Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5mm. Wycinać nożem pałeczki przypominające zapałki
Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 8-10 min - mają mieć ładny złoty kolor. Wystudzić
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła.
Końcówki ciasteczek - zapałek zanurzyć w czekoladzie i odłożyć na papier do momentu zastygnięcia.
Składniki
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5mm. Wycinać nożem pałeczki przypominające zapałki
Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 8-10 min - mają mieć ładny złoty kolor. Wystudzić
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła.
Końcówki ciasteczek - zapałek zanurzyć w czekoladzie i odłożyć na papier do momentu zastygnięcia.