Myśl gruzińska, serce włoskie a wykonanie polskie. To tak w skrócie o dzisiejszym daniu, które moim zdaniem jest bardzo nietypowe ale jakże udane.
Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego mięsa mielonego (zazwyczaj z baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.
Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie masłem i posypałam parmezanem. Zapraszam na pierożka:)
Smacznego:)
Cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
Podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
Dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
Odstawiam aby się przegryzło
Jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody
Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.
Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.
Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.
Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.
Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.
Składniki
Przygotowanie
Cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
Podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
Dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
Odstawiam aby się przegryzło
Jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody
Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.
Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.
Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.
Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.
Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.