Wiem jak kochacie fit słodycze, wiem również że przepadacie za czekoladą. Dziś dla Was przepis ekstremalny. Przepis niezwykle prosty i smaczny. Brownie z buraków na mące kokosowej. Buraki niesamowicie nawilżają całe ciasto, a kawałki gorzkiej czekolady przyjemnie rozpływają się w ustach. Jeżeli lubisz mocno słodki smak już teraz polecam Ci dodać więcej cukru. Jeżeli teraz jesteś nie pewny co do buraków gwarantuję Ci, że nie są mocno wyczuwalne w cieście – zdecydowanie smakiem dominuje czekolada i kokos. Dalej się boisz? Nie rezygnuj! Wypróbuj ten przepis i zastąp warzywo np. dwoma bananami lub startymi jabłkami. Nie masz mąki kokosowej? Zrób ją sam miksując na pył wiórki koksowe. Teraz już nie masz wymówek!
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o bokach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.
Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.
Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 25 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Porcji 17
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o bokach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.
Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.
Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 25 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Robię te brownie już piąty raz i zawsze wychodzi pyszne – uwielbiam je! To mój pewniak 🙂
Mi niestety też się nie udało ale spodziewałam się tego .. Jeden jedyny raz udało mi się upiec z powodzeniem szarlotkę. Chyba po prostu jestem skazana na kupowanie ciasta w cukierni 😀
nieeee prosze nie zniechęcaj się!!!
Czy mąkę kokosową można zastąpić np.żytnią???
tak ale dodaj jej więcej – o taką samą porcję co kokosowej
Użyłam gotowych buraków z Lidla, ciasto wyszło bardzo gęste:( co wtedy?
można rozrzedzić odrobiną wody, mleka roślinnego lub soku
Czy proszek do pieczenia jest konieczny?
można pominąć
Dałam 550g buraków. Piekłam 35min i to było za mało. Musiałam dopiekać . Cześć umieściłam w foremkach did muffinek i to było w miarę ok. Gdybym calosc przelała do jednej formy, to by nie wyszło. Ogólnie zrobilam jak w przepisie i się starałam, ale wyszło bardzo srednio. Ja mam niestety dwie lewe ręce do gotowania i pieczenia. 🙁
Bardzo przydałoby się zważenie buraków, bo dałam 4 i do ciasta brakuje tylko schabowego i ziemniakow? serio, 4 małe buraki to tak jakby na oko, mało konkretnie. Gramy są lepsze. Bo z chęcią powtórzę przepis.
chcialam sie zapytac czy ta masa na ciasto ma być taka mocno bordowa i mieć konsystencje kaszki? pozdrawiam
tak 🙂
Cześć Kinga mam pytanko
Czy jak chce zrobić brownie z buraka z wiśniami to muszę dodawać innych składników więcej??
Nie, wszystko zostaje tak jak w przepisie
Myślałam o tym aby zrobić te ciasto w wersji sernik-brownie. Warstwa serowa twaróg + jogurt naturalny+ słodzidło + wiórki kokosowe.
Pytanie czy lepiej najpierw podpiec brownie (jeśli tak to ile?) i wtedy wyłożyć masę serową i dopiec kolejny czas? czy wyłożyć na surowe?
można spokojnie masę serową wyłożyć na surowe brownie – może wystąpić konieczność wydłużenia pieczenia o 5-10 minut
dziękuję bardzo za informację 🙂 ciasto zrobione i wyszło dobre, chodź lekko czuć jednak buraka, ale mi to nie przeszkadza. Zwłaszcza, że jest to super zdrowe i mało kaloryczne, a przy tym słodkie. Dodatek masy serowej wyszedł fajnie, chodź trochę mogłam zrobić jej więcej. Piekłam +10 minut.
