Jednym z największych krytyków jest moja Mama, która nie lubi słodkości. Jak ona mówi że jest pyszne, idealnie słodkie to wierzcie mi musi być to ciasto wyjątkowe.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.'
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować
do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od
czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Wystudzić
Czekoladę połamać, dodać masło i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.
Wystudzony biszkopt przekroić w połowie tak aby mieć 2 blaty.
Na jeden z blatów wyłożyć połowę konfitury i idealnie rozsmarować, przykryć drugim blatem.
Ponownie rozsmarować pozostała konfiturę na górnym blacie ciasta.
Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć wystudzoną masą kokosową.
Na koniec pokryć polewa czekoladową i ozdobić świeżymi malinami i prażonymi orzechami.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.'
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować
do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od
czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Wystudzić
Czekoladę połamać, dodać masło i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.
Wystudzony biszkopt przekroić w połowie tak aby mieć 2 blaty.
Na jeden z blatów wyłożyć połowę konfitury i idealnie rozsmarować, przykryć drugim blatem.
Ponownie rozsmarować pozostała konfiturę na górnym blacie ciasta.
Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć wystudzoną masą kokosową.
Na koniec pokryć polewa czekoladową i ozdobić świeżymi malinami i prażonymi orzechami.
Witam, chcę właśnie wykonać tem tort ale opis przekładania nie jest dla mnie do końca zrozumiały , mam pytanie:
Czy konfitura i masa kokosowa jest tylko w środku?
Czy na wierzchu też? I dopiero polewa czekoladowa?
I czy tę masę kokosową daję też na boki?
Z góry dziękuje za odpowiedź i wskazówkę
Mam takie pytanko odnośnie biszkoptu ponieważ nie jest napisane czym i czy w ogóle nasączać. Dzięki za odpowiedź
nie nasączamy tego tortu 🙂