Smacznego 🙂
Przesianą mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać cukier puder, śmietanę, jako, żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gwiazda nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz ale w środku będą jeszcze twarde. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon do smaku.
Aby uniknąć zakalca, podduszone jabłka przełóż na sito i odstaw aby ostygły. Zaczekaj, aż spłynie cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej jeśli wcześniej podpieczesz je na złocisty kolor)
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości ok 2 cm. Przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ok 40 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Składniki
Przygotowanie
Przesianą mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać cukier puder, śmietanę, jako, żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gwiazda nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz ale w środku będą jeszcze twarde. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon do smaku.
Aby uniknąć zakalca, podduszone jabłka przełóż na sito i odstaw aby ostygły. Zaczekaj, aż spłynie cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej jeśli wcześniej podpieczesz je na złocisty kolor)
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości ok 2 cm. Przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ok 40 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
rewelacja !!
bardzo się cieszę 🙂
W tekście jest o rozwalkowaniu drugiej części ciasta natomiast fotografia tego nie potwierdza rozumiem że to inne ciasto?
to to samo ciasto ale starte na tarce o grubych oczkach
Pani Kingo, jakiej blaszki użyć do tej porcji?
Dziękuję z góry! Przepis zapowiada się bardzo smacznie. 🙂
blaszka 25 x 30 cm