Dobry wieczór 🙂
jakimi mąkami i w jakich proporcjach można zastąpić mąkę kokosową? Dziękuję 😉
Niestety mokre wyszło 🙁 i smak buraka czuć 🙁 cos chyba nie tak zrobiłam
Brownie jest mokrym ciastem jednak takim na pograniczu. Proszę się nie zniechęcać gdyż ciasto jest super.
Czy mogę wykorzystac pulpę z buraczkow ktora zostala mi po wyciskaniu soku ?
tak
Kinga,
następnym razem kiedy będziesz robiła brownie, zważ proszę buraki.
Moje ciasto nie wyszło. Sądzę że chodzi właśnie o wagę buraków.
Zamiast mąki kokosowej dodałam zmielony kokos oraz mąkę kukurydzianą, a także parę kropli aromatu pomarańczowego. Zrobiłam w formie muffinkowej, wyszło super!
dziękuję za komentarz 🙂
Brownie jest przepyszne:)Myślę,że 25 minut to trochę za długo dla mojego piekarnika,ale następnym razem będę bardziej pilnować;)Ciasto jest bardzo wciągające,no ale na szczęście fit:P Rodzynki pasują idealnie:* Zdecydowanie do powtórzenia:)
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Przepis przetestowany. Niestety po 30 minutach nadal byl bardzo mokry, ale wzielam sie na sposob, wyciągnęłam z piekarnika i przełożyłam masę do foremek silikonowych do muffinow. Włożyłam do piekarnika na 25 minut.
Muffiny wyszly.
Hej! Kupiłam właśnie Twoja książkę- piękne zdjęcia, cudowne przepisy, garść przydatnych informacji, ale… brakuje mi kaloryczności każdego z ciast….:(( jestem na diecie, jak większość kobiet:)) i nie wiem ile kcal ma dane ciasto czy baton… może masz gdzieś to wyliczone?
niestety nie mam. Obiecuję, że kolejne książki będą miały już takie wyliczenia
Bardzo fajne brownie delikatne , zrobiłam z 300 g buraczków ..5 małych szt, i mąki owsianej i większa blaszka 45 minut piekłam , no cos dobrego do kawy ;)pytanko na jaką wysokośc wychodzi z blaszki 20 na 20 … 😉
wysokość 3-4 cm
Po 25 minutach ciasto całkowicie miękkie nie zrobione help!
buraki musiały być zbyt wodniste
Nie polecam. Lepiej zjeść mały kawałek prawdziwego brownie niż to buraczane. Siedziało wiecu 15 min dłużej a i tak jakby nie dopieczone.
Przykro mi, że przepis nie sprostał Twoim oczekiwaniom. Dziękuję za komentarz i polecam inne przepisy 🙂
Jeju to ciasto jest nieziemsko pyszne? Jeszcze dobrze nie wystygło, a ja już zjadłam dwa kawałki i wciąż nie mogę się oprzeć? Ja i mój mały trzylatek zwariwalismy na punkcie Twoich potraw?
wspaniale tak się cieszę czytając takie słowa 🙂 całuski dla Was :*
Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*
A czy mogą być buraczki upieczone w piekarniku w folii? Akurat takie mam na stanie?
tak mogą być 🙂 nawet jeszcze lepiej 🙂
Wyszlo pysznie:) Dzieki za bardzo fajny przepis!
bardzo się cieszę że przepis wyszedł i co najważniejsze że smakowało 🙂
dziękuję za komentarz :*
Hej! Aż czuję ten zapach…
Jeśli chcę dodać wytłoczyny buraczane, to ile ich? Szklankę?
Uściski, Basiak
Witam, chciałam zapytać jaką inną mąką można zastąpić mąkę kokosową? Pozdrawiam
mąką owsianą
Ciasto wyszło obłędne! Zrobiłam z mąki żytniej i niestety słabo wyrosło, ale i tak jest pyszne! Smaku buraka doszukać się nie można, sama czekolada 🙂 Super blog. Pozdrawiam.
