W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).
Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.
Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.
Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.
Masło utrzeć z serkiem na gładką masę.
Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.
Składniki
Przygotowanie
W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).
Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.
Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.
Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.
Masło utrzeć z serkiem na gładką masę.
Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.