Jabłecznik Babci Misi

Są przepisy które warto zachowywać, bo są wspomnieniem do którego zawsze będzie się powracać. Jabłecznik Misi to niezwykłe ciasto jakie zawsze przygotowuje nasza Babcia na wyjątkowe okazje. Dzisiejsze cudo to jej dzieło i musiało znaleźć się na blogu ponieważ jego smak zniewala.
Babcia Misia to niezwykła kobieta pełna energii i  humoru. Robi najlepsze pierogi na świecie i najlepszy jabłecznik. Chyba nie tylko ja tak mam! uważam że Babcie gotują najlepiej:)

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 500 g mąki
 250 g masła
 150 g cukru pudru
 150 ml gęstej śmietany 18%
 1 jajko
 1 żółtko
 50 g rodzynek
 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
 1 ½ kg jabłek antonówek lub renet
 cynamon
 cukier puder do posypania

1

Przesianą mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać cukier puder, śmietanę, jako, żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.

2

Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gwiazda nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz ale w środku będą jeszcze twarde. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon do smaku.

Aby uniknąć zakalca, podduszone jabłka przełóż na sito i odstaw aby ostygły. Zaczekaj, aż spłynie cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej jeśli wcześniej podpieczesz je na złocisty kolor)

3

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości ok 2 cm. Przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.

4

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ok 40 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Składniki

 500 g mąki
 250 g masła
 150 g cukru pudru
 150 ml gęstej śmietany 18%
 1 jajko
 1 żółtko
 50 g rodzynek
 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
 1 ½ kg jabłek antonówek lub renet
 cynamon
 cukier puder do posypania

Przygotowanie

1

Przesianą mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać cukier puder, śmietanę, jako, żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.

2

Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gwiazda nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz ale w środku będą jeszcze twarde. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon do smaku.

Aby uniknąć zakalca, podduszone jabłka przełóż na sito i odstaw aby ostygły. Zaczekaj, aż spłynie cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej jeśli wcześniej podpieczesz je na złocisty kolor)

3

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości ok 2 cm. Przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.

4

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ok 40 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik Babci Misi
(Wyświetlono 1 307 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

6 komentarzy

  1. Tomek 26 lipca 2016 o 12:28

    rewelacja !!

    Odpowiedz
    1. admin 26 lipca 2016 o 21:58

      bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
      1. Kasia 2 grudnia 2019 o 12:50

        W tekście jest o rozwalkowaniu drugiej części ciasta natomiast fotografia tego nie potwierdza rozumiem że to inne ciasto?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:34

          to to samo ciasto ale starte na tarce o grubych oczkach

          Odpowiedz
  2. Maja 30 marca 2016 o 22:21

    Pani Kingo, jakiej blaszki użyć do tej porcji?
    Dziękuję z góry! Przepis zapowiada się bardzo smacznie. 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 marca 2016 o 23:48

      blaszka 25 x 30 cm

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.