Karola DZIĘKUJĘ! – uwielbiam takie komentarze 🙂
To ciasto jest przepyszne:):):) i robi się go super szybko. Mój 1,5 roczny synek zajadając je robił tylko krótkie przerwy na powiedzenie „mniam mniam”. Bardzo się cieszę, że tu zawitałam. Wspaniały blog, zostaję na dłużej 🙂
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :* – pozdrowienie dla małego smakosza :*
Ciasto wyśmienite! Zrezygnowałam z rodzynek i czekolady w cieście. Gorzką 70% czekoladę z pomarańczą rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam brownie. Posypałam jagodami goji. PYCHA ! ! ! 🙂
Asiu bardzo ciekawa jest Twoja propozycja 🙂 dziękuję Ci bardzo za wypróbowanie przepisu :*
Ciasto jest mega!, po upiczeniu przetrwało dwie godziny? Jest porostu pyszne?
Przygotowałam na nowy rok takie brownie i byłam w szoku że ciasto z burakiem może być takie dobre 🙂 Ominęłam tylko rodzynki bo nie przepadam, ale na prawdę pychaaa
dziękuję tak się ciesze czytając takie słowa 🙂
Albo owsianą?
może być
Czy mąke kokosową mogę zastąpić zytnia? 🙂
tak
Hej,
zrobiłam. W thermomixie (ale przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie robic tego ciasta bez niego, chyba że ktos ma dobry mixer do zmielenia burakow) Dałam 500g buraków, zmieliłam w thermomixie wiórki kokosowe(ponad pół szklanki), 3 jajka i reszta jak w przepisie. Brownie wyszło wilgotne, czekoladowe, buraki niewyczyuwalne, pyszne!
Polecam
a, zapomniałam dopisać że piekłam 35minut i ciasto było w sam (180stopni, termoobieg), ale to juz zapewnie zalezy od rodzaju piekarnika.
Ilona bardzo się cieszę 🙂 ufffffff kilka osób miało problem z konsystencją i już martwiłam się że z przepisem jest coś nie tak 🙂
Droga Kingo 🙂
A czy można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i takową zmieszać z masą buraczano-jajeczną, a na koniec połączyć ją z mąką kokosową wymieszaną z proszkiem?
Nie jestem pewna co do brownie z kawałkami czekolady, chyba za bardzo przyzwyczajona jestem do tradycyjnego. Ale przepis chcę na pewno wypróbować. Buraki już czekają ;D
Pozdrawiam:)
PS. Ciężko mi określić czy 4 małe będą się równały 3 większym – aby mieć pewność że użyję tyle ile Ty. Ile gram buraków powinno być? 450 g będzie ok? (tj.3 średnie buraki).
Aga tak jak piszesz ok 450 g – oczywiście jeżeli będzie ich mniej tzn 400 g też Brownie się uda – jeżeli więcej wystarczy dodać więcej mąki kokosowej o 1-2 łyżek
Aga spokojnie możesz tak zrobić – polecałabym jednak dodać więcej mąki koksowej o 1 -2 łyżki.
Ps. koniecznie daj znać czy się udało 🙂
Dziękuję za podpowiedzi 🙂 Jednak nie kombinowałam z czekoladą w kąpieli wodnej, a dałam drobno pokrojoną jak Ty 😉 Pychotka! Najlepsze chwilę po upieczeniu 😉 Na drugi dzień smak przechodzi mąką kokosową, ale to nie przeszkadza w znikaniu Brownie 😀
Miazga! Zrobiłam, wyszło przepyszne! Zamiast 3jajek przez pomyłkę dałam 4 + tylko połowa czekolady i łyżeczka cukru kokosowego. Przepyszne :)\ Zastanawiam się tylko jak z przechowywaniem? Poza lodówką czy w lodówce?
