Dzisiaj propozycja na lekką kolację lub elegancką przystawkę. Tatar z łososia podany z awokado i mango. Zjedliśmy ją po wieczornym treningu aby odżywił od środka nasze ciała. Kiedy nasz kolega Grzesiu przedstawił mi połączenie ryby z mango w sushi – oszalałam i przepadłam.
Ryby to stali bywalcy naszego menu, nie wspominając o owocach i warzywach. Wybrałam łososia ponieważ to ryba do zadań specjalnych:) Zapobiega chorobom serca i doskonale radzi sobie z masą ciała, ponieważ jest bogata w białko. Owszem ma wysoką zawartość tłuszczu jednak to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu m.in, poprawiają nastrój, redukują zmęczenie i pomagają zachować młodość.
Smacznego:)
Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.
W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili)
Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.
Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.
Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.
W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili)
Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.
Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.
Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek
Zdecydowanie najlepszy tatar Ever!
Połączenie łososia i mango od pierwszego kęsa zwraca na siebie uwagę, a avokado to wszystko płynnie uspokaja.
Dla mnie to magiczne danie!
Wpisuje się na stałe do mojego menu!
Pani Kingo, wielkie dzięki za to co Pani robi.
Chłonę Pani książki z przepisami tak samo jak dzisiejszego tatarka:)
Pozdrawiam serdecznie
Jakub.
Panie JAkubie – uwielbiam Pana 🙂 dziękuję za korzystanie z przepisów, te miłe słowa i komentarze -to wiele dla mnie znaczy 🙂
Najlepszy tatar z łososia jaki kiedykolwiek jadłam. Przepyszne połączenie mango z łososiem, a już avocado z szalotką powaliło mnie na kolana.
nawet nie wiesz jak się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie 🙂
Kingo,
kolejny Twój przepis odhaczony i, jak zawsze, super doznania!
Chciałabym móc wrzucić w komentarzu zdjęcie moich dzieł, aby Ci się pochwalić- że wychodzą podobnie jak te twoje. Dałoby się?
Buziaki ślę :*
Magda
Skorzystałam Kingo z Twojego przepisu z niewielkimi zmianami. Tatar wspaniały. U mnie w wersji ze świeżego łososia.
Zapraszam na „degustację”.
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2016/02/tatar-z-lososia-z-mango-na-awokado/#more-8920
bardzo się ciesze że smakował 🙂 dziękuję za skorzystanie z przepisu i już zaglądam na Twój blog 🙂