moi znajomi,  i tak dla fana czekolady takaą mieszankę wzbogacam o jej kawałki.

Osoby przepadające za owocami można rozpieścić mieszając granolę z suszoną żurawiną, bananami, daktylami, morwą lub rodzynkami.

Niejeden dzieciak z chęcią skusi się na granolę wymieszaną z kolorowymi drażami, ciasteczkami lub żelkami.

Jeden przepis, a tyle możliwości. Jeden prezent a tyle radości.

Z podanej ilości wychodzi ok

❤ 10 – sporych porcji śniadaniowych 🙂

❤ 3 mniejsze prezenty po ok 500 ml lub

❤ 1 duży zapakowany w 1 L słoik lub karafkę  oraz 1 mniejszy 500 ml

PLIKI DO POBRANIA

Darmowa etykieta: https://drive.google.com/open?id=1HXbDCnEsZhSXBFJpT75STV3LwYSHNAv9

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas1 godz.

 3 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 dowolne dodatki np.: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada, owsiane ciasteczka itd.

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.

3

W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz  przyprawę do piernika.

4

Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.

5

Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.

6

Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich

8

zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

9

wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych

10

zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy

11

oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy

12

mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki

Prezent:
13

Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 128
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8g13%
Cholesterol 2mg1%
Potas 111mg4%
Węglowodany 12.6g5%
Białko 2.7g6%

Wapń 16%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 3 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 dowolne dodatki np.: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada, owsiane ciasteczka itd.

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.

3

W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz  przyprawę do piernika.

4

Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.

5

Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.

6

Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich

8

zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

9

wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych

10

zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy

11

oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy

12

mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki

Prezent:
13

Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.

Jadalny prezent – granola ?

 

(Wyświetlono 5 970 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Dagmara 9 stycznia 2019 o 14:24

    Super, sama na prezent sobie będę robić takie cos bo bardzo lubię granole na śniadanie często ją jadam i na prawdę mi zasmakowała. Ale bardzo fajny pomysł też na prezent.

    Odpowiedz
  2. Kejtlin 28 grudnia 2018 o 13:27

    Granola jest naprawdę świetna! Bardzo często ją wykorzystuję do różnych potraw, świetny pomysł na prezent 🙂 Też chciałabym taki dostać. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:50

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Daria 20 grudnia 2018 o 10:05

    Bardzo dobry pomysł z tym prezentem. Sprawię to swojej siostrze która się odchudza. Chyba nie będzie zawiedziona. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. 🙂

    Odpowiedz
  4. Delektujemy 5 grudnia 2018 o 10:15

    Szukałam musu jabłkowego w sklepach ale nie było. Gdzie można kupić już gotowy? ; )

    Odpowiedz
    1. admin 7 grudnia 2018 o 09:36

      można kupić w Lidlu w słoiku jabłka prażone i je zmiksować

      Odpowiedz
  5. karina 19 grudnia 2017 o 11:11

    mus jabłkowy to po prostu ugotowane pokrojone jabłka?

    Odpowiedz
    1. admin 20 grudnia 2017 o 16:47

      tak

      Odpowiedz
  6. Muniejka 18 grudnia 2017 o 14:59

    Kingo,
    czy chia zamiast siemienia powinno być też zmielone? Coś mi się nie wydaje, ale wolę zapytać 😉 Wszystkiego dobrego na Święta! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 20 grudnia 2017 o 16:48

      nie musisz mielić 🙂

      Odpowiedz
  7. Chococookie 8 grudnia 2017 o 15:18

    Panu Kingo, jeśli można wiedzieć, gdzie kupiła Pani ten cudowny słoik/ butelkę? : )

    Odpowiedz
    1. admin 9 grudnia 2017 o 16:40

      w Ikei – jako karafka
      Wszystko podane jest w etapie przygotowania przepisu – na samym końcu – link do produktu też podałam 🙂

      Odpowiedz
      1. Chococookie 9 grudnia 2017 o 21:56

        Dziękuję

        Odpowiedz
  8. zahir 8 grudnia 2017 o 14:03

    Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale poprawna forma to „niejeden”, warto korygować błędy, jeśli to możliwe:)

    Odpowiedz
    1. admin 9 grudnia 2017 o 16:40

      dziękuję 🙂 doceniam to 🙂

      Odpowiedz
  9. Dominika 7 grudnia 2017 o 16:28

    Jak długo można przechowywać zanim zjemy? 😀

    Odpowiedz
    1. admin 9 grudnia 2017 o 16:42

      do miesiąca w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku

      Odpowiedz
  10. Lidka 7 grudnia 2017 o 14:02

    Genialny pomysł 🙂 juz wiem kogo obdaruję takim cudem …

    Odpowiedz
    1. admin 9 grudnia 2017 o 16:42

      Lidko już wkrótce kolejne pomysły 🙂

      Odpowiedz
  11. werka 6 grudnia 2017 o 19:16

    Ile tej szklanki musu jabłkowego? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 6 grudnia 2017 o 22:17

      już poprawiłam 3/4 szklanki 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.