Atencion Atencion!!!
Wielkie wydarzenie 🙂 dzisiaj danie mojego męża! Jeszcze się Wam nie chwaliłam ale robi on najlepsze steki jakie kiedykolwiek jadłam! Wypracował sobie perfekcję, która smakuje każdemu kto ma okazję jej kosztować. Na sukces składa się: odpowiednia selekcja, namaszczenie, czas i dotyk. Zaraz Wam wytłumaczę 🙂
Selekcja – starannie wybiera mięso, które musi mieć ładny kolor i przerosty tłuszczyku
Namaszczenie – chodzi mi tu o przygotowanie mięsa, o jego doprawienie, o szacunek dla produktu.
Czas – sumienie odlicza czas, daje mięsu odpocząć – zna każdy jego sekret 🙂
Dotyk – podczas smażenia tudzież grillowania cały czas delikatnie sprawdza stopień wypieczenia, jego dłonie czarują niesamowity smak.
Kanapka szefa (za moją pomocą ułożoną estetycznie do zdjęcia :)) to jego i kumpli ulubione danie podczas męskich spotkań z pięściarskimi wydarzeniami w tle 🙂
Smacznego:)
Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.
Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.
Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.
W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.
Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.
Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.
Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.
Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.
Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.
Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.
W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.
Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.
Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.
Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.
Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))
Co to za rodzaj sera, cheddar najbardziej pasuje?
dokładnie tak jak piszesz
Gdzie kupujecie mięso na steka w Tarn Górach?Ja zawsze filet kupuje bo tylko on nie jest lykowaty, raz kupiłam z marketu jakieś 6 mięs dojrzewajace,taki gniot zylasty że masakra.
mięso na steki dobrej jakości można zamówić u rzeźnika lub kupić kawałki polędwicy porcjowane w Lidlu
A my juz dzisiaj zaserwowalismy sobie kanapke szefa, fajny post bo od razu wiedzialam co zrobie na szybki obiad, naprawde dobre!, nio i fajne rady co do tego jak upiec steka bo wyszlo idealnie:))) pozdrowienia
Kasiu ale się cieszę że spróbowaliście i że się mięso udało:) dziękuję za komentarz 🙂
Jakiej grubości było mięso prze usmażeniem??
około 2,5cm
az zglodniałam 🙂
Czyli mozna solic wolowine przed smazeniem?
Można, ale zaraz przed, lub po usmażeniu, lub minimum 1h przed…
bardzo fajny, przydatny przepis. Nie mogłam znaleźć nigdy idealnego, a tu proszę. DZIĘKUJĘ!!!!!
ja zawszę solę przed smażeniem 🙂
Jest prawie 1:00 w nocy, a ja patrząc na kanapkę Twojego męża stałem się tak głodny………. że aż piszę to z telefonu przed lodówką 😀