W te upały sięgam tyko po orzeźwiające, lekkie dania i napoje. W lodówce chłodzą się zdrowe lemoniady i galaretki na popołudnie, na obiad czeka cały dzbanek fantastycznego chłodnika. Najlepszej zupy na upały w najpiękniejszym na świecie kolorze! Uwielbiamy jej smak podkręcony chrzanem i czosnkiem. Moja wersja ponad to wzbogacona jest o seler naciowy i rzodkiewkę, wy możecie spróbować i dodać zielony ogórek. Często przygotowuję ten chłodnik jako przystawkę przed grillowaniem – podaję go wtedy w szklaneczkach z szaszłykami z przepiórczych jajek i koktajlowych pomidorków.
Uciekam teraz do kuchni przygotowywać lodowe specjały 🙂
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.
Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą - tyle aby przykryć botwinkę. Gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy oraz starte na tarce rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.
Całość doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Porcji 8
Składniki
Przygotowanie
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.
Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą - tyle aby przykryć botwinkę. Gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy oraz starte na tarce rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.
Całość doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Uwielbiam chłodnik, a ten wygląda już na zdjęciu przepięknie i aż by się go chciało zjeść. Przepis widzę, że też prosty i jutro zamierzam go zrobić na obiad
Dziś zrobiłam – smak z dzieciństwa powrócił. Żałuję tylko, że moim dzieciom niezbyt smakowało ?
Pozdrawiam!
świetny przepis!
Bajeczny przepis. Już się nie mogę doczekać aż na wiosnę w swoim ogródeczku posieję botwinkę i zrobię z niej chłodnik z twojego przepisu. Piękne fotografie.
🙂
Chlodnik jest przepyszny 😀 Ale ile przepisów tyle smaków, ja juz mam swoj ulubiony 🙂
Dziś robiłam po raz drugi z Pani przepisu. Wychodzi przepyszny! ? chętnie wypróbuję też inne przepisy!
polecam się na przyszłość 🙂
Dzisiaj był mój debiut w przygotowaniu chłodnika i wyszedł bardzo smacznie, tak jak z restauracji 🙂 Dorzuciłam tylko 2 łyżki cukru. Dziękuję za przepis! :))
bardzo się cieszę i oczywiście polecam na przyszłość 🙂
Hej 😉 seler w tym przepisie jest niezbędny ? Nie posiadam a całego nie zużyje bo nie mam do czego :/
możesz spokojnie pominąć 🙂
Dziś zrobiłam. Pyszny wyszedł ??
Cześć Kinia.
Mąż dzisiaj zażyczył sobie chłodnik, to mówię szukaj przepisu w necie, bo nie wiedziałam jakie proporcje warzyw mają być do tego dania… i trafił na Twój i nie żałujemy. Opędzlowaliśmy wszystko!! Brzuszki najedzone i my zadowoleni.
Piękne robisz zdjęcia do postów, wszystko Twojego wykonania. Mega i pozdrawiamy z okolic Gubina :*
ale miło 🙂 nawet nie wiesz jak się cieszę 🙂 oczywiście polecam się na przyszłość 🙂
Jutro idę poszukiwać botwinkę i będę robić ? Wygląda mega apetycznie ?
koniecznie daj znać jak wypróbujesz 🙂
Chłodnik przepyszny! Najlepszy przepis jaki spróbowałam 🙂
wspaniale 🙂 tak się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*
Czy mozna zamiast kefiru dac np maslanke
oczywiście
Witaj 🙂
Dawno nie zaglądałam, ale wróciłam. Czegoś mi cały czas brakowało, aż w końcu mnie olśniło, jak widziałam reklamę w TV z Twoim udziałem, że przecież muszę Cię odwiedzić 🙂 i jestem 🙂
Zabrałam się za ten chłodnik.
I po zagotowaniu tych maleńkich buraczków i liści kolor raczej nie jest taki ładny jak Twój 😀 mój jest jakiś burobrązowozielony 🙂 coś poszło nie tak, czy to normalne? 😉
Pozdrawiam i życzę miłego dnia 🙂
Zupa w miarę stygnięcia odzyskuje kolor 🙂
także jest OK 😀
dodanie cytryny sprawia że robi się klarowna
🙂 miło mi że wróciłaś 🙂 tak jak pisałam dodanie cytryny sprawi że całość się wyklaruje.
mniam,mniam….chłodnik z botwinki uwielbiam. Moja ma ma często robiła go w letnie dni, pamiętam ze dodawała również szczaw. Niestety moje dzieci nie przepadają za zimną zupką… a szkoda, na szczęście na mamę zawsze można liczyć i na słoiczek chłodnika również 🙂 Ja osobiście uwielbiam z dodatkiem ugotowanych młodych ziemniaczków z koperkiem, polecam…
ja uwielbiam sezon z botwinką w roli głównej:) jest u mnie codziennie na stole
Ale pyszności, muszę spróbować 😀
Mam tylko pytanie gdyż karmię piersią 3 miesięczną córeczkę i mała ma niestety skazę białkową, więc czym mogłabym zastąpić kefir ?
Pozdrawiam 🙂
Karolino kefir niestety jest tutaj niezbędny
Mozna czyms zastapic kefir? Niestety nie moge nabialu 🙁
niestety kefir jest tutaj niezbędny
Ja do zup dodaję mleko kokosowe Real Thai.
