Ten przepis powstał na potrzeby reklamy do prestiżowego czasopisma kulinarnego FOOD&FRIENDS. Nie macie pojęcia jak zawsze się cieszę kiedy otwieram gazetę, a w niej moje zdjęcie i projekt. Kiedyś marzyłam o tym, a teraz jestem dumna bo to osiągnęłam.
Zawsze podchodząc do danego projektu analizuję porę roku, wiodące tematy, jakość papieru, grupę odbiorców i jeszcze wiele innych wytycznych. W tym pomyśle wiedziałam, że będzie to spot zimowy, przedświąteczny dlatego wybrałam cynamonowe ciastka grahamki w smaku przypominające pierniczki. Fotografia zrobiona jest w ciepłej tonacji, a przepis ma trafić do każdego. Nie lubię wybiórczo traktować moich czytelników.Uwielbiam kiedy przepisy „żyją” i obecne są w waszych kuchniach – także do dzieła! Spróbujcie tych genialnych ciastek grahamek 🙂 Są dla każdego!
Poniżej reklama jaką przygotowałam dla marki Olympus
Smacznego:)
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.
Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.
Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.
Składniki
Przygotowanie
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.
Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.
Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.
witam zrobilam ciasteczka w smaku pyszne ale twarde czy one jeszcze zmiekna czy cos nie tak zrobilam
a podsypywałaś mąką? za duża jej ilość powoduje że ciasto jest twarde. Tak samo jeżeli dałaś miód – ale w tym wypadku po kilku dniach zmiękną 🙂
Podsypalam ale minimalnie, miod dalam to pewnie dlatego 🙂 juz zmiekly do swiat beda idealne dziekuje sa pyszne 🙂
No Kinga będziesz w Olsztynie i nic się nie chwalisz? To ją muszę się dowiadywać z plakatów na mieście:-).
tak będę :)))
Piękne zdjęcia i ciasteczka wyglądają na pyszne, na pewno wypróbuję, dziękuje za przepis
Jakie sa proporcje jeśli masło zastąpimy bananem? Tez 150g banana?
tak:)
Czy można wykorzystać do tego przepisu mąkę orkiszową zamiast graham?
tak można 🙂
A czy może być mąka orkiszowa razowa?
tak, może być
Czy są dietetyczne? 😀
są zdrowsze w porównaniu z tradycyjnymi – dietetyczne jednak nie są ponieważ zawierają masło i cukier. – masło można zastąpić zmiksowanym bananem a cukier stewią wtedy uzyska Pani opcje dietetyczną 🙂
Przyłączam się do pytania
Pani Kingo czym ewentualnie mozna zastapic melase? Miodem? 🙂 Niestety nigdzie w miescinie nie moge znalezc 🙂
najlepiej miodem gryczanym lub po prostu miodem 🙂