Pozdrawiam
aaaaaaaaa super! dzięki za komentarz 🙂 najlepiej przechowywać w lodówce
Ciasto od 25 min w piekarniku a nadal jakby surowe, tylko po bokach się zapiekło, co poszło nie tak?
czy buraki miały dużo soku? ciasto również zastygnie po wyjęciu z piekarnika
To może by tak zważyć te buraki i po problemie ?
To może by tak zważyć te buraki i po problemie?
postaram się to zrobić jak będę robiła to ciasto 🙂
Witam,
czy mogę użyć mąki ryżowej? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
można użyć mąki ryżowej ale dobrze byłoby ja połączyć z mąką ziemniaczaną gdyż sama w sobie powoduje że ciasto będzie sypkie.
A więc 1/2 szklanki maki ryżowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Jeżeli ciasto byłoby za rzadkie należy dodać więcej mąki ryżowej – konsystencją ma przypominać budyń 🙂
Kinga moje ciasto juz w piekarniku od 25 min i nadal jakby surowe a ponadto pomimo dodania składników w podanych roporcjach czerwone ???
kochana a jakiej wielkości buraka dodałaś?
Cześć Kinga:)
W przepisie zamiast buraków użyłam dynii i cukier kokoswy, a nie trzcinowy (akurat to było na stanie;)) i brownie wyszło niesamowicie czekoladowe…Przepyszne! Znajomym najbardziej smakowało z domowymi powidłami. Następnym razem wypróbuję oryginał z buraczkami:) Dziękuję za kolejną inspirację. Pozdrawiam,
Marta
NIe udało się mojego brownie przelać do formy . Raczej przekładać łyżką jak bardzo mokry piasek . Upiekłam bardzo smaczne choć nic nie wyrosło . Co mogło pójść nie tak? Zbyt małe jajka?
za mały burak lub jajka 🙂 przyczyną może też być za dużo mąki kokosowej – mąka koksowa jest bardzo chłonna dlatego jej duża ilość powoduje sypkość 🙂
Uuu… Jestem w takiej samej sytuacji. Ogólnie nie przelewa się ? jak można uratować sytuację? Dodać więcej jajek? Może mleczko kokosowe?
Nie mogę jeść czekolady, ale mogę kakao.
Czy dałoby radę zastąpić czekoladę olejem kokosowym i kakao?
mozna spokojnie pominąć czekoladę i dodać o łyżkę więcej kakao 🙂
Czy mogą być już takie gotowe ugotowane buraki np. z Lidla?
Dokładnie mam takie samo pytanie czy takie gotowe,ugotowane buraki ze sklepu beda ok ? A i nie mam maki kokosowej jaki moze byc inny zdrowy zamiennik??pozdrawiam
tak -ugotowane buraki ze sklepu będą ok – te takich używam 🙂
zamiast mąki kokosowej możesz użyć 1 szklanki mąki pszennej razowej lub tej samej proporcji mąki migdałowej
Ps. mąkę kokosową możesz przygotować sama miksując wiórki koksowe w młynku do kawy 🙂
kochana użyłam dokładnie tych samych :*
Hej czym mozna zastapic jajka??pozdrawiam
Serdecznie
jajko możesz zastąpić 1 bananem lub na na każdą ilość 1 jajka w przepisie przypada 1 łyżka siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach ciepłej wody
Pięknie wygląda. Składniki też fejne, a bez czekolady wyjdzie? Kakao zamienie na karob ale z czekolada problem;(((?
Mariola zamiast czekolady dodaj np orzechy 🙂
Dziękuję;**
Tabliczka czekolady tzn. 100g?
dokładnie 🙂 już dodaję 🙂
mmmmmm, wygląda smakowicie? A czym zastąpić cukier? miodem? 🙂
można miodem ale wtedy należy dodać łyżkę mąki
Kinga a czy mozna to zrobic na normalnej mące? Nie przepadamy za smakiem kokosu…
oczywiście dodaj wtedy szklankę mąki