Genialne pierogi!

Myśl gruzińska, serce włoskie a wykonanie polskie. To tak w skrócie o dzisiejszym daniu, które moim zdaniem jest bardzo nietypowe ale jakże udane.
Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego mięsa mielonego (zazwyczaj z baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.
Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie masłem i posypałam parmezanem. Zapraszam na pierożka:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ragu:
 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
 ¼ szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
 2 cebule
 3 ząbki czosnku
 1 świeża bazylia
 pomidory w puszcze
 suszone pomidory
 chili
 olej
 sól
 pieprz
 tymianek
 oregano
 zioła prowansalskie
Składniki na ciasto:
 3 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka ciepłej wody
 ½ łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
 masło
 ser tarty parmezan

1

Cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię

3

Podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,

5

Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie

6

Odstawiam aby się przegryzło

7

Jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody

Przygotowanie ciasta:
8

Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.

9

Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.

10

Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki. 

Przygotowanie pierożków
11

Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.

12

Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.

13

Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.

14

Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.

Składniki

Składniki na ragu:
 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
 ¼ szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
 2 cebule
 3 ząbki czosnku
 1 świeża bazylia
 pomidory w puszcze
 suszone pomidory
 chili
 olej
 sól
 pieprz
 tymianek
 oregano
 zioła prowansalskie
Składniki na ciasto:
 3 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka ciepłej wody
 ½ łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
 masło
 ser tarty parmezan

Przygotowanie

1

Cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię

3

Podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,

5

Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie

6

Odstawiam aby się przegryzło

7

Jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody

Przygotowanie ciasta:
8

Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.

9

Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.

10

Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki. 

Przygotowanie pierożków
11

Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.

12

Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.

13

Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.

14

Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.

Genialne pierogi!
(Wyświetlono 3 046 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.