Nigdy nie robiłam chłodnika z botwinki. Muszę w końcu przygotować bo na pewno jest pyszny 🙂
Iza polecam – jest cudowny – bardzo zaskakujący 🙂
a to super , to mogę zaczynać testowanie 😀 przepisów
A chyba zacznę od biszkopta z tofu 🙂
polecam – jest super 🙂
Pięknie się prezentuje ten chłodnik. Ale ja dzisiaj z pytaniem do Ciebie Kingo , zaczęłam testować przepisy na twoje Fit słodkości z książki i mam pytanie
w przepisie na Muffiny gryczane jest szklanka maki bezglutenowej , tak ma być ? Czy ma być maka gryczana czy ma być 1 szklanka bezglutenowej i ileś tam gryczanej tylko chochlik zjadł ten wpis? 2 . Czy na stronie 92 w przepisie na ciasto imbirowe ma być tylko 1/4 szklanki maki bezglutenowej? bo jakoś podejrzanie mało mi się wydaje przy sporej ilości mokrych produktów. I 3. Czy jak piszesz mąka bezglutenowa to można użyć jakiejkolwiek z 4 podanych przez ciebie mieszanek? Bo przy każdym z bezglutenowa mąka jest tylko właśnie to bez numerku 1,2,3 czy 4 ?
🙁
Alu przepraszam za późną odpowiedź:( jednak ostatnio cały czas jestem w podróży
Ja jeszcze się podłączę, bo mam te same problemy. Co z przepisami gdzie jest po prostu napisane „x mąki”? Jaka to ma być mąka? Biała czy razowa? Jeśli biała, to czy można ją zastąpić razową i jeśli tak to w jakich ilościach? I czy zawsze chodzi o mąkę pszenną czy orkiszową, czy może też być inna mąka? Podejrzewam, że nie może to być dowolna mąka, bo jednak bardzo się one różnią od siebie.
ma to być mąka bezglutenowa lub razowa, orkiszowa, gryczana – w mojej książce nie używam mąki pszennej białej – używamy dla nich proporcji z książki
Dziękuję pięknie za odpowiedź! A czy w przepisach, gdzie jest napisane, żeby zastosować mąkę bezglutenową, można ją zamienić na mąkę razową bądź gryczaną? Nie zmieni to smaku?
oczywiście można spokojnie zamienić – jeżeli użyjemy wymienionych przez Panią mąk to moim zdaniem ciasto zyska orzechowy smak 🙂
Alu przepraszam za późną odpowiedź jednak chciałam mieć książkę przy sobie aby w pełni odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania, a byłam w podróży.
1. Muffiny gryczane jest szklanka maki bezglutenowej , tak ma być ? Czy ma być maka gryczana czy ma być 1 szklanka bezglutenowej i ileś tam gryczanej tylko chochlik zjadł ten wpis – ma być mąka gryczana, choć bezglutenowa też spokojnie da radę – dziękuję za wskazanie nieścisłości!
2. Czy na stronie 92 w przepisie na ciasto imbirowe ma być tylko 1/4 szklanki maki bezglutenowej? bo jakoś podejrzanie mało mi się wydaje przy sporej ilości mokrych produktów. – powinno być 2 ¼ szklanki maki bezglutenowej – i w tym wypadku aż zamarłam w moich oryginalnych przepisach są podane dokładne dane i nie wiem kto czy grafik czy korektor zawinił i jest taka wtopa – głupio mi strasznie i najmocniej cię przepraszam!
3 Czy jak piszesz mąka bezglutenowa to można użyć jakiejkolwiek z 4 podanych przez ciebie mieszanek? Bo przy każdym z bezglutenowa mąka jest tylko właśnie to bez numerku 1,2,3 czy 4 ? – tak tutaj można użyć dowolnej mieszanki!
Alu jeszcze raz najmocniej przepraszam i dziękuję za taką spostrzegawczość – już w poniedziałek ruszam z tym do wydawnictwa!
Kinga dziękuję za wyjaśnienie , już sobie naniosłam korektę na obu przepisach
a w tym 3 punkcie wychodzi ,ze przy konkretnym przepisie ma być konkretna mieszanka tak? Kingo a można prosić ciebie w wolnej chwili na mój adres margot11@gazeta.pl a spis jakiej maki bezglutenowej użyć w konkretnym przepisie? Wystarczy mi tytuł i numer mieszanki
Książka jest świetna , jestem nią zachwycona(piękna , ciekawe przepisy) i mam ochotę właściwie wypróbować wszystko jak leci ,ale zacznę od przepisów bardziej letnich 😀
Alu używasz mieszanki bezglutenowej – dowolnej – z każdej uda się wypiek ponieważ tworzyłam je aby pasowały do wszytskiego biorąc pod uwagę strykturę mąk i ich proporcje. Kochana jeszcze raz dziękuję Ci za wyrozumiałość :*
W zeszlym tygodniu szukalam pomyslu na pierwsze danie i natrafilam Na Twoj chlodnik. Zrobilam go na niedzielny rodzinny obiad, wszyscy zachwyceni. Byl poprostu przepyszny! Dziekuje :-*
ale się cieszę! wspaniale 🙂 dziękuję :*
Właśnie robię i jutro będzie uczta dla podniebienia
koniecznie daj znać czy Wam smakuje? 🙂
Kinga chłodnik pycha…rewelacyjny.
bardzo się cieszę – dziękuję :*
własnie zaczynam robic :). pierwszy raz w będę robic i jeść .
kochana koniecznie daj znać jak Ci smakuje?
Już się chłodzi 🙂 Pierwszy raz robię chłodnik, już czuję że będzie pyszny.
kochana daj znać jak Wam smakował 🙂 ps. dziękuję za skorzystanie z przepisu i komentarz :*