Koniec kwietnia był dla mnie bardzo intensywny. Wiele emocji, które targały myślami. Dziś jestem szczęśliwa, że jest już maj – że wszystko wygląda pięknie i zmierza w dobrym kierunku. Oczywiście majówka nie mogła odbyć się bez ciasta. Na podwieczorek po obfitym grillu moim bliskim podałam ciasto jabłkowe bez ciasta za to z samych jabłek. Soczyste, wilgotne, przepełnione aromatem wanilii, cynamonu i skórki pomarańczy. Lekkie i pomysłowe. Proste i wyjątkowe!
Smacznego:)
W rondlu zagotować skórkę startą i sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, cynamon, olej kokosowy, sok z cytryny i przeciętą w pół laskę wanilii. Od momentu zagotowania płynu gotować go jeszcze 5-8 minut tak aby powstał syrop. Usunąć laskę wanilii.
Syrop przelać do dużej miski. Jabłka obrać - 2 jabłka odłożyć (obrane), a pozostałe wydrążyć - usunąć gniazda nasienne.
Wydrążone jabłka pokroić za pomocą krajalnicy lub nożem na talarki o grubości 3 mm. Pozostałe 2 jabłka przekroić w połowie i również wraz z gniazdami pokroić na talarki - te jabłka będą dekorować wierzch ciasta.
Przygotować formę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia. Foremkę z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową (podczas pieczenia może wypłynąć trochę syropu lub soku z jabłek polecam włożyć dodatkowo przygotowaną formę w większą aby uniknąć pobrudzenia piekarnika)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.
Każdy plaster jabłka zanurzyć w syropie i wykładać do formy pamiętając aby jabłka do dekoracji (te z ogonkami i gniazdami ) wyłożyć na samą górę. Jeżeli syrop pozostanie wylać go na jabłka. Formę przykryć z góry folią aluminiową.
Ciasto włożyć do piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 º C i piec jeszcze 30 minut.
Ciasto wystudzić i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Najlepiej smakuje z jogurtem lub lodami waniliowymi.
Nie przejmujcie się jeżeli z formy wypłynie więcej płynu - to sok z jabłek (pyszny!) -syrop w lodówce zastygnie i jabłka będą tworzyć zwarte ciasto.
Porcji 15
Składniki
Przygotowanie
W rondlu zagotować skórkę startą i sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, cynamon, olej kokosowy, sok z cytryny i przeciętą w pół laskę wanilii. Od momentu zagotowania płynu gotować go jeszcze 5-8 minut tak aby powstał syrop. Usunąć laskę wanilii.
Syrop przelać do dużej miski. Jabłka obrać - 2 jabłka odłożyć (obrane), a pozostałe wydrążyć - usunąć gniazda nasienne.
Wydrążone jabłka pokroić za pomocą krajalnicy lub nożem na talarki o grubości 3 mm. Pozostałe 2 jabłka przekroić w połowie i również wraz z gniazdami pokroić na talarki - te jabłka będą dekorować wierzch ciasta.
Przygotować formę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia. Foremkę z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową (podczas pieczenia może wypłynąć trochę syropu lub soku z jabłek polecam włożyć dodatkowo przygotowaną formę w większą aby uniknąć pobrudzenia piekarnika)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.
Każdy plaster jabłka zanurzyć w syropie i wykładać do formy pamiętając aby jabłka do dekoracji (te z ogonkami i gniazdami ) wyłożyć na samą górę. Jeżeli syrop pozostanie wylać go na jabłka. Formę przykryć z góry folią aluminiową.
Ciasto włożyć do piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 º C i piec jeszcze 30 minut.
Ciasto wystudzić i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Najlepiej smakuje z jogurtem lub lodami waniliowymi.
Nie przejmujcie się jeżeli z formy wypłynie więcej płynu - to sok z jabłek (pyszny!) -syrop w lodówce zastygnie i jabłka będą tworzyć zwarte ciasto.