Parę dni temu pokazywałam wam ciastka zapałki z tego samego przepisu powstały smaczne i pulchne ciasteczka maślane. Kolejny raz zachęcam do wypróbowania tej prostej słodkości. Ja lubię wieczorem (wiem że nie powinnam 🙂 ) sięgnąć po takie ciasteczko popijając je szklanką zimnego mleka. Moja puszka na słodkości jest już prawie pusta 🙂 Może i dobrze będzie miejsce na pierniki 🙂
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.
Cukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)
Składniki
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.
Cukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)
smakują fantastycznie
jaki jogurt naturalny ? ?
dowolny
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Zaraz po wyjściu z piekarnika na ciepło ciastka rewelacyjne -no może lepiej gdyby miały mniej cukru. Ale…. gdy ostygly stały się suche i twarde. Oczywiście z racji dobrego zamku zostały zjedzony moczone w herbacie Ale niestety U mnie efekt nie był oczekiwany. Szkoda.
Witam, ciasteczka wyglądają przepysznie! 🙂 a na jaką ilość ciastek mniej więcej starczą podane proporcje? 🙂
wszystko zalezy od wielkości mi wyszło ok 20 sztuk
czy w cieście jest te 2/3 szklanki cukru pudru?
tak