Ostatnio pokochałam kolor niebieski. Chyba najczęściej kojarzy mi się on z latem, z wakacjami. Kilka tygodni temu zniknęłam na chwilę właśnie w taką błękitną krainę. Już wkrótce opiszę Wam co mnie spotkało, zobaczycie zdjęcia na których słońce pachnie limonką, a powietrze kokosem. Wracając na ziemię, pozostawiając na chwilę moje wspomnienia podsyłam Wam przepis na ciasto jogurtowe z morelami. Jakie jest? Wilgotne, nie za słodkie, puszyste i wyraziste. Szybkie w wykonaniu, a ekspresowe w pochłanianiu.
Co Wy na to?
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny przez około 8 minut.
Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszać przez około minutę.
Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.
Piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny przez około 8 minut.
Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszać przez około minutę.
Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.
Piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.
Zrobiłam! Bez tymianku, z gruszkami w syropie. Wyszło ekstra 🙂
Tutaj efekt: https://kizikuki.blogspot.com/2020/05/ciasto-jogurtowe-z-gruszkami-i-skorka.html
Czy można zamienić morele na brzoskwinie? 🙂
tak 🙂