Ciasto ucierane ze sporą ilością świeżych owoców i kruszonką z płatków owsianych. Kolejny raz dowód na to, że w prostocie tkwi siła, elegancja i ponadczasowość. Lubię próbować i eksperymentować ze smakiem ale chyba jeszcze bardziej cenię kęs zwykłego ciasta, pachnącego latem i słońcem. Przypomina mi ono beztroskie lata kiedy biegałam z siostrą po ogródku, a do domu przyciągał nas zapach pieczonego przez Mamę ciasta z owocami. Niby takie zwykłe ciasto, a jak niezwykle smakuje i przywołuje wspomnienia.
Spróbujcie!
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucierać z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym przez około 6 minut. Do momentu kiedy masło będzie puszyste i kremowe.
Do masła dodać stopniowo jajka. Po jednym na minutę ucierania. Następnie wszystkie przesiane suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól oraz mleko. Ciasto ucierać minutę na średnich obrotach miksera.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą w misce.
Podczas pieczenia ciasta (po 30 minutach) uchylić drzwiczki piekarnika i na wierzch ciast wyłożyć owoce oraz posypać je przygotowaną kruszonką. Piec jeszcze kolejne 20- 30 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek wychodzi suchy.
Ciasto wystudzić na kratce i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucierać z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym przez około 6 minut. Do momentu kiedy masło będzie puszyste i kremowe.
Do masła dodać stopniowo jajka. Po jednym na minutę ucierania. Następnie wszystkie przesiane suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól oraz mleko. Ciasto ucierać minutę na średnich obrotach miksera.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą w misce.
Podczas pieczenia ciasta (po 30 minutach) uchylić drzwiczki piekarnika i na wierzch ciast wyłożyć owoce oraz posypać je przygotowaną kruszonką. Piec jeszcze kolejne 20- 30 minut do momentu kiedy patyczek włożony w środek wychodzi suchy.
Ciasto wystudzić na kratce i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
najlepsze ciasto z owocami jakie jadłam 🙂 puszyste, wilgotne i wychodzi „wysokie”. Pycha !
Czy mogę użyć mleko roślinnego ?
Hey Kingo!
Ciasto przepyszne. Niespodziewalam się takiego smaku. pychotka pychotka 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz
🙂 dzięki