Kotlety wieprzowe z panierce z parmezanu i bułki tartej a do tego sałatka z avocado i mozzarellą – tak wyglądała nasza szybka, sobotnia kolacja. Nie jest dietetycznie ale mój mąż uwielbia kotlety 🙂 a ja avocado więc powstało coś takiego. Bardzo fajne i proste danie.
Zapraszam:)
Smacznego:)
Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.
Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm
Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).
Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.
Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.
Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.
Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.
Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.
Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm
Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).
Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.
Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.
Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.
Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.
Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.