Tatar z łososia z mango

Dzisiaj propozycja na lekką kolację  lub elegancką przystawkę. Tatar z łososia podany z awokado i mango. Zjedliśmy ją po wieczornym treningu aby odżywił od środka nasze ciała.  Kiedy nasz kolega Grzesiu przedstawił mi połączenie ryby z mango w sushi – oszalałam i przepadłam.

Ryby  to stali bywalcy naszego menu, nie wspominając o owocach i warzywach. Wybrałam łososia ponieważ to ryba do zadań specjalnych:) Zapobiega chorobom serca i doskonale radzi sobie z masą ciała, ponieważ jest bogata w białko. Owszem ma wysoką zawartość tłuszczu jednak to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu m.in, poprawiają nastrój, redukują zmęczenie i pomagają zachować młodość.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 200 g wędzonego na zimno łososia
 1 awokado (najlepiej haas)
 1 szalotka
 1 mango
 ½ soku z  limonki
 1 świeży koperek
 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
 sól różowa himalajska
 pieprz świeżo mielony
 1 papryczka chili (wersja na ostro)

1

Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2

W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać  z posiekanym chili)

3

Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4

Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5

Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

Możliwości:
6

- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać  dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 200 g wędzonego na zimno łososia
 1 awokado (najlepiej haas)
 1 szalotka
 1 mango
 ½ soku z  limonki
 1 świeży koperek
 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
 sól różowa himalajska
 pieprz świeżo mielony
 1 papryczka chili (wersja na ostro)

Przygotowanie

1

Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2

W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać  z posiekanym chili)

3

Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4

Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5

Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

Możliwości:
6

- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać  dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek

Tatar z łososia z mango
(Wyświetlono 17 739 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Jakub 23 stycznia 2019 o 21:41

    Zdecydowanie najlepszy tatar Ever!
    Połączenie łososia i mango od pierwszego kęsa zwraca na siebie uwagę, a avokado to wszystko płynnie uspokaja.

    Dla mnie to magiczne danie!
    Wpisuje się na stałe do mojego menu!

    Pani Kingo, wielkie dzięki za to co Pani robi.
    Chłonę Pani książki z przepisami tak samo jak dzisiejszego tatarka:)

    Pozdrawiam serdecznie
    Jakub.

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:39

      Panie JAkubie – uwielbiam Pana 🙂 dziękuję za korzystanie z przepisów, te miłe słowa i komentarze -to wiele dla mnie znaczy 🙂

      Odpowiedz
  2. dallo 5 kwietnia 2018 o 21:57

    Najlepszy tatar z łososia jaki kiedykolwiek jadłam. Przepyszne połączenie mango z łososiem, a już avocado z szalotką powaliło mnie na kolana.

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2018 o 22:25

      nawet nie wiesz jak się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  3. Blublas 7 czerwca 2017 o 14:06

    Kingo,
    kolejny Twój przepis odhaczony i, jak zawsze, super doznania!
    Chciałabym móc wrzucić w komentarzu zdjęcie moich dzieł, aby Ci się pochwalić- że wychodzą podobnie jak te twoje. Dałoby się?
    Buziaki ślę :*
    Magda

    Odpowiedz
    1. admin 2 lutego 2016 o 13:34

      bardzo się ciesze że smakował 🙂 dziękuję za skorzystanie z przepisu i już zaglądam na Twój blog 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.