Po długiej nieobecności tutaj na blogu wracam z nową energią, pomysłami i przepisami. Przyszłe miesiące obfitować będą w ogrom pracy – bardzo lubię ten stan. Moja kuchnia na wiosnę przechodzi odświeżenie, ja przechodzę odmładzanie, a wy zgarniacie wszystkie efekty. Dziś mam dla Was cudowny przepis na wegański chlebek wykonany z mąki pszennej pełnoziarnistej, pachnący pomarańczami. Mało tłuszczu, dużo błonnika, ogrom pyszności.
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.
Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.
Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Kingo ?
Niedawno odkryłam Twój blog. Nawet nie wiesz jak się cieszę ?
Przepisy są niesamowite. Keks pomarańczowy wspaniały, moja córka uwielbia Twoje batony a dziś na obiad leniwe?
Pozdr ?
Ciacho wyszło przepyszne i ten zapach umoszący się w całym domu 🙂
dziękuję – tak się ciesze kiedy czytam takie słowa 🙂
Witaj kingo
A co proponujesz dla bezglutenowców?? Jakiej mąki użyć?? I czy zamiast cukru trzcinowego moge użyć ksylitolu???
Dziękuję za odp :*
oczywiście zamiast cukru spokojnie można użyć ksylitolu
a mąkę polecam migdałową lub gryczaną 🙂
Przepis prześwietny, robiłam z obawą bo na szybko przed przyjściem gości ale udał się i bardzo wszystkim smakował. Bardzo dziękuję ?
bardzo się ciesze 🙂 dzięki za komentarz :*
Witam s jeśli chodzi o olej to może byc kokosowy? I wtedy rozpuszczone? I jakiej proporcji
tak może być kokosowy rozpuszczony w takiej samej proporcji
Genialne ciacho 🙂 zmieniłam mleko na zwykłe (z braku kokosowego) i dałam połowę mniej cukru niż w przepisie. Pyszne, od dziś ulubione 🙂
🙂
Ciacho wyśmienite!!!! mniammmmm…..;-)
dodałam dodatkowo pol tabliczki gorzkiej czekolady do srodka a polowe rodzynek zastapilam jagodami goji. Pyszotka;-)
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz oraz wypróbowanie :*
Witam serdecznie
nie mogę otworzyć przepisu na placuszki z cukinii.
Jeśli chodzi o przepis na chlebek otwiera się bez problemu.
może coś da się z tym zrobić.
pozdrawiam B.Plewko
już poprawiłam wszystko 🙂 powinno działać