Mój organizm źle reaguje na mąkę pszenną i przetworzone jedzenie. Staram się unikać tych produktów choć przyznam, że czasami nie umiem sobie odmówić klasycznej pizzy, świeżej bułki z masłem czy pączka 🙂 Zazwyczaj od razu puchnę, czuję się ciężko, a mój brzuch przypomina piłkę lekarską. Ostatnio postanowiłam zmienić trochę zasady i totalnie unikam białego pieczywa i słodkości. Od razu lepiej się czuję, jestem najedzona wręcz pełna na długi okres czasu, a nie jak w przypadku „tradycyjnych” wypieków zapchana, a po godzinie znowu głodna. Tak więc dzisiaj proponuję wam pyszną, łatwą w przygotowaniu i co najważniejsze „odchudzoną” pizzę. Mój mąż (przeciwnik wersji fit czegokolwiek) zjadł całą z apetytem i stwierdził: „noooooooooo dobra, bardzo dobra, taką możesz mi robić”. Uwierzycie jak spróbujecie, a warto!
Smacznego:)
W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.
Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.
Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm
Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.
Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz
Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.
Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.
Jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.
Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.
Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm
Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.
Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz
Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.
Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.
Jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)
A Czy jest jakaś mąką „uniwersalna” której można używać w większości twoich przepisów? Np. Owsiane?
A mi kompletnie nie udało się ciasto…jakby nie wyrosło, a potem na wierzchu zroiła się skorupa, a w środku wciąż było mokre…musiałam wyrzucić 🙁 why oh why?
a jakich płatków uzyłaś ?
To jest moje zbawienie! Pizza jest po prostu wspaniała!
I kto powiedział, że jedzenie na diecie musi być nudne i małosmaczne??? Ta pizza jest mega pyszna!! Polecam!!
______________________________
http://cobolito.pl/solagr-dla-pieknej-skory-wlosow-i-paznokci-recenzja/
dokładnie też tak myślę! cieszę się że przepis zasmakował 🙂
z powodu celiakii nie mogę mąki żytniej, czy gryczana sprawdzi się w przepisie? Pozdrawiam
tak jak najbardziej 🙂
A czy można z płatkami owsianymi górskimi?
można 🙂
A mi wyszła bardzo mokra i klejąca, nie mogłam wyrobić, musiałam jeszcze sporo mąki dosypać. Zrobiłam coś źle czy tak ma być?
Ja owsianą pizzę robię tak 😀 Proste iszybkie 🙂
http://wojteklifestyle.blogspot.com/2016/09/owsiane-pizzerinki.html
Bardzo podoba mi się przepis, robiłam ostatnio ciasto przy jego pomocy (co prawda byłam trochę nieufna wobec płatków owsianych i zastąpiłam je mąką) i wyszło pyszne. Dzisiaj nie będę oszukiwać i dodaję płatki. Mam pytanie, czy mogę połowę porcji zostawić w lodówce na jutro?
tak – można 🙂
Super przepis. Zamierzam upiec tę pizzę dla siebie i córci.
Bardzo,ale to bardzo Ci dziekuję za ten przepis.Jestem na diecie i jestem bardzo szczęsliwa za fit pizze 🙂 dziękuję 🙂
Bardzo dobry przepis! To była moja pierwsza pizza jaką robiłam i wyszła super 🙂 ciasto bardzo smaczne, zjadłam dwa kawałki i byłam syta 🙂 od jakiegoś czasu miałam ochotę na pizzę a z racji tego, że staram się zdrowo odżywiać szukałam jakiegoś przepisu, który nie zrujnowałby mojej „diety” i mam! pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z białej mąki, polecam i dziękuję za przepis 😉
Olu nawet nie masz pojęcia jak ucieszył mnie Twój komentarz! cieszę się że przypadła Ci do gustu:) dziękuję i pozdrawiam:*
Pięknie i bardzo apetycznie wygląda. 🙂
Super, bardzo Ci dziękuje za ten przepis ! Czy mogę użyć mąki graham ?
oczywiście:)
chyba prosta? 😀 spróbuję!
bardzo prosta:)
O rany, aż zrobiłam się głodna patrząc na takie piękne zdjęcia i oczywiście wyobrażając sobie smak 🙂 Muszę koniecznie spróbować
Uwielbiam Twoja strone, jest naprawde fajna w odbiorze bo ciekawa i przyjemna dla oka. Przepisy sa tez super, moj maz zazwyczaj bardzo wybredny jesli chodzi o nowosci uwielbia Twoje i czesto pyta kiedy Kinga znowu cos nam przygotuje:) Z przeppisu na pizze napewno skorzystam! Powodzenia oby tak dalej 🙂
bardzo dziękuje za tak miłe słowa:) to dla mnie niesamowite wyróżnienie:) dziękuję :*
a ja się źle czuję po mąkach pełnoziarnistych i żytnich, jadam wszystko, ale się nie opycham, a w naszym menu jest dużo kaszy jaglanej, orkiszowej i duzo dużo ryb, a miesa bardzo mało 🙂
Ja właśnie po diecie ciężkiej i pełnej wyrzeczeń redukuje swoją wagę Zdrowo i bardzo dziękuje za świetny przepis!!:)))))
Ja po diecie tez dalej redukuje zdrowo swoją wagę super dzieki za świetny przepis!:))))
Moja inspiracja na weekendowy obiadek <3
Genialny jest ten spod 🙂
Uciekam stad, bo moj brzuch zaczyna domagac sie jedzenia, a o tej porze nie jest to wskazane 😛
cieszę się że przepis jest trafiony! czekam na opinię jak smakowało:) Pozdrawiam
Ale Babko! Ale pizza!!! Ja już na diecie redukcyjnej, a właściwie to na zdrowym odżywianiu tak aby schudnąć, jestem od kwietnia, dzięki Ci za rozgrzeszenie w postaci tego przepisu!!! mogę mąkę żytnią zamienić na pełnoziarnistą orkiszową?
oczywiście:) można zamienić! Ale się cieszę że trafiłam z tym przepisem:)
Możliwe, że tak jest to, ale no niewiem już.