Nie lubię wyrzucać jedzenia. Uważam, że w wielu domach żywność jest marnowana. Wystarczy tylko dobra organizacja.
Ja mam swoje zasady tzn. co dwa dni kupuję świeże warzywa, owoce i chleb. Świeże mięso i ryby codziennie – tyle ile jesteśmy w stanie zjeść. Jogurty, nabiał rządzą się swoimi prawami. Zjadamy zawsze produkty, którym najbliżej do końca ich ważności. Staram się mieć w lodówce w przewadze jedzenie, które nigdy nie było zapakowane w pudełka, folie itd.
Raz w tygodniu jest tzw. czyszczenie lodówki tzn. nie robię zakupów i gotuję, przetwarzam, zjadam wszystko to co pozostało. Wtedy dopiero uruchamia się w głowie kreatywność kulinarna 🙂
Dziś przedstawiam wam danie obiadowe, które robi się samo i zawsze smakuje doskonale. Piersi kurczaka zawinięte w szynkę długoodjrzewającą z pieczonymi, młodymi warzywami. Rozsądek przy zakupach najlepiej smakuje 🙂 -zobaczcie
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Młode ziemniaki umyć, pozostawić w łupinkach, buraka obrać, usunąć łupinki z czosnku i czerwonej cebuli.
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie warzywa tzn.: ziemniaki (większe należy przekroić w pół), paprykę pokrojona w paski, czerwoną cebulę i buraka pokrojone w ćwiartki, groszek zielony, wyciśnięty przez praskę czosnek.
Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na warzywa rozmaryn oraz polastry cytryny.
Piersi kurczaka również oprószyć solą i pieprzem po czym owinąć szynką i umieścić na warzywach.
Całość włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny - do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Młode ziemniaki umyć, pozostawić w łupinkach, buraka obrać, usunąć łupinki z czosnku i czerwonej cebuli.
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie warzywa tzn.: ziemniaki (większe należy przekroić w pół), paprykę pokrojona w paski, czerwoną cebulę i buraka pokrojone w ćwiartki, groszek zielony, wyciśnięty przez praskę czosnek.
Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na warzywa rozmaryn oraz polastry cytryny.
Piersi kurczaka również oprószyć solą i pieprzem po czym owinąć szynką i umieścić na warzywach.
Całość włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny - do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Kinga, czy poza sezonem w tym daniu sprawdzą się „stare” ziemniaki?
jasne 🙂
oczywiście
Kinga najlepszy przepis na świecie !!!!! tak banalny a wyszło niebiańsko! dodatkowo dodałam jabłko polecam wyszło przepysznie! ściskam!
uwielbiam takie wiadomości 🙂 dziękuję :*
Rewelacja!!!!!!!!!!! cudny smak i zapach
🙂
Danie przepyszne 🙂 to taki wiejski kociołek 🙂
bardzo się cieszę że smakowało 🙂
Dzisiaj przyrządzam na kolację 🙂 napiszę jak smakowało 🙂
super przepis, tak szybciutko się robi i jak dobrze smakuje 🙂