Ciasteczka z lukrem

Parę dni temu pokazywałam wam ciastka zapałki z tego samego przepisu powstały smaczne i pulchne ciasteczka maślane. Kolejny raz zachęcam do wypróbowania tej prostej słodkości. Ja lubię wieczorem (wiem że nie powinnam 🙂 ) sięgnąć po takie ciasteczko popijając je szklanką zimnego mleka. Moja puszka na słodkości jest już prawie pusta 🙂 Może i dobrze będzie miejsce na pierniki 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki
 100 g masła
 1 łyżka jogurtu
  szklanki cukru pudru
 1 jajko
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

1

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.

2

Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.

3

Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.

4

Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.

Lukier cytrynowy
5

Cukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

6

Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)

Składniki

 250 g mąki
 100 g masła
 1 łyżka jogurtu
  szklanki cukru pudru
 1 jajko
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.

2

Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.

3

Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.

4

Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.

Lukier cytrynowy
5

Cukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

6

Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)

Ciasteczka z lukrem
(Wyświetlono 16 041 razy, 8 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Paulina 14 grudnia 2019 o 17:13

    smakują fantastycznie

    Odpowiedz
  2. Jaga 1 grudnia 2018 o 12:28

    jaki jogurt naturalny ? ?

    Odpowiedz
    1. admin 1 grudnia 2018 o 17:34

      dowolny

      Odpowiedz
    2. ANIA 6 czerwca 2020 o 22:57

      Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Zaraz po wyjściu z piekarnika na ciepło ciastka rewelacyjne -no może lepiej gdyby miały mniej cukru. Ale…. gdy ostygly stały się suche i twarde. Oczywiście z racji dobrego zamku zostały zjedzony moczone w herbacie Ale niestety U mnie efekt nie był oczekiwany. Szkoda.

      Odpowiedz
  3. Pakulina 25 kwietnia 2017 o 18:30

    Witam, ciasteczka wyglądają przepysznie! 🙂 a na jaką ilość ciastek mniej więcej starczą podane proporcje? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 25 kwietnia 2017 o 19:50

      wszystko zalezy od wielkości mi wyszło ok 20 sztuk

      Odpowiedz
  4. jan 16 grudnia 2016 o 20:28

    czy w cieście jest te 2/3 szklanki cukru pudru?

    Odpowiedz
    1. admin 17 grudnia 2016 o 16:22

      tak

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.