Zanurzyć się w nim i poczuć tą czekoladową moc. Ten stan, kiedy masz ochotę na kawałek czegoś słodkiego, treściwego i nie chcesz mieć wyrzutów sumienia.
Cudownie wilgotny i rozpływający się w ustach. Dozwolona pokusa! Dziś przepis na czekoladowy chlebek z cukinii. Skrywa w sobie wszystko to o czym piszę, a
przy tym kusi łatwością przygotowania i niebywałym smakiem.
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy”. To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje dostosowanie właściwości rodzimego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).
Jak wypada skład oleju rzepakowego na tle innych popularnych tłuszczów? Otóż uważana często za najbardziej wartościowy z nich oliwa z oliwek zawiera aż 10 razy mniej kwasów Omega-3 niż olej rzepakowy. Olej słonecznikowy zaś ma ich tylko śladowe ilości. Podobnie z kwasami Omega-6 – tu rzepakowy przewyższa oliwę ponad dwukrotnie. Proporcje Omega-6 do Omega-3 w oliwie wynoszą 9:1, a w oleju słonecznikowym >136:1, podczas gdy, jak wspominałam, olej rzepakowy legitymujesię idealnym „dwa do jednego”¹. Podobnie rzecz ma się z kwasami nasyconymi, tymi, których nasze pożywienie powinno zawierać jak najmniej: tu olej rzepakowy znów wiedzie prym jako ten, który
w swoim składzie ma ich dwukrotnie mniej niż obaj porównywani konkurenci i spełnia wymóg oleju „niskonasyconego”.
¹ http://pokochajolejrzepakowy.eu/porownanie-olejow-roslinnych/
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.
Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.
Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili
Zrobione z mąki jaglanej, pycha ?
A czy może być mąka owsiana ?
tak ale nalezy dodać jej mniej gdyż jest bardzo chłonna
Kingo,
jestem słaba w pieczeniu, szczególnie, że mieszkam w górach, nic mi nie wychodzi. Zrobiłam Twój fit tort – żenada mi z tego wyszła, ale się nie poddaję i zrobiłam ten chlebek z cukinii! Mniaaam, nie urósł zbytnio, ale smak – przepyszny, nawet mój mąż zachwycony, co się często nie zdarza! Bardzo Ci dziękuję i dziękuję za tego bloga, uwielbiam go i chcę wypróbować najwięcej przepisów! Nie poddam się!
aaaa cudownie nawet nie wiesz ile radości dają mi takie słowa 🙂 kochana korzystaj do woli 🙂 .
Przepraszam za literówki 🙂
Czy mokę gryczana można zastąpić kokosową albo kukurydzianą? jeżeli tak to w jakich proporcjach?
można kokosową ale dajemy jej połowę podanej proporcji
Dziekuje
A czy można pominąć cukier ???
można – polecam dodać wtedy kilka daktyli
Wyszło znakomicie! Zastanawiam się tylko, czy że startej cukinii należy odcisnąć wodę? Ja tak zrobiłam, choć może niepotrzebnie, bo chlebek okazał się raczej suchy, nie wilgotny. Mimo wszystko przyjemna konsystencja i doskonały smak. Dziękuję za przepis!
to wszystko zależy od warzywa – jeżeli jest bardzo soczyste należy odsączyć. Jeżeli czujemy, że jest wilgotna, ale nie puszcza soku – to taką używamy bez odciskania.
Dziękuję ❤
Chlebek jest przepyszny!!!!! Po prostu rewelacja? masa była dość gęsta i obawiałam się, że nie wyrośnie, ale nic z tych rzecy. Wyszło wspaniałe, pachnące i ta chrupiąca skórka tuż po upieczeniu… mniam. Polecam w 100% w szczególności dla czekoladoholików i fanów cukini ? Kinga wielke dzięki za ten przepis ?? oby więcej takich w nowym roku ?
uwielbiam takie wiadomości 🙂 dziękuję :*
Chlebek pychotka,nie dałam siemienia a mąkę gryczaną zamieniłam na orkiszową razową.Polecam.
