Przepis ten powstał z okazji 50 urodzin Nutelli na które zostałam zaproszona. Cała impreza „Wielkie Śniadanie z Nutellą” jest bezpłatna i odbędzie się 18 maja 2014 w parku w okolicach Zamku Ujazdowskiego w Warszawie od 10.00 – 15.00. Chciałam przygotować coś bez pieczenia, coś innego niż tradycyjne naleśniki, coś na co się skusicie.
Zaopatrzyłam się w kilka słoików Nutelli i zaczęłam eksperymenty. Powstały trufle, ciasteczka, musy i krem. Nareszcie powstały przepyszne i szybkie serniczki.
W czasie imprezy przygotuję je właśnie dla Was, wraz z innymi pysznościami.
A może i Wy macie jakieś wspomnienia z Nutellą lub ciekawe przepisy?
Smacznego:)
Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.
Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.
Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
- połowę ubitej śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
- krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
- krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.
A skad takie piekne sloiczki?
to słoiczki po jakiś deserach z marketu – chyba crem brulee z Biedronki 🙂
dziekuje…zaraz jade szukac:)
Kinia, zawsze jak „wrzucasz” coś słodkiego, co przypada do gustu moim kubkom smakowym zaraz ruszam do sklepu i próbuję przepisu i tak było tym razem 🙂 Uwielbiam nutellę i eksperymenty z mascarpone.Wyszło pysznie, zamiast malin podałam z truskawkami.Jednak jak ktoś pisał wyżej to i dla mnie serniczki za słodkie.
P.S.Podziwiam Cię, że potrafisz sama coś wymyślić…kilka składników i już gotowy deser, potrafisz idealnie łączyć smaki, nie każdy to potrafi…ja nie 🙂
Pozdrawiam :*
Justynko dziękuję Ci bardzo za tak pozytywny komentarz 🙂
Witam! Czy ten deser można zrobić w formie do tarty? Da się pokroić? Można zamiast Oreo dać ciasteczka owsiane?
Jeszcze chcialam zapytac i zapomnialam z Oreo trzeba dac markizy ale z kremem czy same?
markizy z kremem 🙂
Deser juz zrobiony a chwile pozniej zjedzony, nie mialam Oreo dalam Herbatniki a do masla dodalam 2 lyzki kakao i odrobine cukru, jak dla mnie troche za slodki ale wart uwagi.Dziekuje.
Wygląda smakowicie. Chociaż ja nie przepadam za Nutellą wypróbuję ten przepis z chęcią 🙂
Ja robię przepyszne babeczki, gdzie do ciasta dodaję trzy (lub więcej) łyżki nutelli i odrobinę ajerkoniaku. Pychotki!
Ja jak bylam mała kochałam duze okrągłe wafle posmarowane nutella a na tym ułożone banan i kiwi 😉
Ja tam uwielbiam naleśniki z nutella i bananami 🙂
O ja, rewelacja! Jutro muszę koniecznie przygotować ten deser, a teraz pewnie nie zasnę myśląc o nim 😉 dziękuję za świetną inspirację 🙂
moje dziecko uwielbia banana podgrzanego w mikrofalowce a nastepnie posmarowanego nutella;p
ooooo muszę spróbować 🙂
Ale jak, w skórce?
obieram banana, kroje w plasterki rozkladam na talerzu np w ksztalcie kwiatka, podgrzewam chwilke w mikrofali, wyciagam i na kazdy kawalek nakladam troszku nutelli omniomniom;p