Ostatnio na moim profilu FB pojawiają się bitwy o przepisy. O co chodzi? Przedstawiam zdjęcia dwóch „smakowitości” i to wy decydujecie, który ma pojawić się na blogu. Ciasteczka owsiane z borówkami okazały się hitem ostatniej walki, jednak przyznam, że miały groźnego rywala w postaci fenomenalnej rolady bezowej z malinami.
Nie wygrała ona ale podbiła serca wielu z Was. Właśnie na Waszeżyczenie pojawia się na blogu w tempie ekspresowym, tak abyście mieli czas przygotować ją na niedzielny podwieczorek. Robi się ją szybciutko, w przeciwieństwie do tradycyjnej, nie suszy się jej godzinami tylko piecze 20 min aby była nadal elastyczna. Ważna uwaga- ona zawsze popęka taki jej urok. Cieszcie się jej genialnym smakiem 🙂
Smacznego:)
Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.
Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm - standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)
Masę bezową rozłożyć równo na przygotowanej formie i piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.
Masę czekoladowa wystudzić. - masa zimna zaczyna tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.
Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.
Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.
Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.
Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.
Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.
Składniki
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.
Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm - standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)
Masę bezową rozłożyć równo na przygotowanej formie i piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.
Masę czekoladowa wystudzić. - masa zimna zaczyna tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.
Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.
Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.
Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.
Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.
Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.
Rolada z malinami bardzo smacznie wygląda. Chętnie coś takiego przygotuje teraz akurat mam trochę wolnego czasu to można popróbować nowych smaków w kuchni.
Jesteśmy pod wrażeniem :O Wow, wygląda super!
wspaniale wygląda ta rolada !
mam pytanie – ile z niej wyjdzie mniej więcej porcji?
i czy to zwijanie jest trudne? istnieje ryzyko, że się rozpadnie?
całusy 🙂
Agula porcji około 10-12 zależy jak grubo kroisz. Zawijanie nie jest trudne ale należy się obchodzić delikatnie 🙂
Mam pytanie o beziki z masterchefa. Potrzebuję ich dużo na obiad weselny. Na ile dni najwcześniej mogę je upiec, żeby nie zmiękły, tylko były pyszne jak na początku?
około 3 dni wcześniej – ważniejsze jednak jest przechowywanie w suchych warunkach
Zrobiłam i polecam wyszła świetna 🙂 tylko zamiast kremu czekoladowego dałam dzem pozeczkowy jest on dosyć kwaśny wiec fajnie dopasowuje sie do malin i słodkiej bezy 🙂
Pychotka
super!!!!!!!!! dzięki! ale się cieszę że spróbowałaś :)))
A czy beza niepopeka jak sie bedzie ja zwijalo??
Mam wielka ochote na wlasnie taką 🙂 z malinami 🙂
może lekko popękać ale tylko z zewnątrz 🙂 to naturalne
bardzo dobra rolada, dzisiaj ją zrobiłam :), wyszła bardzo delikatna, u mnie z jagodowm curdem i mascarpone ze śmietanką, polecam 🙂
ale radość jak ktoś korzysta z przepisów 🙂 dzięki!!!
Przydałby się jeszcze jakiś filmik,z dokładną instrukcją bo mam wrażenie,że zrolowanie bezy jest arcytrudną sztuką 🙂 Beza piękna i na pewno bardzo smaczna 🙂
Jak dla mnie rewelacja!!