Czy make gryczana mozna zastapic zwykla pszenna i czy mozna pominac mielone siemie lniane? A piekarnik ustawiamy gora – dol czy termoobieg?
piekarnik ustawiamy góra-dół
można pominąć siemię
mąkę można zamienić na zwykłą pszenna 🙂
Czy mąka ryżowa będzie okej ? ☺️
najlepiej wymieszać ją z inną mąką gdyż sama spowoduje, że ciasto będzie suche i kruche
chlebek pychotka z czym najlepiej go podawac?;-)))
ja uwielbiam z powidłami 🙂 polecam też np. lemon curd czy jogurt waniliowy ze świeżymi owocami
Chlebek super 🙂 Jednak zastanawiam się, dlaczego podczas mieszania składników suchych z mokrymi, musiałam dodać wodę bo konsystencja była tak zbita, że nie mogłam wymieszać. Proporcje składników zachowałam, masz może pomysł co mogło pójść nie tak? Po upieczeniu chlebek w smaku przypomina mi trochę babkę piaskową, nie jest kruchy ale można wyczuć taki piasek podczas jedzenia, czy tak ma być? Nigdy nie używałam mąki gryczanej, wiec nie wiem:) Prócz tego chlebek super, najbardziej nam smakuje posmarowany dżemem bez cukru, np. z czarnej porzeczki. Kwaskowa nuta bardzo do niego pasuje 🙂 Pozdrawiam!
chlebek powinen być wilgotny w środku – może cukinia była zbyt „sucha”
Czy można użyć mąki owsianej?
tak ale polecam dodać jej nieco mniej ponieważ jest bardzo chłonna i ciasto może wyjść suche
Do kawy jako deser tez będzie dobry? Zwiekszyć ilość cukru?
tak do kawy jako deser jak najbardziej – nie trzeba dodawać więcej cukru
o rany! lece do sklepu po czekoladę!! dwa razy więcej niż potrzeba, resztę zjem!
🙂
Chlebek wyszedł niesamowity! Palce lizać 😉
KAsiu bardzo się cieszę że się udał i że smakował 🙂 dziękuję za komentarz :*
Hej, planuję zrobić chlebek na śniadanie dla całej rodzinki tylko nie mam czekolady 🙁 czy można zastąpić kakao? I jeśli tak to ile go dodać?
Pozdrawiam
Kasiu czekoladę możesz pominąć 🙂
Chlebekw wyszedł pyszny, ale czas przygotowania mocno zaniżony. Przygotowanie zajęło mi około pół godziny. Następnym razem spróbuję z inną mąką 🙂
Mąka gryczana jest zdecydowanie wyczuwalna w tym przepisie. Kochana przyznam szczerze że nawet włączam stoper jak przygotowuje przepisy i tu wyszło mi około 9 minut 🙂
Pycha! Nikt z próbujących nie wyczuł, że to ciasto z cukinią 🙂 Bardzo dobre!
bardzo się cieszę! przyznam że testowałam te ciasto na mężu i też się nie zorientował 🙂
Jakiej firmy polecasz dobrej jakości olej rzepakowy? Jest tego sporo w sklepach, a nie wiem który jest tym prawdziwym olejem rzepakowym 😉 z góry dziękuję za informacje
ja uwielbiam olej z góry św. Wawrzyńca wygląda on tak KLIKNIJ TUTAJ lub ten z Lidla wygląda on tak KLIKNIJ TUTAJ 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 a gdzie mogę kupić ten z góry św. Wawrzyńca?
w Internecie lub w dobrych delikatesach
Zamiast oleju rzepakowego użyję kokosowego, czy jeśli mam go w postaci stałej wystarczą 3-4 łyżki? Czy lepiej dodać więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź, już nie mogę się doczekać !! wygląda rewelacyjnie:)
najlepeij dodadaj w postaci płynnej tak jak piszesz około 3-4 łyżek w formie stałej przed rozpuszczeniem 🙂
Mąkę gryczaną zastąpiłem pszenną i nie dodałem psyllium i chleb wyszedł genialny (po prostu nie miałem tego w domu). Wilgotny, świetny w smaku, lekko słodki. Tylko piekł się 10 minut dłużej, ale to pewnie kwestia piekarnika.
bardzo się cieszę! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Czy mogę zastąpić czymś jajka?
tak rozgniecionym bananem lub siemieniem lnianym
Można a właściwie powinno się zmielić kasze gryczaną nie palona na mąkę w blenderze lub młynku do kawy , wtedy mamy pewność że mamy najwyższej jakości i bez zanieczyszczeń i 100 % mąkę gryczaną . Ja tylko w taki sposób robię mąkę gryczaną ?
Super! Bardzo dziękuję 🙂 Na pewno zrobię i się pochwalę :))
dziękuję za szybką i fachową odpowiedź na zadane pytanie 🙂
Mąka gryczana czyli mogę zmielić w młynku kaszę gryczaną niepaloną?
dokładnie tak 🙂