Wartościowy dressing

Wiosna odświeża kuchnię i ciało. To piękny stan, w którym warzywa smakują najlepiej, a my sięgamy po nie z chęcią. Codziennie na moim talerzu pojawia się sałata. Codziennie inna.

Urozmaicam je, kombinuję z sosami. Dziś przedstawiam Wam moje aksamitne odkrycie! Pełen wartości, zielony dressing do sałatek – jest genialny. To coś prostego i nieskomplikowanego. Lubię dbać o siebie, więc wybieram doskonałe składniki i ich połączenia. W tym przepisie króluje olej rzepakowy – to jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, witaminy E i K. Już jedna jego łyżka pokrywa ok. 50% zapotrzebowania organizmu na witaminę E. Ponadto olej rzepakowy to źródło witaminy K, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego do dressingu możliwe będzie lepsze wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.
W tym przepisie znalazło się jeszcze nie mniej cenne awokado pełne błonnika, witamin A, E i C oraz kwasu foliowego. Ono odpowiedzialne jest za kremową konsystencję, piękny kolor i sprawia, że dressing nabiera jeszcze więcej wartości.
W małej buteleczce taki zastrzyk energii i witamin! Czyli same dobrodziejstwa dla naszego ciała 🙂
Koniecznie wypróbujcie ten przepis !

Pokochaj olej rzepakowy:
Rzepak, to najczęściej uprawiana roślina oleista w Polsce. Wytłaczany z niej olej dostarcza wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin. Zaliczono go do grupy produktów Super-food, gdyż jest jednym z lepszych olejów na świecie.

Ilość porcji150 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 1 dojrzałe awokado
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki białego octu winnego
 sok z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku
 ¾ szklanki oleju rzepakowego

1

W blenderze połączyć ze sobą obrane awokado bez pestki, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość ma stworzyć gładką i aksamitną masę.

2

Zmniejszyć obroty blendera i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Możliwości:
3

♥ dresing można wzbogacić o świeże zioła takie jak: bazylia, oregano, mięta

4

♥ aby zaostrzyć smak należy dodać szczyptę płatków chili

5

♥ świetnie smakować będzie również z odrobiną czosnku

Wartości odżywcze

Porcji 150

Składniki

 1 dojrzałe awokado
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki białego octu winnego
 sok z jednej cytryny
 sól i pieprz do smaku
 ¾ szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie

1

W blenderze połączyć ze sobą obrane awokado bez pestki, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość ma stworzyć gładką i aksamitną masę.

2

Zmniejszyć obroty blendera i cienkim strumieniem wlewać olej rzepakowy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Możliwości:
3

♥ dresing można wzbogacić o świeże zioła takie jak: bazylia, oregano, mięta

4

♥ aby zaostrzyć smak należy dodać szczyptę płatków chili

5

♥ świetnie smakować będzie również z odrobiną czosnku

Wartościowy dressing

(Wyświetlono 4 275 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Aneta 16 listopada 2018 o 14:04

    Super, dobry dressing do sałatki zmienia jej smak jak się nie uda dressing to cała sałatka na moje jest do wyrzucenia bo to podstawa jest. Ale bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:23

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  2. Magda 3 kwietnia 2018 o 18:17

    Kurcze… Zrobiłam ten dressing, dałam jedynie olej lniany ponieważ sałatka na zimno będzie. Wyszedł prawie idealny, i racja, że jest przepyszny, ale na drugim miejscu w moich kubkach smakowych, smak który wyczułam to gorycz… Skąd on??

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:23

      Właśnie z oleju lnianego

      Odpowiedz
  3. Emila 24 marca 2018 o 18:45

    Pani Kingi,a jakiej firmy olej rzepakowy Pani poleca ?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:30

      ja wybieram najczęściej olej rzepakowy tłoczony na zimno lubię ten z góry św. Wawrzyńca

      Odpowiedz
  4. ggreyy 14 marca 2018 o 11:28

    Rzepak w swojej naturalnej postaci jest trujący bo zawiera kwas erukowy w stężeniu toksycznym dla ludzi i zwierząt. Wszystek (100%) rzepak z którego produkowany jest olej (również ten bio i tłoczony na zimno) to genetycznie zmodyfikowany mutant obcy naturze i przez to niezdrowy. A olej rafinowany, taki który nadaje się do smażenia, to dodatkowo prawdziwa bomba wolnych rodników, złożona w przeważającej większości z uszkodzonych wysoką temperaturą kwasów tłuszczowych. Warto poczytać o procesie rafinacji (nie tylko oleju rzepakowego) i uświadomić sobie, że powstały produkt to już nie jest jedzenie, ale trucizna.

