Wraz z pierwszymi upałami w mojej kuchni ruszył sezon na lody. Mieszam i kręcę, wymyślam i zmieniam. Z przypadku, a czasami celowo powstają zupełnie nietypowe smaki, takie jak dzisiejszy, czyli lody z olejem rzepakowym. Wielu z Was wyda się to połączenie dziwne, wielu szalone, jednak w tym wariactwie jest smak, a o to mi chodzi w moich przepisach. Dla mnie lody muszą być kremowe, delikatne, nie za słodkie, a jednocześnie charakterystyczne i wyjątkowe. Te zdecydowanie takie są.
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy wzbudza ostatnimi czasy wiele kontrowersji. Nie tylko w tym przypadku szukamy informacji, która potwierdzi nam jednoznacznie, czy dany produkt jest dobry, czy zły. W codziennych wyborach musimy się kierować przede wszystkim jakością, sposobem pozyskiwania czy certyfikatami, aby mieć pewność, że stoją za tym korzystne właściwości.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno pozyskiwany z dobrych źródeł jest produktem wysoko cenionym ze względu na walory, jakie daje osobom stosującym zdrową dietę. Jest bardzo dobrym źródłem kwasów ALA z rodziny omega-3 i LA z rodziny omega-6 (pomagają one w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu). Olej rzepakowy charakteryzuje się tym, że posiada idealny, rekomendowany przez dietetyków stosunek pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 (2:1).
Jestem zdania, że najkorzystniejsza jest dla nas dieta opierająca się na składnikach pozyskiwanych w naszej strefie geograficznej. Zbilansowany jadłospis to świadomość dotycząca produktu i ilości. W moim jadłospisie obecny jest codziennie olej rzepakowy i sama odczuwam pozytywne właściwości.
W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.
W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.
Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.
Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.
Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.
Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.
Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.
lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę
zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego
w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.
Składniki
Przygotowanie
W rondlu wymieszać mleko i śmietankę wraz z połową porcji cukru. Doprowadzić do wrzenia.
W osobnej misce utrzeć za pomocą miksera żółtka z pozostałym cukrem. Ucierać do momentu, w którym masa będzie kremowa i podwoi swoją objętość.
Stopniowo wlewać ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
Masę przełożyć do rondla. Dodać skórkę startą z cytryny. Podgrzewać i mieszać całość jeszcze 5 minut aż masa nieco zgęstnieje.
Rondel odstawić z ognia, nieco przestudzić i wmieszać do masy olej rzepakowy. Całość dobrze połączyć.
Masę wystudzić (najlepiej przykryć ją bezpośrednio folią spożywczą, aby nie powstał kożuch). Całość schłodzić w lodówce, a następnie za pomocą maszyny do lodów zrobić lody.
Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki i co 30 minut wyjmujemy i mieszamy całość.
Lody polewamy odrobiną oleju rzepakowego i z dodatkiem szczypty soli himalajskiej.
lody można wzbogacić o miętę, werbenę lub melisę
zamiast cukru białego można użyć cukru trzcinowego lub kokosowego
w wersji wegańskiej mleko i śmietanę można zastąpić mlekiem koksowym. Zamiast żółtek do zagotowanej mieszaniny dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką mleka roślinnego lub wody.
Zrobiłam wyszły pyszne?Polecam przepis!
bardzo się cieszę i polecam na przyszłość
Czy dobrym pomysłem będzie dodanie masła orzechowego?pomijam wtedy olej?
to super pomysł 🙂
tak
Kinga, ile minut miksować żółtka z cukrem drobnym? Dziękuję serdecznie za poradę:)
ok 10 minut aż staną się kremowe i podwoją objętość
Czy jest jakaś opcja z mleka roślinnego? 🙂 mam ochote na te pyszne lody, ale mam alergię na mleko krowie 🙁
BTW dzięki za super przepisy i to co robisz, ogromna pomoc w codziennej kuchni. Teraz robi się kurczak miodowy z granatem i szpinakowym pesto 😉
można zastąpić mlekiem kokosowym 🙂
bardzo się cieszę że przepisy przypadły ci do smaku 🙂 dziękuję za komentarz :*