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:16

      Witam,
      najnowsze badania dowodzą, że w oleju rzepakowym istnieją znikome ilości kwasu erukowego. Dzisiejsze oleje otrzymywane są z rzepaku o obniżonej zawartości tego kwasu wynoszącej około 0.6%.
      Spożywam olej rzepakowy zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany od dziecka – badania robię regularnie – wszystkie są prawidłowe, nigdy nie chorowałam, nigdy nie leżałam w szpitalu!
      Uważam, że rozsądne żywnie m.in. spożywanie korzystnych dla organizmu tłuszczy z ogromną ilością warzyw ma korzystne działanie. We wszystkim liczy się umiar. Internet bombarduje nas różnymi doniesieniami na temat modnych diet, produktów, badań itd – ważne aby w tym świecie znaleźć to co jest dla nas na prawdę dobre. Dobrze, że każdy z nas ma wybór 🙂

      Odpowiedz
      1. ggreyy 14 marca 2018 o 23:43

        W dzisiejszym rzepaku kwasu erukowego oczywiście jest znikoma ilość, ale to nie jest rzepak naturalny (taki jakim go stworzyła natura), tylko modyfikowany przez człowieka. Ten naturalny nie nadaje się pod uprawę bo jest trujący. Z resztą odpowiedzi się zgadzam z jedną uwagą: rafinowany olej, nawet z dużą ilością warzyw, nie jest korzystnym dla organizmu tłuszczem i nawet spożywanie go z umiarem szkodzi a nie sprzyja zdrowiu. Polecam wybierać inne oleje, tłoczone z naturalnych (niemodyfikowanych) roślin i nigdy rafinowane.

        Odpowiedz
  5. Asia 1 kwietnia 2017 o 09:16

    Zrobiłam dressing z połowy składników bo nie wiedziałam czy mi posmakuje (jeszcze nie jestem aż taką fanką avocado) i to był błąd…
    Dressing jest tak fantastyczny, poprostu obłędny w smaku! Nie mogłam przestać jeść 🙂 dziękuję za extra przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:39

      Asiu . super! bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Dagmara 17 września 2016 o 19:08

    Witam serdecznie.
    Czy ma pani pomysł z jakiego powodu on czasem mi się rozwarstwia? Jest przepyszny i często go robię. Zmieniłam tylko po pierwszym razie ilość octu na dwie łyżeczki bo aż 1/4 to dla nas za dużo. Pozdrawiamy i dziękujemy za przepyszne przepisy.

    Odpowiedz
    1. admin 19 września 2016 o 10:06

      Witam:) czy używa Pani oleju tłoczonego na zimno?

      Odpowiedz
  7. Ewela 18 maja 2016 o 14:33

    Od lat używam jako bazę do dresingow właśnie miód, ocet, ale u mnie wyłącznie jabłkowy, olej rzepakowy czasami zmieszany z oliwą z oliwek i najczęsciej odrobina czosnku i wtedy tworzę różne wariacje smakowe zależnie od humoru. Dla mnie najlepszy dresing to taki wymieszany do konsystencji prawie że majonezu.

    Odpowiedz
    1. admin 18 maja 2016 o 15:57

      dokładnie – to fanatyczna baza. Polecam dodawać nasiona chia wtedy uzyskujemy właśnie taki gęsty dressing gdyż nasiona wchłaniają płyn.

      Odpowiedz
  8. olamari 7 maja 2016 o 17:48

    I jeszcze: Czy możesz pokazać jakiego dokładnie oleju używasz? Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. olamari 7 maja 2016 o 17:47

    Jak długo można przechowywać ten dressing i czy z upływem czasu nie traci koloru? Bo wygląda przepięknie!

    Odpowiedz
    1. admin 9 maja 2016 o 10:30

      kochana nie powinien tracić koloru ze względu na obecność cytryny i oleju który również jest w tym przypadku konserwantem. Myślę że spokojnie 2-3 dni może stać w lodówce. Szczerze Ci powiem, że zawsze znika tego samego dnia 🙂

      Odpowiedz
  10. Ania 4 maja 2016 o 14:09

    od dawna szukałam przepisu na jakiś fajny dressing , a dziś do tego kupiłam avokado i zastanawiałam sie co z niego zrobić bo dopiero ucze się go używać. Teraz juz wiem napewno zrobie troche ressingu i troche masla , pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2016 o 17:22

      Aniu polecam – jest naprawdę fantastyczny!

      Odpowiedz
  11. asia 1 maja 2016 o 15:17

    Miodzio!!!

    Odpowiedz
    1. admin 3 maja 2016 o 21:21

      bardzo się cieszę jak przepisy żyją w waszych kuchniach 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  12. Ania 1 maja 2016 o 14:47

    Pani Kingo czy można zamiast oleju rzepakowego dodać olej lniany?

    Odpowiedz
    1. admin 1 maja 2016 o 19:46

      Nie polecam traci on swoje wartości przy wysokiej temperaturze – można użyć kokosowy lub oliwę z oliwek

      Odpowiedz
    2. admin 3 maja 2016 o 21:19

      tak można

      Odpowiedz
  13. Marta 30 kwietnia 2016 o 17:24

    Pani Kingo, dressing w y b i t n y!! przeeeeepyszny! Dodałam olej rzepakowy tłoczony na zimno. Dziękuję i życzę kolejnych inspiracji – i Pani i sobie:)

    Odpowiedz
    1. admin 1 maja 2016 o 09:47

      aaaaaaaaaaaaaa super! tak się cieszę zawsze jak ktoś napiszę że wypróbował przepis! dziękuję!

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.